Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: MM
Nie 23 Lis, 2008
Aparat do 3000zł
Autor Wiadomość
MAFLO 
Początkujący
Nauka nauka nauka

Wysłany: Pon 24 Lis, 2008   

ziemowy napisał/a:
MC napisał/a:
do 3tys to masz A700 z kitem. D90 body kosztuje prawie 2800.

Body A700 kosztuje tyle samo co body D90. Jak dla mnie głupotą jest kupowanie puszki za prawie 3 tys. a do tego kita za 300 zł.
Jak już się wybiera coś takiego to do Nikona nowy kit 18-105 wydaje się minimum
To samo tyczy się Sony, CZ 16-80 to godne szkiełko dla tej puchy.

Przepraszam, że się wtrącę... ten kit za 300zł jest chyba prościej sprzedać niż body...?
Zanim się nazbiera na lepszy obiektyw - na kicie ćwiczenia... Tak głośno sobie myślę jako totalny amator. Wymiana (sprzedaż starego, zakup nowego) body jest trochę bardziej skomplikowaną operacją niż wymiana obiektywu kitowego. Proszę mnie sprostować jeśli się mylę. Wydaje mi się, że poza tym body tracą bardzo na wartości nawet okolo 40-45% rok do roku - więc jak coś się kupi za 800zł -1000zł a sprzeda za 400-500zł to strata jest większa niż te 300zł za obiektyw kitowy - cena przecież nie zejdzie do "0"? Tak często zmieniacie body? Czy częściej szkła?

Jak zobaczyłem fotki z C40D i poczytalem, porównałem, pomacałem :) to mam podobne dylematy i podbny poziom finansów (no może trochę większy). A jak człowiek się naczyta o err99 i tym podobnych sprawach ehh... a było tak pięknie- założenia - kupię sobie 450D i dwa szkła - i po co mi było to wszystko czytać?

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Err.99 jest sporadyczny i ostatnie puszki już z nim nie mają problemu. A jak występuje należy wgrać najnowsze uaktualnienie oprogramowania. I kłopot z głowy. A aparat jako taki jest tani i ma spore możliwości.

m4rYjUsh3k 
Nowy

Dobrze ale może powiedzcie mi w końcu konkretny model który polecacie, tak jak w milionerach: a, b, c czy d i wszystko.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

m4rYjUsh3k napisał/a:
Dobrze ale może powiedzcie mi w końcu konkretny model który polecacie, tak jak w milionerach: a, b, c czy d i wszystko.

Wylosuj. Serio.
Ty masz podjąc decyzję. Jeśli po przeczytaniu tego wszystkiego tu i w innych wątkach jeszcze nie widzisz jakie są 'za i przeciwy' i chcesz jeszcze aby ktoś Ci jednoznacznie cos polecił to szczęścia życze...

Wróbel EOS 
Rozmowny

Co do error 99 jeszcze ani razu go nie miałem. A 40D kupiłem na początku października 2007, z softem chyba 1.0.5.

parman 
Nowy

To ja namieszam i zaproponuję Ci Pentaxa k10d. Z kitem 18-55 (całkiem przyzwoitym) około 2400,- a puszka jest bardzo fajna. Albo kupić body i jakiś spacerzoom 18-200 tamrona - do Twoich szerokich zainteresowań jak znalazł.

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

Wysłany: Wto 25 Lis, 2008   

parman napisał/a:
Albo kupić body i jakiś spacerzoom 18-200 tamrona

trochę bez sensu - szkoda kasy - do nauki lepszy kit 18-55 czy coś w tym stylu, a jakość ta sama :P lepiej kupić taniutkiego kita za 300zł, zorientować się dokładnie jakie ma się potrzeby i później wybrać - czy najpierw szkło "podstawowe" (np. zeiss 16-80) czy lepiej jakieś tele (sony 70-300, sigma 100-300 itd..)

mavierk 
never knows best

davaeorn napisał/a:
czy najpierw szkło "podstawowe" (np. zeiss 16-80)
teraz wszystkim mamy wciskać tego Zeissa? :mrgreen:

CEFALON 
Nowy

MC napisał/a:
Jesli nie potrzebujesz LV to lepiej by bylo nawet A200 kupic za niecale 900PLN body. Do tego CZ16-80 i jest 3k PLN.
drogi321, proponuje, zebys najpierw sie zastanawial a potem pisal. To juz kolejny raz kiedy piszesz glupoty.

Jak czytam posty drogiego321 to odnoszę wrażenie że nie utrzymam zwieraczy... :)

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

mavierk napisał/a:
teraz wszystkim mamy wciskać tego Zeissa

nie - kolega się poprostu zastanawia nad kupnem sonego i w takim wypadku to szkiełko należy mocno brać pod uwagę... no chyba że ma się budżet pozwalający na 24-70 i 16-35 (w styczniu :P )

pierpapier 
Uczestnik

i tak wiem ze to sie skonczy jak zawsze 40D
w popularnym serwisie aukcyjnym
body nówka kup teraz za 2348zł
nawet jakby mial byc z gorszym szklem bo przeciez
i tak trzeba bedzie w koncu dokupic :???: (sie rozwinac)

MC 

ghost, mi sie jednak podobal bardziej obraz z Nikona. Chociaz o tyle masz racje, ze roznic wielkich tam nie ma.

mavierk 
never knows best

ja już wiem, że w życiu nie kupię Canona - nie chcę być taki jak tysiące innych, ktorym na tym forum polecono 40d + 17-50/2.8 :D

MC 

MAFLO, nie mylisz sie. Ostatnio jest mnostwo chetnych na kity Sony, a nawet jak kupisz za 200zl i sprzedasz za 120 to duzo nie stracisz. Kilka miesiecy poswiecisz na nauke i sam bedziesz wiedzial czego chcesz.
pierpapier napisał/a:
40D w popularnym serwisie aukcyjnym body nówka kup teraz za 2348zł

A700 w e-fotojoker za 2498PLN :wink:

m4rYjUsh3k 
Nowy

No ja wiem na pewno że Canona nie wezmę, tylko Nikona albo Sony. Ponoć aparaty Nikona dobre zdjęcia robią i są pod tym względem bardzo dobre, jeśli chodzi o Sony to ponoć nowy model z bajerami bo nawet dobrej lampy nie ma i z czego się popisał SONY to nisko umiejscowiona lampa błyskowa. (oczywiście w A300,350)

Odpowiedz do tematu