Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak do tej pory dla mnie największy babol w D300 to umiejscowienie przycisku do ISO. Niech sobie będzie na upartego tam gdzie jest, ale już udręką jest brak jego przekierowania pod przycisk funkcyjny. W Canonie jest to o niebo lepiej zrobione. Przy pracy z długimi tele, kiedy lewa ręka podpiera obiektyw zmiana ISO jest wnerwiająca (wolę robić to samemu a nie na auto).
No fakt z tym ISO to racja zapewne (kiedyś też mnie to czeka )-a tak przy okazji-w moim pudełku znalazła się pełna wersja Capture NX-jak rozumiem nie ma ona polskiej wersji językowej (nie bez tego żebym niemieckiej nie rozumiał )-ale...
MM, też mnie boli ten przycisk ISO na górze, a najbardziej niemożnośc wykorzystania do tego któregoś z przycisów funkcyjnych. Może kiedyś jakiś update firmware'u to rozwiąże.
Tak sobie pomyślałem-a może ktoś z szanownych forumowiczów ma doświadczenia jakoweś z duetem D300+np.70-300 VR (albo czymś porównywalnym-czyt.jak najostrzejszym).
A może zechce się owym dośwaiadczeniem podzielić ?
Pytam bo ostatnimi podpiąłem Sigmę 70-300mm F4-5.6 -ot tak gwoli przetestowania (akurat nawinęła się pod rękę)-no i zauważyłem że ten D300 bezlitośnie obnaża słabszą optykę (tak właściwie to od razu zapragnąłem założyć z powrotem 50/1.8).
No i właśnie stąd moje pytanie-zapewne w najbliższym czasie będę owego Nikkora kupował (ze względów finansowych zapewne w USA)-a może jest jakiś obiektyw (w tym przedziale cenowym i o tej ogniskowej) który w/w nie ustępuje (a najlepiej przewyższa ) ?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
@Minimalguy-bardzo dziękuję za PM-sorry że nie odpisałem
Cena -ale mam nauczkę -zachciało mi się drogiego body to teraz będę płakał i płacił za drogie szkła -ale fakt- jak to już wyżej pisałem -ten Nikon jest bezlitosny.
W każdym bądź razie dziękuję-ciekawe jak cena za Wielką Kałużą-zaraz sprawdzę
A tak żeby się tu przykleić, jak często profi zmieniają puszkę po wystrzelaniu ilu fotek [nie myślę o zmianie całkowitej, ale o ewentualnym kupowaniu tego samego modelu]
Czy to matryca zwykle siada, czy mechanizm? A może tylko matryca do wymiany?
Znajomy fotoreporter zanim kupił 1D Mark III to dwa razy zmieniał migawkę (bo padła) i raz okładziny (dla estetyki) w swoim Canonie 20D. Migawka to norma, reszta mechanizmów w Canonie okazała się nie do zajechania. Aparat kupił amator i chodzi mu teraz jak błyskawica
A ilościowo da się to jakoś zmierzyć, ile wytrzyma strzałów?
Przypuszczam, że migawka to od seryjnych...a D3 ma o ile się nie mylę 11/s to pewnie też może być najsłabsze ogniwo....w D300 jeszcze nic [odpukać] nie odmówiło posłuszeństwa???
Migawka w 20D powinna wytrzymać do 100.000 "strzałów". Reporterskie maszyny są obliczone na 300.000 zdjęć. Wymiana migawki to około 700 zł. Ten 20D zrobił ponad 200.000 zdjęć...
D300 dłuuuugo jeszcze będzie niezawodne, jak aparat chodzi przez pierwszy miesiąc w moich łapkach to znaczy, że będzie działał przez lata
dla niektórych 100 000 albo 300 000 to całe życie.....
a że D300 niezawodne to tylko mnie cieszy
minimalguy [Usunięty]
Wysłany: Wto 20 Maj, 2008
Pisałem to już w jednym temacie, ale naiszę też i tutaj. Otóż mój D300 padł po pięciu dniach użytkowania Najprawdopodobniej posadziła go karta pamięci, która z resztą też się zepsuła. Aparat sprzedawca wymienił mi na nowy. Karte też dostałem nową. Gorsza sprawa jest taka, że karta którą miałem to był San disk Extreme III 8GB. Czyli rekomendowana przez nikona na ich stronie. Kiedy w FJ odbierałem karte z wymiany rzuciłem do sprzedającego hasło, że chyba ta karta posadziła moje body a on do mnie na to, że w ich sklepie juz mieli taki przypadek. Też D300 i też san disk extreme III tylko, że 4 GB. W jednej małej wiosce jak Białystok 2 takie przypadki? Ciekawe ile na świecie? Usterka objawiła się początkowo tym, że po klapnięciu migawki na wyświetlaczu pokazywał się komunikat: "Folder nie zawiera żadnych zdjęć". Aparat nie czytał w ogóle innych kart. Przy próbie wyłączenia aparatu wyświetlacz monochromatyczny wciąż się świecił i pokazywał wszystkie nastawy. Trzeba było wyjąć baterie. Bateria po świeżym naładowaniu po 15 minutach łażenia po menu i resetowaniu aparatu pokazywała 60% naładowania. Po godzinie zjechało do 30%. Po tym już aparat chyba zaliczył zgon bo już nie dał się nawet włączyć. Aż strach pomyśleć co by było jakbym go sobie sprowadził zza popularnej "kałuży". Teraz wszystko chodzi cacy.
Witam ponownie-chciałbym znów skorzystać z rad Szanownych Forumowiczów !
Od pewnego czasu używam sobie D300 (z obiektywami 50 i 70-300)-robię zdjęcia zwierzątek,drzewek czasem nieba gwiaździstego nademną -ale-no właśnie małe ale-Rodzinka suszy mi głowę że jeżeli mam już TAKI sprzęt to powinienem też od czasu do czasu uwieczniać Imprezy Rodzinne etc(do kotleta znaczy zdjęcia których nie cierpię-no ale czegóż się nie robi dla świętego spokoju ).Co prawda posiadam Nikkora 50/1.8 ale niestety w pomieszczeniach jest za "długi",druga sprawa-kompletnie nie używam lampy (taka specyfika moich zdjęć-plener).Z racji tego że nie będę tych zdjęć traktował priorytetowo więc nie mam zamiaru wydawać na nie zbyt dużo pieniążków-czytałem ostatnio test Nikkora 18-105 VR coś tam coś tam i ponoć wypadł nieźle ,znalazłem też tanią lampę SB-400 (wiem,wiem to profanacja D300 -ale patrz powyżej) i teraz pytanie -czy ktoś używa może takiego zestawu a jeżeli nawet nie to czy ktoś może mi naświetlić wady i zalety (cena ) w/w rozwiązania (że ciemny to ja wiem-ale to tylko kotlet...)Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9