Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
I jeszcze jedno. Czy obiektyw 85/1.8 nie okaze sie zbyt waski, jesli jest potrzeba wykonac poretret calej lub czesci modelki, dysponujac mala przestrzenia w pomieszczeniu. Jak z tego wybrnac? Czy nie isc czasem w strone zooma? Ciezka sprawa. Jak zrobic aby miec dwa w jednym? Zoom i ostrosc. Bez koniecznosci kupna L-ki? POmocy
Praktycznie prawie kazdym obiektywem zrobisz kazda fotke, z tym ze jednym lepiej i latwiej a innym gorzej i trzeba kombinowac. Pewnie 85-tka bedzie za wąska- jesli nie mozesz sie dalej odsunąć. Po to obiektywy mają podany zakres ogniskowych by każdy mogł dla siebie wybrac konkretny model wedlug potrzeb. Do wiekszej grupy osób to jakieś szersze szkło jest wskazane, no chyba ze mozesz sie sporo odsunąć do tyłu to i 85-tka zrobisz, zesztą to czy Ci sie wszyscy zmieszczą w kadrze to widać w wizjerze. Jak nie masz innego szkla to musisz skorzystać z "zoomu w nogach"
Bawiłem się w zeszłym tygodniu Canonem 85mm.
Cudna maszyna na portrety. Bokeh bije mojego Tamrona 17-50 do krwi.
Może kiedyś uda mi się go wypożyczyć na weekendzik i postrzelać coś co nada się na galeryjkę. A może zainwestuję ... tylko podobno kupić wcale niełatwo.
Czesc Wiecie co ja mam nadal dylemat. I coraz bardziej ciagnie mnie do 70-200/4.0 L a nie do 85/1.8. NIe wiem czy to snobizm czy te ogniskowe, czy moze fluoryt:) Majac 70-200 zrobie portret a i cos wiecej To co rozszarpiecie mnie ?:P
Czy 70-200/4.0 L zrobie ladny, ostry portret bez aberacji?
Moja rada jest taka, przestań czytać testy a zacznij robić zdjęcia. Gdybym ja myślał w czasie robienia zdjęć o tym co testerzy powypisywali to do wariatkowa bym dawno temu trafił. Oba szkła znakomite, można kupować w ciemno. Wybrać trzeba tylko to, co aktualnie bardziej przydatne i niezbędne.
MM robie caly czas zdjecia. Niestety portrety rysuje nadal 50/1.8 II !!! Arku czytam i bede czytal. Wole tysiac razy poczytac, obwachac niz potem stwierdzic: a jednak niedoczytalem. Do zakupu coraz blizej. Caly czas nurtuje mnie jedno. Czy w Ojczyznie dostane ta sama jakosc szkla co tu w Dublinie. Nadal bowiem tajemnica jakosci szkiel nie zostala rozwiazana:P
Arv [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Cze, 2007
MM napisał/a:
ArturBonoVox napisał/a:
Czy 70-200/4.0 L zrobie ladny, ostry portret bez aberacji?
Moja rada jest taka, przestań czytać testy a zacznij robić zdjęcia. Wybrać trzeba tylko to, co aktualnie bardziej przydatne i niezbędne.
Arek: MM ma sporo racji.
Testy są od tego, żeby obiektywnie ocenić jakość obiektywu w skali bezwzględnej. (I to wcale nie było "masło maślane".)
Przydatność danego szkła do określonych zastosowań jest wysoce subiektywna.
Niektórzy reporterzy wojenni walą z daleka teleobiektywem. Inni wchodzą w centrum akcji. Fotografowałem z kolegą (ot dla zabawy) scenki odtwarzania stanu wojennego na Rynku w Krakowie. On wybrał 70-200L f/4, ja mojego Tamrona. On obserwował z daleka - ja wchodziłem w tłum.
Obaj mamy super foty reporterskie.
Jedni lubią portret z perspektywy tele. Bardziej płaska twarz, lepsze rozmycie tła. Są tacy, którzy lubią przerysowane portrety rybim okiem.
Żeby dowiedzieć się co mi odpowiada, trzeba przyjaźnić się z kimś kto ma więcej obiektywów niż ja ;-))). Niektórzy mają wręcz możliwość wypożyczania sprzętu ze sklepu (program Sigmy).
W dodatku przy f/1,8 głębia ostrości wystarcza zaledwie na jedno oko ;-)
Ucho i drugie oko już są rozmazane. A tło znika w blurze całkowicie.
Urocze to jest ;-)
Ale czy chcę wyłożyć 1k3 zł tylko na portret ... Chyba zostanę jednak przy zoomie.
I stało się. Wywaliłem kasiorę na 70-300 IS. Żegnaj 85mm. Oby nie na długo.
Ostatnio zmieniony przez Arv Pią 22 Cze, 2007, w całości zmieniany 1 raz
Wiem, wiem Panie i Panowie. Ale lubie drazyc temat. Zaintrygowal mnie pewien obiektyw: Canon EF 28-70mm f/2.8 USM L nie 24-70 a wlasnie 28-70. Kto sie nim bawil, ile kosztuje i gdzie jest do zdobycia. Dziekuje za wyrozumialosc, szczegolnie MM
Ja jestem wyrozumiały. Niemniej bym nie zmienił 24-70 na 28-70. Chodzi o cenę czy domniemaną legendę? Bo o 24-70 napisano ostatnio sporo głupot a to jest naprawdę wyśmienity zoom.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10