Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam Wszystkich
Dzisiaj kupiłem w Fotojoker'ze FZ 18-tkę i okazało się że mam soft 1.09 - sprawdzany w PhotME, ale jakie zmiany zaszły w stosunku do 1.08 nie mam pojęcia
Pozdr. Santoris
Co prawda posiadam FZ28 ale jako że nic ciekawego nie wygoglowałem zapytam tutaj.
1. Czy wiecie coś na temat softu do FZ28. (PhotoME pokazuje że posiadam 1.0.0)
2. Czym zmieniacie soft (jaki program) czy potrzebny jest jakiś specjalny kabel?
Operacje dostania się do menu serwisowego w moim fz28 sa takie same jak opisane w tym wątku za wyjątkiem jednak opcji regionalnych tam mam tylko do wyboru P.
W związku z tym że "panasonic polska" twierdzi że mój fz28 nie może mieć języka polskiego (ja znalazłem go w trybie serwisowym) mam jeszcze jedno pytanie.
3. Czy praca aparatu w trybie serwisowym (polskie menu) ma lub może mieć jakieś niekorzystne skutki dla aparatu/zdjęć.
(problem wykrzyknika pomijam bo w niczym mi to nie przeszkadza)
pozdrawiam
ps Pracownikom serwisu panasonic życzę by wszyscy im udzielali takiej pomocy jak oni innym.
Witam Wszystkich Dzisiaj kupiłem w Fotojoker'ze FZ 18-tkę i okazało się że mam soft 1.09 - sprawdzany w PhotME
Witam wszystkich Forumowiczów.
Niedawno nabyłem ten sam model w taki sam sposób .
Soft ten sam, tak samo sprawdzony.
Napisz jak Tobie się to cudo spisuje. Ja na razie nie mam zastrzeżeń,
ale też nie próbowałem do tej pory robić ekstremalnych fotek, ustawiłem na "iA"
Jednego tylko w nim brak - możliwości zrobienia zdjęcia papierowego z widoczną datą.
Można coś takiego WYDRUKOWAĆ na specjalnej drukarce - w fotolabie nie mają możliwości.
Chyba, że ktoś już ma na to jakiś sposób.
Pozdrawiam
DamageMax [Usunięty]
Wysłany: Sob 22 Lis, 2008
Audik napisał/a:
Jednego tylko w nim brak - możliwości zrobienia zdjęcia papierowego z widoczną datą.
Można coś takiego WYDRUKOWAĆ na specjalnej drukarce - w fotolabie nie mają możliwości.
Pozdrawiam
Mozesz to zrobic programami które wyciagna date zrobienia zdjecia z exifa i wkleja do pliku jpg.
np
Exifer - Insert Watermark
albo
FastStone - Tools>Batch Convert>Advanced Options>Text>pole Insert Variable
Na razie nie mam zastrzeżeń. Nie miałem innego softu oprócz 1.09 i nie mogę porównać i stwierdzić różnicy między wersjami softu. Widząc foty z innych FZ18 zamieszczonych na forum podejrzewam że różnic w jakości zdjęć nie ma żadnych. Ja próbuje na innych programach, oprócz iA - chcę mieć wpływ głównie w ISO i GO
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Widze ze problem daty na zdjeciu to jeden z tematow ktory nigdy nie zniknie z forow fotograficznych
Wyciaganie daty z exifu to operacja ktora potrafi przeprowadzic kazda, srednio zaawansowana, przegladarka do zdjec - chocby xnview. Co wiecej mozna sobie wybrac czcionke daty, jej kolor i polozenia na zdjeciu...
cube007 nie mnie cytujesz tylko Audika ale w sprawie daty na focie piszesz ok. Ja dodam od siebie że wydruk daty imho "psuje" zdjęcie.
Pozdrawiam
Wszystkim Kolegom dziękuję za zaangażowanie i pomoc.
Idąc za tropem, który mi podał ~ edmun zacząłem grzebać w ustawieniach ponieważ uznałem, że to będzie droga najkrótsza. I udało się. Ciekawi mnie natomiast, dlaczego w instrukcji aparatu nie można tej informacji znaleźć? Powiem więcej - obsługa w Foto Jokerze również nie potrafiła mi pomóc. A mam część zdjęć, które nie są zdjęciami do prezentacji. Zdaję sobie sprawę, że na "normalnych" fotkach - jak pisze Kolega ~Santoris - "wydruk daty imho "psuje" zdjęcie. " I z tym się zgadzam. Ale na części fotek data musi być. I czasami godzina
Szkoda tylko, że producent nie dał możliwości takiego wybory jednym przyciskiem. Trzeba za to grzebać w menu.
Pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dziękuję.
Audik, cieszę się że mogłem pomóc. trochę denerwuje że przy dodaniu daty, zmienia się rozdzielczość zdjęcia, ale z pewnością dla niektórych będzie to bardziej wygodne, niż późniejsze dodawanie dat na komputerze. często po prostu nie ma na to czasu, a wracajac z podróży i przeglądając zdjęcia na aparacie, można te daty dodać.
odnoszę wrażenie że w instrukcji było coś na ten temat.
sprawdzałeś może w tej obszernej instrukcji na płycie cd w formie pdf ?
nie wiem czy tam nie było wzmianki. mogę się mylić, bo o tej dodawanej dacie po prostu pamiętałem że była w menu, ale czy jest wzmianka w instrukcji - tego nie wiem
Audik, cieszę się że mogłem pomóc. trochę denerwuje że przy dodaniu daty, zmienia się rozdzielczość zdjęcia
Pomogłeś i to bardzo.
Na płycie patrzyłem ale chyba diabeł ogonem nakrył - nie znalazłem.
A że zdjęcie zmienia wtedy format to fakt - już ten temat przerobiłem wczoraj.
Jeszcze raz Tobie i wszystkim "dobrym duszom" tego portalu
_________________________D Z I Ę K U J Ę ! ! ! __________________________
witam
mialem softa 1.0.4 i wgralem wczoraj 1.0.8 i wszystko fruwa ok , menu pl tez jest ale jeszcze nie testowalem na fotach wiec nie wiem czy jakies istotne roznice beda, a czy ma ktos dostep do 1.0.9 ?
pozdrawiam
Ja wczoraj dokonałem kolejnego upgrade'u tym razem z wersji 1.0.5 do wersji 1.0.8 poszło błyskawicznie i bez żadnych problemów Nawet nie trzebabyło wybierać tym razem ustawień "regionalnych" aparat od razu przyjął z powrotem język polski i o nic nie pytał
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11