Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 01 Gru, 2008
Canon - układu: AE Lock / AF ?
Autor Wiadomość
dawid_
[Usunięty]

Wysłany: Pon 01 Gru, 2008   

Dla palców wygodniej kiedy AE-L blokuje się na jeden klik, a zwalnia na drugi, ale wydaje mi się, że szybciej jest kiedy AE-L działa dopóki trzymam przycisk. Kwestia czysto subiektywna.

W Canonie po prostu jest dostępne takie dziwactwo, że można sobie ten AE-L ze spustem zamienić funkcjami i o dziwo dla mnie jest to całkiem wygodne.

Reklama

kamfil06 
Maniak

dawid_ napisał/a:
Jak najczęściej fotografujecie? Blokujecie ekspozycję celując w konkretny obiekt (płaszczyznę) mierząc punktowym, czy zdajecie się na pomiar CW, lub (o zgrozo) matrycowy?

zazwyczaj tryb M i spot,

spotem najeżdżam na najważniejszy element kadru, wciskam "green button" i ew. poprawiam, kadruje, robie zdjęcie :wink:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

dawid_ napisał/a:
W Canonie po prostu jest dostępne takie dziwactwo, że można sobie ten AE-L ze spustem zamienić funkcjami i o dziwo dla mnie jest to całkiem wygodne.

Właśnie sprawdziłem i u mnie raczej jednak nie ma takiej kombinacji - jak wyłączę ostrzenie pod spustem, to AE się nie blokuje po wciśnięciu do połowy... Chyba, że jeszcze nie znalazłem takiej opcji - bo np. teraz zapomniałem jak się ustawiało, żeby AE-L działał tylko gdy przycisk blokady jest wciśnięty... A może nigdy nie miałem takiej funkcji?... Chyba ostatnio używam zbyt dużo różnych aparatów... :smile:

[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 01:42 ]
kamfil06 napisał/a:
spotem najeżdżam na najważniejszy element kadru, wciskam "green button" i ew. poprawiam, kadruje, robie zdjęcie :wink:

Też tak robię jak chcę szybko ustawić ekspozycję w M, ale w Av używam AE-L...

Tutejszyn 
Optyczny

dawid_ napisał/a:
Dla palców wygodniej kiedy AE-L blokuje się na jeden klik, a zwalnia na drugi, ale wydaje mi się, że szybciej jest kiedy AE-L działa dopóki trzymam przycisk. Kwestia czysto subiektywna.

W Nikonie z kolei rozwiązane jest to tak prosto, że prosciej nie można. Jeden klawisz blokuje AE/AF po naciśnięciu. Właśnie tego brakuje mi najbardziej w Canonie. Jesli się robi panoramy, taki klawisz jest bardzo wygodny. Próbowałem przez pewien czas różnych kombinacji, łacznie z tym, o czym mówisz. Niestety wszystko jest tylko namiastką AE/AF lock. Szkoda..

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tutejszyn napisał/a:
Niestety wszystko jest tylko namiastką AE/AF lock. Szkoda..

Ok, ale po co chcesz jednocześnie blokować AF i AE w tym samym punkcie? Masz tą opcję przecież klasycznie, po wciśnięciu spustu do połowy... Nie rozumiem też, jakie to ma być ułatwienie przy panoramach zwłaszcza, że nie wyobrażam sobie robienia takowych przy użyciu automatycznej ekspozycji, czy też autofokusa...

Tutejszyn 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
Tutejszyn napisał/a:
Niestety wszystko jest tylko namiastką AE/AF lock. Szkoda..

Ok, ale po co chcesz jednocześnie blokować AF i AE w tym samym punkcie? ....

Jesli robisz panoramę, to wszystkie zdjecia składowe trzeba wykonać, przy tej samej espozycji. Jesli nie ma klawisza blokujacego AF/AE, to po zrobieniu zdjęcia w Canonie trzeba spust zwolnić znowu tylko do połowy. To nie jest łatwe, ani wygodne.

jaad75 napisał/a:
..Nie rozumiem też, jakie to ma być ułatwienie przy panoramach zwłaszcza, że nie wyobrażam sobie robienia takowych przy użyciu automatycznej ekspozycji, czy też autofokusa...

A jaka jest róznica między parametrami dobranymi ręcznie a parametrami dobranymi automatycznie i zablokowanymi dla wszystkich zdjęć z serii?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tutejszyn napisał/a:
Jesli robisz panoramę, to wszystkie zdjecia składowe trzeba wykonać, przy tej samej espozycji.

No przecież to oczywiste i do tego służy tryb M - po jaką cholerę wyczyniać jakieś cuda z blokowaniem automatu?!?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

jaad75 napisał/a:
No przecież to oczywiste i do tego służy tryb M

podpisuje się rekami i nogami pod tym :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tutejszyn napisał/a:
A jaka jest róznica między parametrami dobranymi ręcznie a parametrami dobranymi automatycznie i zablokowanymi dla wszystkich zdjęć z serii?

Taka, że nie trzeba szukać problemów, tam gdzie ich nie ma... Panorama, to nie jest strzelanie na szybko, gdzie liczą się ułamki sekund...

Tutejszyn 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
...No przecież to oczywiste i do tego służy tryb M - po jaką cholerę wyczyniać jakieś cuda z blokowaniem automatu?!?

Bo szybciej, dużo szybciej :) I nie uważam, aby były to jakieś cuda. Tak po prostu pracuję..

Dodam, że panoramy robię z ręki. Najczęściej nie zabieram ze sobą statywu.

[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 11:10 ]
jaad75 napisał/a:
...Taka, że nie trzeba szukać problemów, tam gdzie ich nie ma... Panorama, to nie jest strzelanie na szybko, gdzie liczą się ułamki sekund...

Dlaczego? Ja robię panoramy jak zwykłe zdjęcia. Podnoszę aparat do oka i za chwilę mam panoramę (materiał na panoramę).

Jest jeszcze coś.. Kiedy wyłaczę AF na obiektywie, to zawsze potem zapomnę go włączyć!

piotr_u. 
Rozmowny

dawid_ napisał/a:
Jak najczęściej fotografujecie? Blokujecie ekspozycję celując w konkretny obiekt (płaszczyznę) mierząc punktowym, czy zdajecie się na pomiar CW, lub (o zgrozo) matrycowy?
Dlaczego "o zgrozo" ?

Tutejszyn 
Optyczny

piotr_u. napisał/a:
dawid_ napisał/a:
Dlaczego "o zgrozo" ?

Akurat matrycowy pomiar myli się z sposób dość przewidywalny i zawsze go uzywam go jesli na niebie są fajne chmury, albo jesli chcę wydobyć ciekawsze refleksy swietlne na wodzie.

dawid_
[Usunięty]

Ja wolę "popatrzyć" punktowym w coś, co chciałbym umieścić (najczęściej) po środku "drabinki" i na to ustawiam ekspozycję (tryb M) lub na tym blokuję AE (preselekcja przysłony).

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Dziwnie trochę. Używanie trybu M aby (najczęściej) dobierać EV na0...
;-)
Dobrze że mamy tak mało przycisków do własnej konfiguracji bo strach pomyśleć.
W chwili kiedy mam czas na zrobienie zdjęcia używam guzika z ae-lock, (utrzymanie) i właściwie na okrągło centralnego pola af z ew. przekadrowaniem.

dawid_
[Usunięty]

mnich napisał/a:
Dziwnie trochę. Używanie trybu M aby (najczęściej) dobierać EV na0...

Dlaczego? Dziwi mnie, że to Cię dziwi :P To przecież zwykły system strefowy.

Raz w środku umieszczasz szary mur, raz coś ciemniejszego lub jaśniejszego. Wszystko zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać.

Można też wprowadzać korektę w zależności na co mierzymy. Można też, jak ja.. popatrzeć na coś innego. Kwestia gustu.

Odpowiedz do tematu