Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 21 Lis, 2008 [a200] Obiektyw na ptaszki i inne zwierzaczki...
No więc... wiem że nie zaczyna się zdania od "no więc"
Na początek powiem, że interesuję się fotografią (bardziej amatorsko niż mniej) już od jakiegoś czasu. Od niedawna przerzuciłam się z kompaktowego Kodaka DX7590 na Sonego a200 z kitem. I teraz zaczynają się schody.
Mianowicie.
Odczuwam brak odpowiedniego obiektywu do robienia "zbliżeń". Stąd moje pytanie.
Na allegro znalazłam dwa obiektywy. Pierwszy z nich to Sigma 75-300, f/4-5,6, (ale doczytałam że bez APO lepiej nie brać - prawda to?)
Drugi Minolta AF 75-300/4,5-5,6D.
Czy oba są na tyle kiczowate, że nawet nie nadają się dla niewymagającego amatora?
Jeśli tak - to co lepiej, w cenie hmm... rozsądnej :]
Dzięki wielkie z góry za odpowiedzi - wolę się dopytać/zapytać, dostać ewentualną reprymendę, niż ryczeć nad niepotrzebnie wydaną kasą.
Ja Ci zaproponuje SIGMA 70-300mm f/4-5.6 DG Macro (Sony) niestety nie ma af i stabilizacji lub ten sam obiektyw ale z APO. Cena między nimi wacha się ok. 200zł lecz ja bym radził dołożyć i wziąć ten drugi.
Ech...
To jestem jeszcze głupsza niż byłam.
Wolałabym coś w okolicach 300mm
Tak wertując i czytając różne strony, większość osób chwali sobie Sigmę 70-300 APO.
Czyli rozumiem, że tymi wymienionymi przeze mnie, raczej głowy sobie nie zawracać?
Nie no SIGMA 70-300 z APO jest spoko. Tak jak mowiłaś na początku "ale doczytałam że bez APO lepiej nie brać " różnica jest ok. 200-250zł między tym z APO a tym bez.
MC ale owa flinta na ptaszki i inne zwierzaczki wogóle się nie nada. AF w niej ma takie przełożenie że jest wolniejszy od najwolniejszych obiektywów , a 210mm nawet na cropie to mało.
He he he
Widzę, że pomimo szczerych chęci z Waszej i mojej strony, szybko nie dowiem się co i jak
Czyli jednym słowem, na coś co kosztuje mniej niż 700zł i jest "ok" (nie mówię że super-dobre) nie mam szans?
(w tym momencie jest to kwota która trochę mnie przerasta)
[ Dodano: Pią 21 Lis, 2008 23:42 ]
A Tamron AF 70-300mm f/4-5,6 Di LD Makro
raczej też jest taki sobie nawet jak dla kogoś niewymagającego?
Wujek_Pstrykacz, ale za mniej niz 1000PLN sie nie da kupic nic bardzo dobrego, nawet uzywanego i dobrze o tym wiesz.
Co do AFa we flincie, to ponoc z A700 dziala duzo lepiej (osobiscie nie sprawdzalem).
Sigma 70-300 APO na początek będzie OK i da ci sporo przyjemności. Dodatkowo z Sony będziesz miała stabilizację, czego ja nie miałem na Canonie (z tym obiektywem). drogi321, skup się, bo to już drugi wątek w którym udzielasz dziwnych porad i mylisz dane.
Dobrze, to chyba będzie ta sigma.
Widziałam próbki zdjęć - i jak dla mnie - jeśli w ogóle uda mi się robić podobne, to wydaje mi się, że wystarczy
I jeszcze jedno.
Znalazłam do rodzaje Sigmy 70-300 APO, z tym że jedna to "super". Czy jedyną różnicą w tych obiektywach jest to że "super" minimalny dystans ostrzenia w trybie makro ma 95cm, a ta pierwsza 59?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9