Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ja mam CF Extreme IV i MS Ultra II. Obie 4GB. Moim zdaniem calkiem niezle rozwiazanie
moim zdaniem też jednak podwoiłbym ich pojemność
nigdy nie zabrakło Ci na nich miejsca?? w wakacje byłem we włoszech - przywiozłem z tamtąd ok.1000zdjęć - w tym momencie nawet dwie 8gb byłoby zbyt mało...
Raz bylo blisko - w Walewicach. Ale sporo z tych zdjec bylo testowych Sigmy 100-300. Poza tym mi nie zabraklo. Moze jak bede jechal do Wloch to kupie sobie jakas CF 8GB
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 03 Gru, 2008
a ja mam 2gb i 370 RAWów i... dziękuję Bogu, że te moje 150gb aż tak szybko się nie zapycha
mam 4 gb i uważam że na start jest całkowicie wystarczające. w szczególności jeśli jest pod ręką laptop i awaryjnie można zrzucić zdjęcia z karty. gorzej takie 4gb w przypadkach wyjazdów na kilka dni. pewnie coś dokupię, ale również w granicach 4gb gdyż 200 zdjęć RAW+JPG w zupełności mi wystarcza jeśli chodzi o jeden nośnik
Panowie, bez przesady! Nie trzeba tyle "trzepać" bez sensu. Chyba nigdy nie mieliście do czynienia z analogiem? Tam bardziej się zdjęcia szanowało, choćby i ze względu na problemy z nabyciem filmu...
8GB to wystarczająca karta, chyba, że ktoś wchodzi ostro w sport, albo profesjonalną reporterkę.
marekf [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Gru, 2008
no ja jestem nauczony z analogu xD że trza pomyśleć zanim się klinie a teraz to tylko klikam na upartego jak robię jakiś reportaż
Pisząc o 8 GB miałem na myśli pojedyńczą kartę. Kart trzeba mieć i tak minimum dwie. Zależy co się fotografuje i iloma aparatami. Ja mam kart bodaj 10 sztuk i pewnie kupię jeszcze z kilka. Karty 16 GB chwilowo nie kupię bo to za dużo straconych zdjęć gdyby taka karta "padła". Jak pliki w RAW będą po 50 MB to się zastanowię.
pytanie dotyczyło szybkości karty a nie jej pojemności panowie
W kwestii szybkości już się wypowiedziałem.
MM napisał/a:
Do 40D ideałem jest Extreme III. Jak chcesz kupić 50D to inwestuj w nowsze wersje kart. Pamięć minimum to 4 GB - optimum 8 GB.
Dodam tylko, że karty o większych pojemnościach z tego samego typu są chyba zawsze wolniejsze od tych o mniejszych pojemnościach. Różnice wielkie nie są, ale są.
ZASADNICZĄ kwestią jest do jakiego aparatu ma to być karta. Bo możesz sobie wsadzić do Poloneza opony z dopuszczalną prędkością np. 270 km/h - pozostaje tylko kwestia PO CO? Teraz chyba rozumiesz o co mi chodzi.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 04 Gru, 2008
MM napisał/a:
Jak pliki w RAW będą po 50 MB to się zastanowię.
Można wiedzieć czy i jak tak, to w jaki sposób magazynujesz swoje rawy? 10 kart po 8gb to... delikatnie powiedziawszy nie mało
Można wiedzieć czy i jak tak, to w jaki sposób magazynujesz swoje rawy? 10 kart po 8gb to... delikatnie powiedziawszy nie mało
Na zewnętrznym twardzielu 500 GB i na płytach (to ostatnio) a wcześniej zgrywałem tylko na płyty. Kart mam 10, ale najwięcej mam tych o pojemności 4 GB. Pierwszą jaką miałem to był Lexar 1 GB. Dokupowane sukcesywnie i jest ich tyle ile jest.
Ja mam niestety SanDisk UltraII. Jest za wolna przy zdjeciach seryjnych przy RAW+L jpeg zrobi 6 fotek szybko po czym trzeba czekac az sie zwolni bufor ok 10s. Tak to jest jak sie kupuje bez przemyslen, ale na usprawiedliwienie dodam ze kupowalem wtedy tez mojego C40D i bylem tak nim zafascynowany ze karta byla wtedy malo istotna
dlatego postawiłem na extreme3, w której robię serię 6-10 klatek i bufor zwalnia mi się w około 4-5 sekund. mówię około, bo nie sprawdzałem.
przy samych jpgach bufor jest a tyle duży, że spokojnie zdąży się opróżnić zanim będzie kolejna seria zdjęc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9