Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 01 Gru, 2008 Moja pierwsza lustrzanka
witam.
Wiem ze temat pojawil sie nie raz ale nie krzyczcie i sie nie denerwujcie bo gdzie moglbym uzyskac najlepsza pomoc jak nie tutaj.
Chcem zakupic jakas lustrzanke i to bedzie moja pierwsza. Jestem kompletnie zielonym amatorem fotek i chcialbym od czegos zaczac. A wiec prosilbym o porade jaki sprzecik kupic i zeby byl nie drogi do 2000zl bo mysle ze do takiej kwoty cos na poczatek wystarczy zeby sie nauczyc czegoskolwiek noi gdzie kupic i co trzeba kupic do takiego aparatu...prosze o odpowiedz...:) z gory dzieki
i wiem ze nie jeden wysle mnie do poczytania sobie ale wolabym najpierw skupic sie na waszych opiniach i radach
Po pierwsze - wątek założony w niewłaściwym miejscu (do przeniesienia).
Po drugie - poczytaj wszystko z działu "pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej"
Po trzecie - masz jakieś preferencje co do firmy? Byłeś w sklepie, przymierzałeś się do czegoś? Robiłeś wcześniej zdjęcia jakimś analogowym lustrem? Jaki rodzaj fotografii preferujesz (przyrodnicze/astro/portrety/krajobrazy/makro/etc..)?
nad firma sie nie zastanawialem bo nie bardzo wiem jaki bedzie dobry na poczatek a co do zdjec to wiadomo ze bede pstrykal ogolnie bo jestem poczatkujacym a jedynie wczesniejsze zdjecia by;y robione na zwyklych cyfrowkach...
W tej cenie korpusy mają zbliżone parametry. Wybierz się do sklepu i zobacz który wydaje Ci się najlepszy w chwycie, którego obsługa jest na tyle intuicyjna dla Ciebie, że bez instrukcji wiesz o co mniej więcej chodzi.
No nie wiemy jeszcze, czy chcesz taki wydatek ponieść na cały sprzęt jednorazowo, czy to tylko na wstęp i za jakiś czas (może nawet dość krótki) może sobie pozwolić na kolejne uzupełnienia sprzętowe...
Ok fajnie ze ktos sie wypowiada na ten temat.
A wiec jak sie wybiore do sklepu to na jakie modele zwrocic uwage i czego szukac ? na poczatek chcialbym sie zmiescic w 2000zl a wiadomo ze z czasem jak obczaje o co kaman to bede powoli rozbudowywal ale nic na wariata najpierw musze sie wszystkiego nauczyc. czasami w sklepach jest za duzo towaru i po sprawdzeniu kilku juz mi sie robi metlik w glowie...przez to pisze o rade
Wysłany: Pon 01 Gru, 2008
Kup sobie canona EOS 450D body (1600 PLN) + jakas stalke 50 (ok 300 pln) lub 28 (okolo 600 Pln). Zacznij robic zdjecia i po jakims czasie bedziesz wiedzial czego potrzebujesz (staloogniskowy obiektyw wymusi u ciebie odruch myslenia nad kadrem a nie tylko glupie krecenie zoomem) i rozbudujesz system.
Ogolnie jak juz wejedziesz w system to raczej go nie zmienisz na inny.
Pewnie nikonowcy ci odpowiedza co kupic na poczatek z ich systemu.
Czego szukać w sklepie...
Macaj, kręć pokrętełkami, zaglądaj w wizjer, poproś o możliwość zrobienia kilku zdjęć (najlepiej jakby się dało przy naturalnym oświetleniu, choć może być ciężko)
Zwracaj uwagę na:
- jakość wizjera, to teraz z nim się głównie zaprzyjaźnisz
- dostępność do obiektywów których będziesz potrzebował (tak, wiem, jeszcze nie wiesz co Ci będzie potrzebne)
- jakość wykonania korpusu i obiektywu (luzy, trzaski, rodzaj plastików)
- klawiszologia (czy dużo przycisków, jakie manipulatory, czy palce same Ci się na nich układają)
- menu (czytelność, układ zakładek)
- dodatkowy wyświetlacz na górze (to raczej nie ta półka sprzętu, ale kto wie, może trafi Ci się jakiś okazyjny Pentax?)
- subtelne i subiektywne odczucia (ta fajna, ta bez sensu, a ta super)
No nie wiem co jeszcze - pewnie coś przeoczyłem...
Jak wrócisz ze sklepu, będziesz mieć pewnie jakąś poukładaną listę. Przedstaw w tym wątku swoje spostrzeżenia - nie musisz się z nimi spieszyć. Tematu nikt nie usunie, a Ty w odpowiednim momencie wygrzebiesz go z powrotem i wrócimy do rozmowy.
ps - nie daj się zwieść propagandzie sprzedawcy - chce sprzedać to czego ma najwięcej/na co ma największą marżę - zwłaszcza jeśli ma krawat Sony/czapkę Nikona/skarpety Canona/koszulkę Pentaxa/portki Olympusa/....
Riddle [Usunięty]
Wysłany: Pon 01 Gru, 2008
Dokłanie jak mówi Baku. Aha, zapomniałeś, że jeśli to kobieta to ma jeszcze majteczki sigmy:)
I pamiętaj, wygoda jest bardzo ważna. Nikony są zdecydowanie wygodniejsze dla większości ludzi, zaś niskie modele Canona (450D, 1000D itp) są naprawdę małe i niewygodne.
mniej wiecej juz wiem po co isc do sklepu, z jakim celem a jakie modele polecilibyscie poprostu chodzi mi o to zebym nie matlil sobie glowy jakimis dziwnymi modelami w tym przedziale cenowym tylko skupil sie powiedzmy na 3-5 modelach i sposrod nich cos wybral. bo woadomo teraz w sklepach do 2000zl jest spora masa tego wszystkiego. A zapewne orientujcie sie na jakie zwrocic uwage w tej cenie. bo jak juz wybiore jakis model to woadomo ze temat dalej poleci co do niego dolaczyc tak na poczatek zeby powiedzmy na pol roku bylo ok wkoncu bede potrzebowal troche czasu...
Jeśli chodzi o inne, to sprawdź sobie Nikona D80, oraz Sony A200 (tani i można dokupić piknego zeissa) i Pentaxa K200D i K-M (nie wiem o nim dużo ale ciekawie się prezentuje)
Ze wszystkich wymienionych dotychczas zdecydowanie Nikon D80.
Przychodzi mi do głowy jeszcze kilka propozycji ale w twoim zakresie cenowym ten Nikon będzie najlepszy.
Chyba żebyś chciał od razu większy zakres ogniskowych to możesz pomyślec o Olympusie E510 sprzedawanym z dwoma obiektywami w zestawie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11