Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dla palców wygodniej kiedy AE-L blokuje się na jeden klik, a zwalnia na drugi, ale wydaje mi się, że szybciej jest kiedy AE-L działa dopóki trzymam przycisk. Kwestia czysto subiektywna.
W Canonie po prostu jest dostępne takie dziwactwo, że można sobie ten AE-L ze spustem zamienić funkcjami i o dziwo dla mnie jest to całkiem wygodne.
Jak najczęściej fotografujecie? Blokujecie ekspozycję celując w konkretny obiekt (płaszczyznę) mierząc punktowym, czy zdajecie się na pomiar CW, lub (o zgrozo) matrycowy?
zazwyczaj tryb M i spot,
spotem najeżdżam na najważniejszy element kadru, wciskam "green button" i ew. poprawiam, kadruje, robie zdjęcie
W Canonie po prostu jest dostępne takie dziwactwo, że można sobie ten AE-L ze spustem zamienić funkcjami i o dziwo dla mnie jest to całkiem wygodne.
Właśnie sprawdziłem i u mnie raczej jednak nie ma takiej kombinacji - jak wyłączę ostrzenie pod spustem, to AE się nie blokuje po wciśnięciu do połowy... Chyba, że jeszcze nie znalazłem takiej opcji - bo np. teraz zapomniałem jak się ustawiało, żeby AE-L działał tylko gdy przycisk blokady jest wciśnięty... A może nigdy nie miałem takiej funkcji?... Chyba ostatnio używam zbyt dużo różnych aparatów...
[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 01:42 ]
kamfil06 napisał/a:
spotem najeżdżam na najważniejszy element kadru, wciskam "green button" i ew. poprawiam, kadruje, robie zdjęcie
Też tak robię jak chcę szybko ustawić ekspozycję w M, ale w Av używam AE-L...
Dla palców wygodniej kiedy AE-L blokuje się na jeden klik, a zwalnia na drugi, ale wydaje mi się, że szybciej jest kiedy AE-L działa dopóki trzymam przycisk. Kwestia czysto subiektywna.
W Nikonie z kolei rozwiązane jest to tak prosto, że prosciej nie można. Jeden klawisz blokuje AE/AF po naciśnięciu. Właśnie tego brakuje mi najbardziej w Canonie. Jesli się robi panoramy, taki klawisz jest bardzo wygodny. Próbowałem przez pewien czas różnych kombinacji, łacznie z tym, o czym mówisz. Niestety wszystko jest tylko namiastką AE/AF lock. Szkoda..
Niestety wszystko jest tylko namiastką AE/AF lock. Szkoda..
Ok, ale po co chcesz jednocześnie blokować AF i AE w tym samym punkcie? Masz tą opcję przecież klasycznie, po wciśnięciu spustu do połowy... Nie rozumiem też, jakie to ma być ułatwienie przy panoramach zwłaszcza, że nie wyobrażam sobie robienia takowych przy użyciu automatycznej ekspozycji, czy też autofokusa...
Niestety wszystko jest tylko namiastką AE/AF lock. Szkoda..
Ok, ale po co chcesz jednocześnie blokować AF i AE w tym samym punkcie? ....
Jesli robisz panoramę, to wszystkie zdjecia składowe trzeba wykonać, przy tej samej espozycji. Jesli nie ma klawisza blokujacego AF/AE, to po zrobieniu zdjęcia w Canonie trzeba spust zwolnić znowu tylko do połowy. To nie jest łatwe, ani wygodne.
jaad75 napisał/a:
..Nie rozumiem też, jakie to ma być ułatwienie przy panoramach zwłaszcza, że nie wyobrażam sobie robienia takowych przy użyciu automatycznej ekspozycji, czy też autofokusa...
A jaka jest róznica między parametrami dobranymi ręcznie a parametrami dobranymi automatycznie i zablokowanymi dla wszystkich zdjęć z serii?
Jak najczęściej fotografujecie? Blokujecie ekspozycję celując w konkretny obiekt (płaszczyznę) mierząc punktowym, czy zdajecie się na pomiar CW, lub (o zgrozo) matrycowy?
Dlaczego "o zgrozo" ?
Akurat matrycowy pomiar myli się z sposób dość przewidywalny i zawsze go uzywam go jesli na niebie są fajne chmury, albo jesli chcę wydobyć ciekawsze refleksy swietlne na wodzie.
dawid_ [Usunięty]
Wysłany: Pon 01 Gru, 2008
Ja wolę "popatrzyć" punktowym w coś, co chciałbym umieścić (najczęściej) po środku "drabinki" i na to ustawiam ekspozycję (tryb M) lub na tym blokuję AE (preselekcja przysłony).
Dziwnie trochę. Używanie trybu M aby (najczęściej) dobierać EV na0...
Dobrze że mamy tak mało przycisków do własnej konfiguracji bo strach pomyśleć.
W chwili kiedy mam czas na zrobienie zdjęcia używam guzika z ae-lock, (utrzymanie) i właściwie na okrągło centralnego pola af z ew. przekadrowaniem.
dawid_ [Usunięty]
Wysłany: Pon 01 Gru, 2008
mnich napisał/a:
Dziwnie trochę. Używanie trybu M aby (najczęściej) dobierać EV na0...
Dlaczego? Dziwi mnie, że to Cię dziwi To przecież zwykły system strefowy.
Raz w środku umieszczasz szary mur, raz coś ciemniejszego lub jaśniejszego. Wszystko zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać.
Można też wprowadzać korektę w zależności na co mierzymy. Można też, jak ja.. popatrzeć na coś innego. Kwestia gustu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10