Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: komor
Sro 03 Gru, 2008
Nikon D80
Autor Wiadomość
Riddle
[Usunięty]

Wysłany: Pon 01 Gru, 2008   Nikon D80

Według mnie powinno to tak wyglądać - na głównej stronie forum dział "Opinie użytkowników", w nim użytkownicy umieszczali by opinie o aparacie w formie np. "Nikon D80", po czym moderator by sprawdzał opinie(kultura, słownictwo, rzeczowość oraz czy użytkownik zastosował się do szablonu - powinien jakiś istnieć) i umieszczał w odpowiednim podforum firmy - w podanym przykładzie leciało by do podforum "Nikon".

No, i oto moja opinia o Nikonie D80.

Wygląd, wygoda i jakość
Nikon D80 jest wykonany z porządnej jakości materiałów, nic nie trzeszczy i nie skrzypi. Jest także bardzo dobrze wyprofilowany, przez co nie ma problemów ze stabilnym trzymaniem go. Aparat nie jest ani lekki ani ciężki, taki średniak.
Jakość zdjęć i szumy
Aparat robi dobrej jakości zdjęcia, bez jakichś widocznych wad - ładne kolory, niezły balans bieli. Szumy są dość niskie - spokojnie można zdjęcia robić na iso ok. 400, zaś akceptowalny poziom szumów aparat utrzymuje do ISO 800. Długie ekspozycje - tutaj matryca potrafi się nagrzać. Robiąc zdjęcie dekielka założonego na obiektyw :) z długim czasem ekspozycji w lewym górnym rogu "zdjęcie" jest fioletowe.
Inne
Lampa błyskowa w porównaniu do innych aparatów niezła. Prędkość zdjęć seryjnych standarowa w tym segmencie - ok 3kl/s.
Podsumowanie
Wygodny, dobrze wykonany aparat. Da się nim zrobić naprawdę niezłe zdjęcia.

Reklama

AQQ 
Maniak

Wysłany: Pon 01 Gru, 2008   Re: Nikon D80

Riddle napisał/a:
na głównej stronie forum dział "Opinie użytkowników"

Mz zbędna inicjatywa. Komentarze są już przy testach aparatów. Laurkowo-cukierkowe (w znacznej części) opinie użytkowników zniechęcają mnie to tego, by je poważanie traktować.

xneon
[Usunięty]

Wysłany: Pon 01 Gru, 2008   

Naprawdę niezłe zdjęcia da się zrobić każdym.
Poza tym są już opinie przy ocenach każdego aparatu jak i obiektywu. Tam się można rozpisywać do woli, zamiast mnożyć byty ponad miarę.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

tu nie chodzi o dawanie opini takich jak mozna dać na stronie optycznych w komentarzach. Ale o jeden temat o konkretnym modelu gdzie każdy dostanie od użytkownika tego właśnie modelu odpowiedż na interesuące go pytanie, poczytać co zaskoczyło, co zdenerwowało użytkownika tego aparatu na bierząco, co mu zarzuca a za co sobie chwali z czasem użytkowania. w ten sposób pytający dostaną odpowiedź zanim zadadzą pytanie a i tematów tupu "co wybrać" może nie będzie przybywać jak grzybów. Czyż one nie są bardziej zaśmiecające to forum? tym bardziej, że większość jest tak naprawdę identyczna. pozatym to forum fotograficzne i prowadzenie takiego "dziennika" z użytkowania swojej puchy to nie grzech :?:
Ostatnio zmieniony przez Ostegolectric Pon 01 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Ostegolectric napisał/a:
w ten sposób pytający dostaną odpowiedź zanim ją zadadzą a i tematów tupu "co wybrać" może nie będzie przybywać jak grzybów.

Tyś bardzo młody, idealista czy po prostu w cuda wierzysz...???

A jeśłi chodzi o te wrażenia, to ja tam radze się przejść do jakiejśc miejskiej macalni czy cos koło tego. Bedą mieli własne wrażenia (którymi niechybnie podzielą się na forum...)

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

rozumiem że ty po kilkuminutowym macaniu jestes w stanie o puszce powiedzieć wszystko :mrgreen: czy cos jeszcze potrafisz tak macać? :twisted: :twisted: :twisted:

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Ostegolectric napisał/a:
rozumiem że ty po kilkuminutowym macaniu jestes w stanie o puszce powiedzieć wszystko :mrgreen:

Wszystko nie. To co o a200 napisales - praktycznie tak.

Ostegolectric napisał/a:
czy cos jeszcze potrafisz tak macać? :twisted: :twisted: :twisted:

Są głosy że tak, są takie że wręcz przeciwnie.

dawid_
[Usunięty]

Problem w tym, że taka opinia nic nikomu nie mówi bo:

Riddle napisał/a:
Nikon D80 jest wykonany z porządnej jakości materiałów, nic nie trzeszczy i nie skrzypi. Jest także bardzo dobrze wyprofilowany, przez co nie ma problemów ze stabilnym trzymaniem go. Aparat nie jest ani lekki ani ciężki, taki średniak.

D80 to mała, plastikowa puszka. Nic nie trzeszczy, ale to ewidentny lekki plastik. Zwłaszcza przy porównaniu z tym co mam lub miałem (E-1 i obecnie C30D).

Riddle napisał/a:
Aparat robi dobrej jakości zdjęcia, bez jakichś widocznych wad - ładne kolory, niezły balans bieli. Szumy są dość niskie - spokojnie można zdjęcia robić na iso ok. 400, zaś akceptowalny poziom szumów aparat utrzymuje do ISO 800.

Matryca daje zdecydowanie byt ciepłe kolory, choć akurat kolor w fotografii cyfrowej to parametr do ustawienia. Szumy jak na dzisiejsze standardy są spore. ISO 800 nie jest akceptowalne.

To tylko moje zdanie (a D80 miałem). Tak to będzie wyglądało w praktyce. Ktoś kto przeczyta Twoją i moją opinię nie będzie mógł wyciągnąć jednoznacznych wniosków.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Wysłany: Wto 02 Gru, 2008   

no bo tu nie chodzi o chwalenie swojego sprzetu "bo mam to jest najlepsze", i takiego czegoś sam nie chciałbym czytać. a o alfie nie napisalem wszystkiego, dopiero zacząłem o czym zresztą poinformowałem w moim wątku. nie wszystko na raz...

Pawel-wroc 
Początkujący

Właśnie przez takich użytkowników tego forum robienie podobnych inicjatyw jest bez sensu. Zawsze znajdzie się ktoś jak Pan dawid_ ktory to napisze że D80 to plastikowy badziew...
jak Ci się nie podoba to nie czytaj i nie pisz... to wątek dla ludzi zainteresowanych kupnem i chcących się czegoś dowiedzieć o d80 a nie o twoim przecudownym c30d...zauważyłem że w każdym wątku dotyczącym nikona lub "czy nikon czy canon" dość mało obiektywnie się wypowiadasz. Taki informacje są zbędny jeśli nie jesteś użytkownikiem lub nie byłeś...
Bez urazy.
Pozdro

[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 00:40 ]
A dodam jeszcze ze fajnie przeczytać opinie nie specjalistów z profesjonalnymi aparatami co to robią cudowne zdjęcia :)

dawid_
[Usunięty]

Szkoda że się nie zorientowałeś, że to był tylko przykład mający pokazywać subiektywność takich opinii, a przez to ich małą użyteczność dla osób wybierającej sprzęt. Zamiast faktycznej charakterystyki danego modelu, dostajemy zbiór subiektywnych odczuć jego posiadacza, a te będą całkowicie różne np dla osoby używającej od kilku lat "mareczków" i osoby przesiadającej się z kompakta.

Pawel-wroc napisał/a:
Taki informacje są zbędny jeśli nie jesteś użytkownikiem lub nie byłeś...

Miałem dłużej D80, ale widać czytanie ze zrozumieniem idzie Ci gorzej od pisania.

OK. Napiszę że ma świetny wizjer i dobry AF, ale.. tylko dla mnie! Dla niektórych (a może już większości) będzie to tylko przyzwoity wizjer i dobry AF. Czy to stwierdzenie przybliżyło Ci wizjer i AF w D80? Powiedziało Ci coś o tych elementach D80? Czy to może tylko czcze bicie piany z waszej strony?

Wszelkie opisy i charakterystyki, aby były cokolwiek warte, muszą mieć punkt odniesienia.

Nie można napisać:
Riddle napisał/a:
Aparat robi dobrej jakości zdjęcia, bez jakichś widocznych wad - ładne kolory, niezły balans bieli.

.. bo to całkowicie nie ma sensu.

Zdefiniuj "dobrej jakości zdjęcia", albo "ładne kolory".

Pawel-wroc 
Początkujący

Nie chciałem Cię urazić sorki napisałem bez urazy ale czytałem juz któryś Twój post i takie mam wrażenie-może i nie zrozumialem przesłania ale sprawa dotyczy już trzech wątków i zobacz co zostało napisane o K20D... kolega tu zaczął jest pierwszy, chiał dobrze i nie interesowało go że Twój C 30D jest lepszy. Co do pustych stwierdzeń to takich jest tu mase. Są przede wszystkim w opiniach użytkowników w spisie aparatów...niektórzy piszą tu że jest to dublowanie ale właśnie ten przykład i post o K20D pokazuje że nie jest zupełnie-bo to własnie tam są same stwierdzenia-dokładnie tak jak napisałeś puste stwierdzenia "dobry/zly Af...". A kolega tu coś napisał może troszke pobierznie ale wzorował się na koledze z wątku o A200-ten napisał więcej. Jeśli przyjmiemy że wątki te są dla użytkowników danego modelu/systemu, na zasadzie konkretnych pytań i odpowiedzi to będzie można zgromadzić faktycznie sensowną informacje.
Można zadać pytanie -widzałem wizjer w c450D, w O E-520 jak się ma do nich, albo w moim kompakcie w ciemnym pokoju af przestaje dzialać, czy z obiektywem tym i tym bedzie lepiej czy podobni... to tak na szybko.
Wiesz nie obraź się znowu ale stwierdzenie że matryca daje ciepłe kolory hmmmm no daje ale nie matryca (ale to czepianie się na siłę bo troszkę sprostowałeś) co nie zmienia faktu że to też puste stwierdzenie bo co to znaczy cieple na jakich ustwieniach i kiedy...ja wiem że d80 tak ma i to widziałem-niektórzy piszą że w ten sposób skóra jest dobrze odwzorowana...ale to można ustwić i ktoś mógłyb w JEDNYM wątku o wszystko pytać. Canon fakt ma ładne kolory ale pentax ma lepsze :razz:
Jeszcze raz przepraszam źle się zrozumieliśmy.
Może ta inicjatywa to jednak dobry ppomysł - jeden wątek i już. Konieć 100 postów o tym samym.

[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 01:20 ]
A co do pisania to się nie wypowiem... :mrgreen:

[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 01:26 ]
Aha - moj post o FZ-50 jest w dziale kompakty-ja napisałem troszkę wiecej i tak bardziej życiowo... może troche bałagan się w dał ale zawsze można stworzyć jakiś wzór. Albo po prostu wątek Opinie o D80, Opinie o A200 itd. czy cos takiego...

[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 01:57 ]
dawid_, " Szumy jak na dzisiejsze standardy są spore. ISO 800 nie jest akceptowalne." Szczerze jak porównamy zdjęcia E-520 i D80 to zobaczymy że iso 400 w Olku jest hmmm prawie takie same a może i takie same jak 800 w Nikonie... Czy w obec tego E-520 - aparat młodszy o chyba 2 lata jest aż taki zły... Dlaczego piszesz że nie są akceptowalne-jakie standardy ? To ma być wątek w dziale "Pomagam wybrać pierwszą lustrzanke" a nie "Poziom szumu akceptowalny na dzisiejsze standardy". Ma dzisiejsze standardy to wszystkie amatorskie lustrzanki szumią za mocno... a pokaż mi ten szum na odbitce do A4 i pokaż ilu początkujących będzie robiło na A4 ?
" Dla niektórych (a może już większości) będzie to tylko przyzwoity wizjer i dobry AF"
Tak dla wszystkich takich jak Ty którzy mieli juz po kilka lustrzanek albo maja 40D/30D...dla amatorów chcących kupić pierwszą lustrzankę to będzie rakieta...o wizjerze nie wspomnę - chyba nadal jeden z najlepszych-chyba że się mylę to mnie popraw.
"Wszelkie opisy i charakterystyki, aby były cokolwiek warte, muszą mieć punkt odniesienia. " - zgadzam się i jest to punkt odniesienia początkującego uzytkownika który często przesiada się z kompaktu. Co do punktu odniesienia dodam jeszcze że fakt-przydatne były by bardziej "życiowe" opisy. Jednak punktem odniesienia na pewno nie są opinie bardzo zaawansowanych użytkowników bo oni maja po prostu zbyt wysokie oczekiwania...totalny amator takich nie ma...a jak ma to wykłada gotówe i kupuje np. D300 i tematu nie ma.
Poza tym ten wątek to chyba propozycja - jak kolega widzie taki pomysł.
Pozdro :wink:

goltar 
Optyczny

Nie chcę pisać po raz trzeci tego samego - moją opinię opisałem tutaj.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
w ten sposób pytający dostaną odpowiedź zanim zadadzą pytanie a i tematów tupu "co wybrać" może nie będzie przybywać jak grzybów

Faktycznie, zamysł może i słuszny, ale te tematy "co wybrać" są w gruncie rzeczy potrzebne. Nie nam - rzecz jasna - leczy tym, którzy pytają. Ludzie rejestrujący się na forum chcą być potraktowani indywidualnie. Gdyby tak nie było wystarczyła by im lektura testu, komentarzy pod nim i ocen (z komentarzami) danego przedmiotu. Tak jednak nie jest, czasem wynika to z lenistwa, ale najczęściej z niewiedzy (w końcu każdy kiedyś zaczyna) i faktycznego problemu z wyborem korpusu/obiektywu.
Teraz pod rozwagę autorów recenzji chcę poddać pewne moje wątpliwości:
1. Czy recenzja taka będzie napisana lepiej i obiektywniej niż istniejący już test na optyczne.pl?
2. Kto ma pisać taką recenzję? Ten kto pierwszy ją skończy i zamieści, czy może będziemy mieli na forum całą armadę recenzji dot. jednego korpusu, jednak o odcieniach emocjonalnych od totalnej negacji skończywszy na ekstatycznym zachwycie?

Przepraszam, panowie, ale jak byście się nie starali taka recenzja będzie bardzo subiektywna i co by nie mówić (dawid_ ma rację) nie mająca żadnego poziomu odniesienia. Jakiś poziom odniesienia może mieć redaktor optycznych i dlatego jego testy są miarodajne. Ja nie mam żadnego poziomu odniesienia. Pomacanie w sklepie kilku sprzętów i użytkowanie na co dzień innego nie daje mi w moim odczuciu prawa do głoszenia sądów innych niż "moim zdaniem / dla mnie / mnie się podoba\nie podoba". A wartość poznawcza takich wynurzeń jest - moim zdaniem - niewielka. Pan Konrad nie lubi ryb i w ogóle owoców morza. I napisze na stronie kulinarnej o kalmarach "Obrzydliwe i obleśne, gumowate, śmierdzące i w ogóle be". I jak traktować jego recenzję kalmarów? Tylko i wyłącznie w formie pojedynczej opinii pana Konrada o kalmarach. No to teraz zróbmy z takiej opinii recenzję na forum i każmy ludziom pod nią dyskutować sobie o tym czy kalmary są dobre czy nie.
Powiem szczerze - nie podoba mi się ten pomysł. Oczywiście nikt mi nie każe czytać dzieł pana Konrada i jeszcze z nim dyskutować, tylko że subiektywna recenzja o kalmarach bardziej zamiesza w głowie tym którzy ich nie kosztowali, niż w czymkolwiek pomoże. I odnoszę wrażenie, że możecie swoimi laurkami odnieść podobny - negatywny - skutek. Wcale nie piszę tego jako prawdy objawionej lub w akcie złośliwości, ale jakoś nie widzę na razie tego pomysłu w praktyce. Chętnie zmienię zdanie jeśli tylko ktoś sensownie mi to wytłumaczy.

dawid_
[Usunięty]

@Pawel-wroc

Nie rozmawiamy tutaj o tym, co jest od czego lepsze. Mój pierwszy post w tym temacie miał jedynie pokazać bezsens wygłaszania takich opinii. Mojego C30D podałem jako przykład. Nie starałem się dowieść jego wyższości wobec D80. To miał być tylko przykład..

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi