Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Pon 24 Lis, 2008
jak zrobic takie zdjecie???
Autor Wiadomość
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Nie 23 Lis, 2008   

maciej boryna napisał/a:
Zrobiłem to Canonem 20D z 20mm/2.8 (tyle na temat dobrego sprzętu).
ha xD

maciej boryna napisał/a:
Ale tylko idioci i totalni amatorzy nie obrabiają własnych zdjęć ;)
nie uważam się za idiotę tylko dlatego, że ograniczam się do wywołania rawa :P

maciej boryna napisał/a:
Ps. Zamiast głupio gdybać zacznijcie robić foty. Po pewnym czasie przestaniecie widzieć wszędzie PSa i foto-montaże :cool:
kiedy to jest w tym wszystkim najlepsze - ludzie męczą się godzinami w psie a mogliby to zrobić normalnie w 20sek wykładając 4 stówki. Tylko teraz trzeba pomyśleć co jest ważniejsze - czas czy pieniądze.

A... zdjęcia nie rozumiem w ogóle. A o co z tym kolesiem chodzi to już w ogóle nie czaje :D

Reklama

maciej boryna 
Nowy
A Gun For Hire

A bo nie napisałem że kluczowym elementem tego zdjęcia był pomysł dopiero potem realizacja :wink:
O tym to raczej nigdzie nie piszą ale bez pomysłów to żaden sprzęt zdjęć sam nie zrobi.
I nie jest tak ze jak kupi się zestaw obiektywów, drogie body oraz lampy to pomysły się nagle pojawią. No i co najważniejsze, w przypadku zdjęć o gustach się dyskutuje, właściwie to sprawa kluczowa :mrgreen:

Z tego co zauważyłem to cały bajer tej foty polega na tym że i amator który nic z niej nie rozumie i pro znajdą coś co im się spodoba. (przepis na dobre zdjęcie)

xneon
[Usunięty]

mavierk napisał/a:
nie uważam się za idiotę tylko dlatego, że ograniczam się do wywołania rawa :P

to nie idiotyzm, tylko ignorancja - bo zawsze można coś jeszcze wyciągnąć :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

maciej boryna napisał/a:
Lampa studyjna była jedna (nie miałem wtedy więcej) ze zwykłym garnkiem.
Post procesing to zwykłe pospolite maskowanie (takie jak pod powiększalnikiem jeżeli komuś od tego ulży) Nie ma nakładanych 15 warstw i odwracanych kolorów czy jak tam ktoś gdybał. Po prostu kolor jest ostudzony a kontrast zrobiony podczas maskowania*.
Akurat to zdjęcie mogło by się obejść spokojnie bez obróbki (o ile nie przeszkadzały by komuś syfy na matrycy) Ale tylko idioci i totalni amatorzy nie obrabiają własnych zdjęć ;)

jaad75 napisał/a:
Taki efekt można uzyskać przy pomocy samych lamp, naprawdę nie potrzeba obróbki niemal wcale. Obróbka ma tylko wydobyć pewien efekt i zupełnie śmiało może być wyłącznie globalna lub może nie być jej wcale. A technika? Lampy studyjne plus niedoświetlenie zastanego - to naprawdę nie jest trudne do uzyskania.

maciej boryna napisał/a:
Ps. Zamiast głupio gdybać zacznijcie robić foty. Po pewnym czasie przestaniecie widzieć wszędzie PSa i foto-montaże :cool:

:roll:

mavierk 
never knows best

xneon napisał/a:
to nie idiotyzm, tylko ignorancja - bo zawsze można coś jeszcze wyciągnąć :)
wyciągam to, co chcę, wywołując rawa, bo mam pomysł na zdjęcie w trakcie naciskania spustu i jak coś mi w kadrze nie pasuje (liść albo gałązka) to bezlitośnie ją eksterminuje już na poziomie rzeczywistości :P

xneon
[Usunięty]

i zawsze ostrość, światło, kolory Ci pasują?
kurczę, gratuluję, Ty to jesteś niespotykanie spokojny człowiek :)

mavierk 
never knows best

xneon napisał/a:
ostrość sam ustawiam, po za tym można wyostrzyć w wywoływaczu. Światło? tego nie rozumiem, po co mam poprawiać światło, jeśli bez problemu mogę dobrze naświetlić zdjęcie, po za tym lepiej wyciąga się takie rzeczy podczas wywoływania. Kolory... to już lekkie przegięcie, w PSuju nie umiem posługiwać się kanałami i innymi pierdółkami do kolorów - w wywoływaczu bez żadnych problemów ustalam wszystko :)

A spokojny jestem, nie przeczę :cool:

zapałowiec 
Nowy
fotograf roku 2016

Na pewno kwestia jakości aparatu jest bardzo ważna, ale i tak wg mnie bardzo dużą rolę pełni szkiełko. Dopiero raczkuję w fotografii, ale w własnych doświadczeń wiem jak zmienia się obraz po zmianie szkiełka. Z drugiej strony widziałem gdzieś w sieci artykuł gdzie były porównywane zdjecia robione na różnych aparatach z tymi samymi ustawieniami na tego samego typu szkiełkach. różnica była widoczna przy zmianie jakby modelu na wyższą półkę cenową. A biorąc aparaty z tej samej półki cenowej, różnice były bardzo małe. Postaram się wrzucić link do tamtego testu.

maciej boryna 
Nowy
A Gun For Hire

:mrgreen:

[ Dodano: Nie 23 Lis, 2008 15:07 ]
mavierk napisał/a:
xneon napisał/a:
ostrość sam ustawiam, po za tym można wyostrzyć w wywoływaczu. Światło? tego nie rozumiem, po co mam poprawiać światło, jeśli bez problemu mogę dobrze naświetlić zdjęcie, po za tym lepiej wyciąga się takie rzeczy podczas wywoływania. Kolory... to już lekkie przegięcie, w PSuju nie umiem posługiwać się kanałami i innymi pierdółkami do kolorów - w wywoływaczu bez żadnych problemów ustalam wszystko :)

A spokojny jestem, nie przeczę :cool:

Poziom który reprezentujesz nie wymaga obróbki. A z ciemnią radzisz sobie bardzo słabo. Więc to co robisz a czego nie robisz ze zdjęciami ma znaczenie tylko dla Ciebie.

mavierk 
never knows best

..czy to nie jest tak, że liczy się efekt? A nie sposób, w jaki się do tego efektu dąży? Bo już powoli zaczynam się gubić w gąszczu tych głupot.

maciej boryna 
Nowy
A Gun For Hire

:mrgreen: no właśnie nie widać u Ciebie efektów :mrgreen:

mons 
Optyczny

maciej boryna napisał/a:
:mrgreen: no właśnie nie widać u Ciebie efektów :mrgreen:

...... no to popatrzmy na Twoje...... :grin:

krisv740
[Usunięty]

mavierk, take it easy!

obawiam się że z takimi argumentami nie warto walczyć :mrgreen: :twisted:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

maciej boryna, czy możesz przedstawić dowód że zdjęcie którego tematem jest ta dyskusja faktycznie jest Twoje?

krisv740
[Usunięty]

edmun, a co to za różnica?
to go nie czyni lepszym i kulturalniejszym człowiekiem :cool:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi