Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Większa ogniskowa, czy interpolacja programowa L-ka czy IS
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 22 Cze, 2007   

Monastor napisał/a:

Czyli krócej i bardziej domknięte, więc na 300 mm pewnie nie jest tak dobrze. Mimo to jakość naprawdę świetna. To powinien być dobry zakup.

Bogatka na taką część kadru z 235 mm. Nieźle się zaczaiłeś. Musiałeś być dosyć blisko. Jaki to był ekwiwalent dla 35 mm (tudzież z jakim body robiłeś tą fotkę)?

Tutaj masz coś zrobione na 300 mm i f/8.0. MZ zdaniem jakość jest prawie tak samo dobra:

Body w obu przypadkach 20D.

Arek

Reklama

Arek 
Redaktor

Dla jeszcze jednego przykładu, to poniżej też 300 mm i f/8.0:

Monastor 
Optyczny

Arek napisał/a:

Tutaj masz coś zrobione na 300 mm i f/8.0. MZ zdaniem jakość jest prawie tak samo dobra:

Body w obu przypadkach 20D.

Arek

Wydaje mi się, że kontrast troszkę leży (choć to może być efekt koloru tła, tak czy inaczej łatwe do poprawienia na kompie), ale szczegóły są jak najbardziej w porządku.
To jest crop bez pomniejszania?

Ja mam niestety malutkiego 400D. 70-300 IS przemawia do mnie bardziej niż L-ki bo L-ki tele bez mocowania statywowego mogłyby go pewnie połamać samą swoją wagą. Martwi mnie troszkę, że to body może sobie słabo radzić z autofocusem (słabiej od innych, z każdym obiektywem).
Z drugiej strony wygląda na to, że jest jeszcze mały zapas rozdzielczości, którego 20D może nie wykorzystywać. Ciekawe jak to wygląda przy 10 megapikselach.

Ta druga fotka też bardzo ładna.

Marian 
Optyczny

Arek napisał/a:
Dla jeszcze jednego przykładu, to poniżej też 300 mm i f/8.0

Ładnie tą pliszkę z pokarmem uwieczniłeś.

Mar_p
Nowy

Wysłany: Sob 23 Cze, 2007   

Te problemy IS 300 objawiają się tym, że nie zawsze dobrze ostrzy. Dlatego rozpocząłem ten temat na forum. Wyobraźcie sobie zaczajenie się na ptaszka, pstrykacie serię i... na jednym zdjęciu macie front focus, na innym beck, a na kolejnym nie ma ptaszka, bo już odleciał. Ten obiektyw nie jest do przewidzenia. Ma problemy z autofocucem w całym zakresie ogniskowych. Dlatego szukam innej alternatywy, żeby nie być rozczarowanym ze zdjęć, które wymagają takiego poświęcenia.

Marian 
Optyczny

Mar_p napisał/a:
Te problemy IS 300 objawiają się tym, że nie zawsze dobrze ostrzy. Dlatego rozpocząłem ten temat na forum. Wyobraźcie sobie zaczajenie się na ptaszka, pstrykacie serię i... na jednym zdjęciu macie front focus, na innym beck, a na kolejnym nie ma ptaszka, bo już odleciał. Ten obiektyw nie jest do przewidzenia. Ma problemy z autofocucem w całym zakresie ogniskowych. Dlatego szukam innej alternatywy, żeby nie być rozczarowanym ze zdjęć, które wymagają takiego poświęcenia.
Autofokusy już tak mają, i nie widać na horyzoncie żadnego autofokusa, który byłby w stanie nie zaskakiwać.

Myślisz że Leica i Zeiss nie stosuje autofokusa na "złość" fotografom? Nie wiedzą, że autofokus to w większym lub mniejszym stopniu loteria?

Monastor 
Optyczny

Mar_p napisał/a:

Rzadko polega się na tym w fotografowaniu ptaków. W każdym razie moim zdaniem lepsze efekty daje pre-focusing. To wyklucza problemy z AF.
Oczywiście nadal czasem zdarzają się sytuacje, kiedy trzeba szybko zogniskować, ale zawsze jak próbowałem fotografować ptaki to albo zjawiały się one na tak krótko, że musiałem wstępnie ustawiać ostrość przewidując gdzie się znajdą, albo dawały mi okazję na wykonanie kilku zdjęć.

JarekA
Nowy

Obiektyw to jedynie narzędzie. Niedawno okazyjnie kupiłem 400/5,6 L i co? Wyszedł od razu mój brak umiejętności. Uczę się teraz bardzo pokornie i przygotowuje do rannego spływu Krutynią. Tamtejsze ptaki nie boją sie ludzi, więc morze jakaś fotka wyjdzie. Powiem jedno - fotki przyrody (a szczeólnie zwierząt) to kawał ciężkiego chleba. A mogło być tak pięknie - po jaką cholerę kupowałem to lustro. he he

Mar_p
Nowy

Zgadzam się z tobą marian, ale 300IS ma autofocus wyjątkowo fatalny. Dlatego szukam jakieś innej alternatywy. A propos w jakim formacie najczęściej wywołujecie zdjęcia?.

Marian 
Optyczny

Wysłany: Nie 24 Cze, 2007   

Mar_p napisał/a:
Zgadzam się z tobą marian, ale 300IS ma autofocus wyjątkowo fatalny. Dlatego szukam jakieś innej alternatywy. A propos w jakim formacie najczęściej wywołujecie zdjęcia?.
Ja przestałem zwracać uwagę na autofokus. Po prostu odzwyczajam się od używania autofokusa. Nie jestem reporterem prasowym, i nie mam potrzeby seryjnego strzelania zdjęciami jak z pistoletu maszynowego. A nawet w takim przypadku, lepsza jest kamera od aparatu foto. I dlatego widzę sens stosowania autofokusów w kamerach video.

Do fotografowania ptaków nie widzę specjalnie przydatności autofokusów. Ważniejsze dla mnie byłyby wbudowane w aparat, jak najlepsze narzędzia sprawnego, ręcznego ustawiania ostrości.

W reporterce niedokładność ostrzenia autofokusem jest zwykle możliwa do zaakceptowania, a na dodatek skutki jego zawodności można zamaskować strzelając zdjęciami z szybkością 8 albo 10 klatek na sekundę.

To czego najbardziej mi brakuje we współczesnym sprzęcie foto, to aparatów zaprojektowanych od samego początku z myślą o maksymalnym ułatwieniu ręcznego ustawiania ostrości.

Najczęściej 20×30.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 24 Cze, 2007   

Moim zdaniem szybko byście zmienili zdanie biorąc do ręki dobry aparat z bardzo sprawnym, szybkim i precyzyjnym AF do którego byłby podłączony równie wyśmienity obiektyw. Taki zestaw naprawdę potrafi zamieszać, nie tylko w głowie.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 25 Cze, 2007   

Marian napisał/a:

Do fotografowania ptaków nie widzę specjalnie przydatności autofokusów. Ważniejsze dla mnie byłyby wbudowane w aparat, jak najlepsze narzędzia sprawnego, ręcznego ustawiania ostrości.

W 100% się nie zgadzam. Dobry AF przy ptakach to podstawa. No chyba, że fotografujesz czaplę stojącą na latarni.

Marian 
Optyczny

Arek napisał/a:
Marian napisał/a:

Dobry AF przy ptakach to podstawa.
Twojego twierdzenia jednak nie mogę zaakceptować.
Odwrotnie, podstawą kontroli obrazu przy małych głębiach ostrości jest MF. Przy ogniskowej 500mm, odległości 4 m i przysłonie f8, głębia ostrości wynosi 3 cm.
Dlatego aparat powinien mieć jak najlepsze narzędzia do ręcznego ostrzenia, np. odpowiednią matówkę.

Nie twierdziłem że zawsze, bo przy współczesnych amatorskich wizjerach, MF to katusze.
Ale pozostaję przy zdaniu, że podstawą w tej dziedzinie jest MF. Ale potrzebny jest dobry -z punktu widzenia MF- wizjer. Współczesny świat oferuje amatorom tandetne wizjery, niespecjalnie nadające się do MF. I wtedy AF może wydawać się lepszy od MF.
Ostatnio zmieniony przez Marian Pon 25 Cze, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Arek 
Redaktor

Popytaj największych tuzów od fotek ptaków czy robią na MF czy na AF. Zapytaj się też czy drogie L-ki kupują tylko dla świetnej jakości optycznej czy także dla USM.

Nie wyobrażam sobie dokładnego ustawiania manulanego przy fotografii takich ptaków jak wróblowate czy jakiegokolwiek ptaka w locie, zrywającego się do lotu, przeskakującego z gałęzi itp.

Arek

Marian 
Optyczny

Arek napisał/a:
Popytaj największych tuzów od fotek ptaków czy robią na MF czy na AF. Zapytaj się też czy drogie L-ki kupują tylko dla świetnej jakości optycznej czy także dla USM.

Nie wyobrażam sobie dokładnego ustawiania manulanego przy fotografii takich ptaków jak wróblowate czy jakiegokolwiek ptaka w locie, zrywającego się do lotu, przeskakującego z gałęzi itp.

Arek
A czy Canon daje im wybór? Czy produkuje lustrzankę i obiektywy do ręcznego ostrzenia? A czy Leica, którą też fachowcy fotografują ptaki, oferuje AF?

Odpowiedz do tematu