Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 02 Gru, 2008 Problem z Filtrem IR w Canonie s3 is
dzis mialem klopot z filtrem IR (podczerwieni).
fakt nie czytalem strasznie duzo o fotografji w podczerwieni ale podstawy myslalem ze mam, ale okazuje sie ze chyba nie bo.
Zalozylem filtr ir wiem ze ludzie mowili ze lepiej ze statywu robic fotki bo dlugi czas naswietlania nawet do 6 sekund czasem niby dochodzi ... ok balans nastawilem na zielen i strzelam na 6 sekuund iso 80... ciemnosc 15 s iso 100 ciemnosc dopiero przy 15s iso 400 cokolwiek sie pojawia, przy 64s iso 800 widac zarys.... nie wiem co jest nie tak. zapodaje gole zdjecia bez zadnej obrubki...
zdjecia nie robilem przez szybe (bo przez nia wogule nie wychodzi mi) do zdjec zdjąłem wszelkie UV Cpl itp..
filtr firmy massa, widzialem jak ludzie robili tym zdjecia i naprawde zachwalali to szkielko nawet ..... czy mam jakis wadliwe szklo ??
aparat rejestruje podczerwien i nie ma zadnego filtra bo:
1 zrobilem test z pilotem
2 widzialem fotki robione S3 is w podczerwieni
w exifie tych fotek czas jest na 15 sek ale w rzeczywistosci w 2 foto bylo 64s.
hmm pytalem przed chwila jescze paru osob co maja ten filtr co ja przez allegro i nawet kolega robil tez dzis fotke o 16 godzinie pod swiatlo czas 30s f3 iso 200 i mu wyszlo ... jutro bede walczyl z tym
czytam dzis o IR od godziny 13 gdzies ciagle , juz glowa mnie boli ale jeszcze przestudiuje ten 1 link co dales bo tego nie widzialem
Cytat:
Cytat:
AngelOfDeath_200 napisał/a:
chyba ze to przez WB jest taki długi choć nie widzę w tym sensu za bardzo ?
raczej "zawinił" filtr założony na przedniej soczewce, a nie WB
zle sie wyslowilem czas samemu ustawiam bo robie na M fotki
Trochę masakrujące te czasy wychodzą.
Z moich krótkich doświadczeń z IR wynika, że balans bieli ma duży wpływ na to jakie zdjęcia wychodzą (najlepiej wychodzą oczywiście przy balansie bieli mierzonym przez filtr).
Pytanie jeszcze jaki to dokładnie filtr. Filtry IR mają różną przepuszczalność. Może jest za mocny? Bo takie czasy są na prawdę zadziwiające jak na to co można znaleźć na stronce min podanej przez garreth-a:
Wysłany: Wto 02 Gru, 2008
WB musi byc ustawiony przez filtr. Zakladasz filtr, robisz zdjecie czegos zielonego (np. trawa) i ustawiasz to zdjecie jako wzorzec bieli. A nie przejmuj sie ze nic nie widzisz. Zrob zdjecie tak blisko zeby cala zielen byla w kadrze.
[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 21:59 ]
I jescze jedno. pozniej czeka ci obrobka w PS. bez tego nie ma efektu.
[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 22:02 ]
no przeciez twojemu kumplowi takie same ciemne zdjecia wyszly.
Jedna najwazniejsza rzecz tutaj nie powiedziana
Pewnie to jest jasne ale na wszelki wypadek powiem. Zdjecia IR robi sie w dzien a nie w nocy ani wieczorem
co do obrubki to nie ma problemu jestem grafikiem komp wiec to sama przyjemnosc.
co do zdjec kolegi to nie sa tak ciemne jak moje porownujac ze ja robilem w dzien w poludnie a on w nocy i przy lampce.
on czas naswietlania mial 30s i iso 1600 ja mialem 60 s iso 800
wiec mysle ze rezultat osiagnol ok...
co do tego ze w dzien sie robi to oczywiscie wiadomo, on zrobil jako zwykly test, ja chcialem powtozyc to w tym momecie i przy iso 4 000 i czasie 60s mam ciemnosc. Ale zauwazylem ze nie wiem czy ir dziala na ilosc swiatla czy bardziej na cieplo. Filtr podczerwieni dziala niby na cieplo, i teraz jak zapalilem swieczke to na wyswietlaczu na live mam podglad jej....
no nic jutro bede gimnastykowal sie.. dziekuje wam za wypowiedzi
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
MC pewnie o tym linku wspominal. Tu masz info jak obrobic komputerowo
Co do dzialania twojego filtra i aparatu proponuje zebys umowil sie z kumplem jutro w poludnie i razem zrobili na tych samych ustawieniach zdjecia, a pozniej zamienili sie filtrami i jeszcza raz pstrykneli.
A tak pozatym to teraz chyba nie najlepsza pora na IR.. zieleni jakos malo dookola
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9