Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To zależy czy potrzebujesz aż tak bardzo 300 mm. Dla mnie priorytetem na pewno byłoby światło. Zresztą 70-200 VR to świetny obiektyw tak wynika z opini i z testów więc ja brałbym ten pierwszy na 100%. Zaraz się wypowie ktoś kto siedzi w Nikonie więc na pewno lepiej Ci doradzi
tak czy inaczej zastanawiam sie nad kupnem VR i tak
z mojego doswiadczenia z sigma 70-300 apo dg macro było tak ze dopiero w trybie macro mozna było osiagnac ogniskowa po 200 mm ale i tak przy maksymalnym zblizeniu z kolorkami na zdjeciu bylo róznie
co chce Tym robic hmmm bawia mnie ze tak powiem zdjecia ruchu wiec tak czy inaczej vr sie przyda i od czasu do czasu w nocy ustrzelic
Jeśli Cię stać to bierz 70-200. Ma stałe światło w całym zakresie i generalnie jest to bardzo dobry sprzęt.
Jeśli jednak nie dysponujesz odpwiednimi zasobami to sie nie zastanawiaj i kup 70-300. Stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry i na pewno nie będziesz żałował.
Polecam poczytać o tych sprzętach na foruach i oczywiście testy na Optycznych.
Podusmowując: wybór zależy od kasy, którą masz do wydania.
Powodzenia
z mojego doswiadczenia z sigma 70-300 apo dg macro było tak ze dopiero w trybie macro mozna było osiagnac ogniskowa po 200 mm
Nieprawda. Ten obiektyw normalnie działa w pełnym zakresie. Natomiast tryb makro jest dostępny tylko dla ogniskowych 200-300 mm.
nie moglem nim zlapac ostrosci na af przy ogniskowych pow 200 wiem dziwne po wlaczeniu trybu macro a aparacie i obiektywie moglem dopiero zoomowac na maksa
komor napisał/a:
piraciq napisał/a:
ale i tak przy maksymalnym zblizeniu z kolorkami na zdjeciu bylo róznie
Prawda, że kolorki nie są fantastyczne, choć nie zauważyłem akurat czy jest to związane z ogniskową.
[/quote]
sigme mialem do zblizen wiec to z moich obserwacji bylo nie wiem jak sie spisywal przy mniejszych ogniskowch 70-150
@Gustaw08
To tak na aparat troche zbierałem i gdyby nie moja od niedawna żona to nie rozstawał bym sie z nim z pewnością i jestem zdania ze dobrze zwobilem wiec jednak wole dolozyc i kupic jak cos tego "Nikkor AF-S VR 70-200 mm f/2.8G IF-ED" Nikkora
tak czy inaczej jest sle lepiej dowiedziec od tych co juz dłużej się tym bawia nie zawsze bywa tak ze to co jest drozsze jest lepsze raz juz sie przejechalem cale szczescie nie na aparacie wiec z tym jeszcze nie mam jakis jazd ze tak powiem :]
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 03 Cze, 2008
eee... pytanie powinno brzmieć:
Sigma 100-300/4 czy Nikkor 70-200/2.8
Wtedy możnaby się zastanawiać A tak to 70-200 stanowczo się sprawdzi, chyba że chcesz coś małego do focenia dzieci + ptaszków w parku No ale wtedy w/w Sigma powinna być i tak lepsza od VRki :]
Ja potrzebowałem pieruńskiej szybkości, dobrej stabilizacji, światłosiły i ogniskowej. Z racji tego, że jak ciemniej na dworzu to często mogę focić z mniejszej odległości wybrałem 70-200/2.8 VR plus TC 2. Generalnie ten ostatni obiektyw jest o klasę lepszy od 70-300/VR w niemal każdej kategorii (oprócz ogniskowej) a ostrość ma rewelacyjną już od pełnej dziury. Rozsądnym kompromisem jest kupno TC 1,7, wtedy masz 340mm przy f/4,8. Moim zdaniem warto to przemyśleć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10