Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy kompakty zostaną zastąpione telefonami ?
Autor Wiadomość
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Wto 11 Lis, 2008   

myślałem raczej o siedzeniu w wielkim pudle i patrzenie się na obrazek na ekranie umieszczonym na ściance - bez materiału światłoczułego :)

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Wto 11 Lis, 2008   

mavierk napisał/a:
patrzenie się na obrazek na ekranie umieszczonym na ściance

i popijać utrwalacz (aka: stabilizacja)

edip 
Uczestnik

Wysłany: Czw 13 Lis, 2008   

wracajac do glownego watku dyskusji :mrgreen: przeczytalem ze wystarczyloby aparat foto uzupelnic o GSM i powiem ze chyba SE tak czesciowo zrobilo. pomijam fakt pikselomani ale jestem pozytywnie zaskoczony SE C905....porownujac jego zdjecia do N95 oraz N96 bedaceco porazaka:D bo bateria jest na jeden dzien i to czasem nie caly:D lub jakiekokowiek innego telefou to po prostu inna liga :mrgreen: do apaaratu mu wiele brakuje ale moglbym powiedziec ze jako cos wybinie awaryjnego moze sluzyc:) ma on normalna lapme blyskowa a nie diody doswietlajace:D stabilizacje obrazu:D i wykrywanie twarzy:D plus kilka trybow fotografowania :D taka "malpka" dla wybitnie znudzonych. moge powiedzec ze robi lepsze zdjecia niz moja stara cyfrowka kodaka dx4330 a to juz chyba krok we wlasciwym kierunku...:D
problem jest cena:D bo za jego cene mam calkiem fajne lustro + telefonik za zlocisza:)

amv 
Optyczny
Łowiec

Wysłany: Czw 27 Lis, 2008   

Przyznam sie Wam,ze mam duzo zdjec zrobionych 3.2 mpix telefonem i zauwazylem,ze "najczystsze" z nich to zdjecia krajobrazowe no i portreciki. Oczywiscie po powiekszeniu pixele mozna liczyc wskazując palcem :lol: . Da sie nawet zrobic jakies tam makro z lichym bokehem :wink: .
Osobiscie uwazam,ze mnie cieszy rozwoj tych matryc w telefonach.
Niedlugo doczekamy sie 12mpix (sony) i taki aparat przyda sie w najmniej oczekiwanych sytuacjach,gdy nie mamy ze sobą lustra a telefon jest zawsze w kieszeni,gdy pojawia sie cos wartego do uwiecznienia.
Co prawda trza miec cierpliwosc do reakcji sprzetu,ale przydatnosc jest spora...

MC 

Nabylem ostatnio SE C902 z matryca 5Mpix. Jak na telefon to zdjecia nie sa najgorsze. Ma nawet cos w rodzaju lampy blyskowej. Ale abberacje sa bardzo duze.

piotrmkg 
Optyczny

Jeśli tylko uświadomimy sobie jak bardzo prawdziwe jest powiedzenie, ze najlepszy aparat na świecie to ten, który akurat teraz mamy w rękach, zorientujemy się rozwój komórkowej fotografii jest jak najbardziej uzasadniony.

MC 

Zgadza sie, ale co innego "cyknac" fotke w sytuacji awaryjnej, a co innego robic zdjecia z tatr aparatem z matryca 0.3Mpix.
W poprzednie wakacje, gdy odbieralem zdjecia w labie, przyszedl ludzik wlasnie z takim telefonem, zeby mu zdjecia z gor wywolali - czesc w formacie 15x21. Obsluga odradzala, bo jakosc bedzie marna. Czlowiek sie wkurzyl, powiedzial, ze widocznie maja stary, slaby sprzet po czym wyszedl...

piotrmkg 
Optyczny

Nie wszyscy czują potrzebę targania kilograma balastu w postaci sprzętu foto na szczyt rys, dla nich właśnie robi się komórki z 3,2MP i więcej, bo im taka jakość wystarcza, a i tak najważniejsze są wspomnienia zapisane w głowie a nie na karcie pamięci (filmie).

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

popieram. 2 lata temu biegałem z dynaxem 505si i k800i. o ile dynaxem robiłem tylko te lepsze zdjęcia, to jednak na szlaku, gdzie jedną ręką trzymałem się łańcuchów to w drugiej wygodniej mi było robić zdjęcia telefonem. zdjęcia wywołałem i jestem szczęśliwy.
gorzej natomiast jak rok temu pojechałem w góry z FZ18... wtedy wyszło na jaw, jak kiepskie zdjęcia robi telefon, boję się teraz robić lustrzanką bo będę się wkurzał na zdjęcia z tamtego roku :D
meritum sprawy - telefon jest wygodny, jest mały, poręczny, jednakże zamiast ilość Mpix, wolałbym ładniejsze kolory i szybszy autofocus

MC 

edmun, akurat K800i ma bardzo przyzwoity tryb foto. Tamten czlowiek mial K700i.

edip 
Uczestnik

ja mam c905 i napisze raz jeszcze...ze zdjecia robi na poziomie mojego pierwszego kodaka dx4330... oczywiscie ze nie sa to zdjecia profesionalne nia jakies polprofesionale ale w porownaniu do innych telefonow komorkowych jest po prostu inna liga..focus bardzo szybki...naprawde mozna uchwycic to ujecie ktore sie chcialo:) a nie to ktore bylo sekunde po nacisnieciu przycisku... jesli rynek ma isc w tym kierunku to ja mu bede bil brawo...bo jak poprzednimi moimi aparatmia N95 czy jakis tam K850 nie robilem zdjec prawie wcale bo mi sie zadne z nich nie podobalo tak z tego tefonu mozna zrobic naprawde ciekawe zdjecia...dodam ja na KOMORKE a nie aparat fotograficzny

Liszu 
Uczestnik

Wysłany: Sob 29 Lis, 2008   

Przyłączę się do dyskusji takim oto argumentem:

http://www.mobile-review....camera-en.shtml

Mniej więcej w połowie strony zaczyna się porównanie z Canon IXUS70. Jeszcze niżej mamy przykładowe zdjęcia na różnych czułościach ISO. Przy ISO400 zdjęcie nadal wygląda dobrze, a ISO1600 będzie akceptowalne na wyświetlaczu telefonu.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Nie wiem jak to jest w innych modelach fonów z aparatami, ale zastanawiam się kiedy tryby PASM zejdą do komórek. Tego by się chciało. Cóż z doświadczenia wiem że w pewnych zastosowaniach takie 5 mpix w komórce się może przydać, nawet jesli jakość ich jest słaba. Ot pstryknięcie zdjęcia jakiegoś kształtu, który trzeba na szybko przerobić na rys w autocadzie...

komor 
Moderator

mnich, na razie to chyba niewiele telefonów ma w ogóle możliwość regulacji przysłony. Chyba ze znowu jestem zacofany... Nie uważam, żeby to było specjalnie potrzebne przy optyce tej wielkości.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Opcji regulacji nie. Ale automatyka sama wybiera wedle wybranego trybu tematycznego. Taka N95 ma optykę CZ Tesar 2,8/5,6...

Odpowiedz do tematu