Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 19 Lis, 2008 Czy Tamron 18-200 do Pentaxa K100D Super to dobry pomysł
Witam wszystkich
do swojego Pentaxa chcę dokupić do kita jeszcze jakiś tele a może na stałe zamiast kita (jest poprostu najbardziej uniwersalny-raz założysz i jest do wszystkiego)i proszę o radę czy powyższy Tamron byłby jako taki do niego (kosztuje 700zł) czy może lepiej zdecydować się na firmowe szkło Pantaxa 50-200. Będę go używał czysto amatorsko. Szukałem ale nie znalazłem nic o Tamronie 18-200. Dzięki z góry za pomoc
Podpinałe w sklepie Pentaxa 55-300 i chodził nieźle ale jednak jak na moje potrzeby chyba trochę za duży tele a i ma za mały dół ale ogólnie to te Tamrony są rozsądnej jakości w tych cenach czy zostać zdecydowanie przy Pentaxie (50-200 za 500zł) a może coś z Sigmy?
Ja najpierw kupiłem k20d z mniejszym kitem, a póżniej zdecydowałem się na drugiego kita. W świetle oglądanych testów drugi kit pracuje trochę gorzej na początku zakresu - tak gdzieś do 100, a w sumie nie jest dużo lepszy od uniwersalnego zoomu Pentaxa 18-250. Będę się zresztą starał pewno kupć taki dłuższy zoom w przyszłym roku, bo wydaje się dla moich potrzeb bardziej praktyczny- usuwając częstą koniezność nieprzyjemnej wymiany obiektywów w plenerze.
Też się zastanawiałem nad Pentaxem 18-250 bo byłby idealny i najbardziej uniwersalny ale jest sporo droższy ok. 1400zł więc Tamron 18-200 w cenie 700zł jest dużo tańszy.
Może ktoś ma takiego Tamrona to proszę o kilka słów o nim
Kupiłem jednak tego Tamrona i powiem tak: jest całkiem dobrze wykonany,nic nie trzeszczy zoom ładnie chodzi również pierścień ostrości chodzi O.K. może lekko dzwięk mało przyjemny jakby chropowaty, autofokus ciut gorzej niż w kicie 18-55 czasami się zastanawia ale tylko przy słabym świetle. Przy max. tele faktycznie jak mnie ostrzegano trochę obraz mydlany-rozmyty gorsza jakość niż przy moim poprzedniku Tokinie 70-210 bo tam wyraźniej obraz był ostrzejszy a tu jakiś taki beee... ale cóż, za to tamten był manual ten automat. Przy szerokim kącie i rozsądnym tele do 100-150 nie widać właściwie różnicy do obiek.kitowego. Do zastosowań czysto amatorskich jest w sam raz, przynajmniej dla mnie. Generalnie mam pierwszego Tamrona i jestem generalnie zadowolony. W cenie 649zł zdecydowanie tańszy od 18-250 lub 18-270 (ok.1450 i 1750zł)
[ Dodano: Sob 10 Sty, 2009 14:54 ]
Ostatnio trochę popstrykałem tym moim Tamronem w ładny słoneczny dzień i poprostu zdjęcia rewelacyjne , całkiem ostre , ładne kolorki ogólnie super , trochę gorzej gdy nie ma słonka ale i tak nadal jestem zadowolony i nie żałuję jego kupna szczególnie w tej cenie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9