Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 20 Paź, 2008 Filtr polaryzacyjny B+W vs Heliopan
musze zakupic sobie filtr polaryzacyjny, mam juz b+w z MRC 77mm ale potrzebuje filtra jeszcze 72mm i zastanawiam sie ktory lepszy czy b+w MRC czy heliopan PMC. Ktos ma jakies doswiadczenia z heliopanem PMC?
powiem - nie wiem
ale chyba raczej nie. redukcja którą kupiłem, jest rozszerzona w mocowaniu (zaraz za) więc pole ew. winetowania jst przesunięte. raczej przy 20mm normalny polar będzie ci winetował i musisz pomysleć nad wersją slim, a to wiąże się (np. u mnie ) z brakiem mozliwości założenia dekielka i dodatkowo płacisz za gumową nasadkę na filtr aby go chronić na aparacie.
powiem - nie wiem
ale chyba raczej nie. redukcja którą kupiłem, jest rozszerzona w mocowaniu (zaraz za) więc pole ew. winetowania jst przesunięte. raczej przy 20mm normalny polar będzie ci winetował i musisz pomysleć nad wersją slim, a to wiąże się (np. u mnie ) z brakiem mozliwości założenia dekielka i dodatkowo płacisz za gumową nasadkę na filtr aby go chronić na aparacie.
no i nie mozna zalozyc oslony przeciw slonecznej, raczej redukcja odpada.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Paź, 2008
piotrmkg napisał/a:
nie mozna zalozyc oslony przeciw slonecznej, raczej redukcja odpada
to nie wina redukcji, tylko filtra slim w wykonaniu canona.
a jeśli chodzi ci o różnicę w rozmarze pokrywki, to i tak cena redukcji+kapsel wyjdzie ok 10% ceny nowego filtra dobrej jakości.
chodzi mi o wygode korzystania z filtrow. z mojego przyzwyczajenia robie to tak:
1. nakrecam filtr
2. krece filtrem az uzyskam pozadany efekt
3. nakladam oslone przeciwsloneczna
4. robie zdjecie
krecenie filtrem z nalozona oslona p. sloneczna jest znaczaco utrudnione (mam szary polowkowy i nie ma jak palcow zmiescic pomiedzy brzegi filtru a oslone p. sloneczna)
sprawdzilem tez na filtrze 77mm oslona ma mniejsza srednice (74,5mm) przez co nie przechodzi przez filtr, czego wynikiem byl moj wczesniejszy post.
dodatkowo płacisz za gumową nasadkę na filtr aby go chronić na aparacie.
Mam pytania
1. czy te gumowe nasadki są dedykowane do konkretnego filtra, czy trzeba sobie czegoś zastępczego poszukać ?
2. slim B+W mrc 77 nie ma z przodu gwintu ?
3. czy taką nasadkę na slim też się da założyć ? trzyma się toto wtedy wszystko jakoś ?
4. wersja Kasemann jest jak widzę trudniej dostępna. czy jest w znaczący sposób lepsza od innych czy też dać sobie spokój i kupić filtr [j.w.] bez tego oznaczenia ?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 24 Paź, 2008
ad1.trzeba poszuka i to dobrze, bo nie zzawsze pasuje
ad.2 chyba ma(?) - zapytaj Pstrykacza - z tego co pamiam to ma ten filtr
ad.3. wasnie na slim taka nasadka jest potrzebna, bo w wypadku canona nie ma gwintu
ad4. nie wiem o czy piszesz-jeszcze do tego nie dotarlem
http://www.pstryk.pl/deta...n+slim+mrc+77mm
zobacz:
opis nad wykresem ze wsp. odbicia
i str. 15 ulotki pdf [na samym dole strony]
-----------
no tak, doczytałem na samym dole, do slima dają dekielek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9