Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jak dla mnie canon rządzi, kupiłem g9 i okazało sie że tego szukałem, ale patrząc na zdjecia posiadaczy efzetów też smialo moge stwierdzic że jest świetnie ,jednak zrób jak ci radzą idz ztestuj sam i zobacz co cie bardziej kręci
pzdr
Witam.
Czy znalazł ktoś na zagranicznych stronach jakiś test tego aparatu?? Chodzi o przykłady jakiś zdjęć w iso200, 400 i 800.
Jak tak proszę o jakiegoś linka.
Jeśli nie będę pewny tego modelu będę musiał kupić SX10.
Po parametrach i nagrywanie Full HD oraz matryca CMOS przy SX1 można się spodziewać lepszej jakości zdjęć.
A porównując FZ28 to powinno się porównać do SX10 ten sam przedział cenowy. SX1 będzie kosztował z 500 zł drożej.
SX10 jest lepszym aparatem, znalazłem test na zagranicznym forum, porównanie dokładnie te 2 modele. Wyślę wieczorem linka.
Pozdrawiam
Sam też zastanawiam się nad canonem, bo drażni mnie świadomość istnienia dedykowanego akumulatora w Panasonicu. Tylko trochę szkoda, że sx10 nie kręci filmów w HD, zawsze fajny bajer
bo drażni mnie świadomość istnienia dedykowanego akumulatora w Panasonicu.
Dlaczego??? Jakieś Konkretne argumenty??? Ja też tak kiedyś myślałem, dopóki nie zacząłem używać właśnie istniejącego akumulatora dedykowanego w Panasonicu Rewelka!!!! Jak myślałem nad zakupem lustra, to niektóre modele Pentaxa zdyskwalifikowały się u mnie, nie ze względu na mało upakowaną matrycę 6 mpx, tylko właśnie ze względu na zasilanie akumulatorkami/bateryjkami "paluszkowymi" Zwłaszcza, że dziś ceny zamienników (całkiem przyzwoitych) nie zwalają z nóg....
woowek [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Gru, 2008
Po prostu mam już akumulatorki i używam ich do różnych rzeczy, nie potrzebuję kolejnej ładowarki i kolejnego kabla w domu.
Z innych drażniących mnie wad wymieniłbym kiepską jakość dźwięku w filmach. Trochę to dziwne mieć film w 720p z dźwiękiem jak z komórki.
Nie pozostaje mi nic innego, jak poczekać na sx1 ;P W moim odczuciu łączy on zalety sx10 i fz28 i eliminuje to, co mi się w obu modelach nie podobało. O ile rzecz jasna nie okaże się, że ma jakieś inne wady, które wyjdą na wierzch w recenzjach.
woowek, uwierz mi ze wiele akumulatorkow typu AA czy AAA padlo by za szybko jesli chodzi o FZ28. chyba ze masz akumulatory naprawde dobrej marki i porzadnej pojemnosci
DamageMax [Usunięty]
Wysłany: Pią 05 Gru, 2008
Zgadza się, panasonic ma dobre akku dedykowane.
Po zabawach z Nikonem 3100 który pożerał 4 sztuki akku 2800 na 30-40 min foto (bez błysku i makro...) Panasonic FZ28 daje mi 2 dni zabawy bez ogladania się na zapasowy akumulator(który mozna kupic od 30 do 150zł na allegro zamienniki). Na naladowanym robie ponad 470 zdjęc caly czas bawiac sie zooomem i od czasu do zcasu flash + kręcenie filmów. Bardziej boję się ze mi kart pamięci zabraknie a nie ze prądu
Zawsze mnie draznil akumulatorowy "złom" w kieszeni - cięzkie to było, wypadalo nosic 8-12 sztuk na wieksze wypady bez dostepu do ładowarki a i tak starczalo to na 1 dzien pstrykania. Dodatkowo latwo bylo przeladowac i rozsformatowac tego typu baterie. Podnoszony czasami argument ze awaryjnie mozna uzywac zwyklych baterii zamiast akku AA to bzdura bo tanie baterie padaja bardzo szybko a baterie Foto dedykowane do fotoaparatów sa bardzo drogie.
Nie należy z powodu dedykowanego akku skreslac aparatu. Dodatkowo dzięki takiemu akku aparat jest lzejszy. Zresztą co kto lubi. Ja sie ciesze ze nie musze uzerac się juz z "paluszkami".
Co do dzwięku w FZ28 przy odtwarzaniu na PC/TV dzwięk jest w porządku, poprzegladalem pare filmów z rodzinnej imprezy i choc czuc ze jest mono wszystko jest slyszalne bez szumów trzasków etc. Za to glosniczek wbudowany w aparat jest sredni.
To miał być temat FZ28 a Sx1 a nie o akumulatorach:P:P
Dla mnie FZ28 jest skreślony, za duże szumy - SX10 lepiej wypada chociaż nagrywanie filmów ma tylko VGA. SX10 ma także stopkę na dodatkową lampę.
Canon SX1 może być koniem trojańskim pomiędzy SX10, FZ28 a fujii S100FS i ma filmy Full HD. Tylko jest pytanie czy jak dokłada się do SX1 500 zl to czy nie lepiej zainwestować w S100FS - matryca 1/1,5 cala w porównaniu do 1/2,3 CMOS SX1.
SX1 ma kosztować ponad 1600 zl natomiast S100FS mam już za 1800 zl ale filmy w fujii też jedynie VGA no i w auto kiepsko wychodzą zdjęcia - aparat nie dla amatora.
Co o tym sądzicie??
Nie mogę się doczekać na tego canona SX1, 12 grudnia wyjeżdżam i chyba do tego czasu nie pojawi się on w sprzedaży. Czyżby mieli z nim jakieś problemy że tak przesuwają premierę??
Lustrzanka jak dla mnie odpada
Pozdrawiam
woowek [Usunięty]
Wysłany: Pią 05 Gru, 2008
edmun napisał/a:
woowek, uwierz mi ze wiele akumulatorkow typu AA czy AAA padlo by za szybko jesli chodzi o FZ28. chyba ze masz akumulatory naprawde dobrej marki i porzadnej pojemnosci
Na mój nowy aparat czekają już eneloopy i ładowarka BC-900, dlatego jestem skłonny kupić coś, co będzie "jechać" na nich.
Nie wiem, czy akumulatorki AA nie są tu deprecjonowane z powodu pewnego rodzaju niewiedzy. Warto zauważyć, że wg producenta sx10 robi na jednej parze (czyt. czwórce;)) aku więcej zdjęć niż fz28 na swoim akumulatorze. Należy tylko używać dobrych akumulatorków AA i ładować je słabym prądem, od czasu do czasu zrobić przywracanie pojemności itp. Sam miałem jakąś super-szybką ładowarkę godzinową i dedykowane do niej aku - po 2 latach używam ich już tylko w myszce i klawiaturze bezprzewodowej, bo kompakt BenQ z którym je kupiłem nie chce się już nawet na nich włączyć.
Ale szanowane aku (i dobra ładowarka) się odwdzięczają, bo trzymają pojemność, a w razie czego można wsadzić je do wielu sprzętów albo szybciej podładować, jeśli są na gwałt potrzebne.
Aha, co do dużej pojemności, to z tego co czytałem, wszelka większa niż 2500-2700 mAh to tylko pobożne życzenia producenta, których się nie spotyka w przyrodzie
ok, koniec offtopa
@bodzio_piotr, wydaje mi się, że SX1 powinien nieco stanieć. Tutaj jest "Dostępność: po 01-01-2009", więc warto chyba poczekać, aż pojawi się gdzie indziej. Na ceneo jest dopiero w 8 sklepach, może będzie gdzieś taniej.
//edit
A tak z ciekawości zapytam, jak długo trwa ładowanie tego aku z FZ28?
Wiesz mnie za bardzo nie interesuje że stanieją, muszę kupić w grudniu - koszty robię, więc zawsze grudzień jest miesiącem wielkich zakupów:))
Pozdrawiam
bodym [Usunięty]
Wysłany: Sob 06 Gru, 2008
woowek napisał/a:
Max 2 godziny od całkowitego rozładowania.
Ja też byłem kiedys zwolennikiem akumulatorków i ładowarek do nich (mam kilka).
Zauważ że wszystkie lustrzanki są wyposażone w akumulatory dedykowane.
Witam, mam kilka pytan w kontekscie nagrywania przez nowe modele aparatow (NP. Canon SX1 IS, Panasonic TZ5) klipow w rozdzielczosci HD na ktore nie moge (nie umie) znalezc odpowiedzi.
W jaki bezpieczny, najlepszy dla jakosci zarejestrowanego materialu, najwygodniejszy np. w podrozy i stosunkowo tani sposob dokonywac archiwizacji - zapisu - zrzutu filmow z dzwiekiem stereo ?
Jakiego uzyc w tym celu - bez posrednictwa komputera - sprzetu w terenie. Czy nadaje sie do tego zwykly bank danych laczony przez usb, z autonomicznym zasilaniem ? Czy sa jakies inne sposoby, sprzet ?
Rejestracja video HD nawet biorac pod uwage najnowsze karty pamieci (16GB), jest bardzo pamieciochlonna.
Czy juz wiadomo jak dlugie moga byc klipy video nagrywane przez Canona SX1 IS i czy jest to limitowane czasem (Panasonic TZ5 - 15 min.) czy tylko pojemnoscia karty ?
Jaki orientacyjny czas nagrania mozna uzyskac przy 16GB ?
Dziekuje, pozdrawiam.
bodym [Usunięty]
Wysłany: Wto 09 Gru, 2008
W FZ 28 film HD o długości 20 sekund zajmuje 58,5 M, 42 sekundy zajmuje 119,2. Dalej sobie oblicz.
@bodzio_piotr, wydaje mi się, że SX1 powinien nieco stanieć. Tutaj jest "Dostępność: po 01-01-2009", więc warto chyba poczekać, aż pojawi się gdzie indziej. Na ceneo jest dopiero w 8 sklepach, może będzie gdzieś taniej.
//edit
Właśnie kupiłem z tej strony i aparacik mam, musieli dostać kilka sztuk ale szybko poszły, znowu dostępność po 1.1.2009. Zakupiłem z przedłużeniem gwarancja za dodatkową kwotę 127 zl, więc mam gwarancję 24 miesiące.
Wrażenia: aparat dobrze trzyma się w ręku, wszystko chodzi płynnie, wszystko pod ręką, dużo opcji. Ale wiadomo dla osób robiący zdjęcia profesjonalnie albo w ciemnościach albo nocą to jedynie lustrzanka. Ja nie chciałem lustrzanki, mi odpowiadała ta matryca co jest, kompakt i możliwość nagrywania w full HD, podczas nagrywania filmu ładnie to wygląda, tak samo potem na kompie. Za lustrzankę z jednym obiektywem i możliwością nagrywania video trzeba dać z 3500 zl np D90. do tego obiektywy i kwota wychodzi z 5-6 tys.
Dla uwieczniania imprez wypadów za miasto, wycieczek mogę polecić aparacik Canon SX1.
Mnie tylko rozbawiają ludzie co mają lustrzanki za około 5 tys zl i stwierdzają że ten aparat szumi i że aberacja duża, to jest nie obiektywna ocena tej osoby z uwagi na to że on po swoim aparacie wymaga idealnego zdjęcia więc kupił aparat za 5 tys.
ktoś kto potrzebuje kompakta i mieć możliwość nagrywania video to jest dobry wybór.
Aparat ten robi lepsze zdjęcia niż SX10 może podobnie. Na pewno robi zdjęcia dużo lepiej niż FZ28, S2000HD nad którymi się zastanawiałem.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11