Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Sony 35 mm f/1.4G
Autor Wiadomość
Rizzo 
Rozmowny

Wysłany: Pią 31 Paź, 2008   

Nie no Zygmunt jak najbardziej na temat :mrgreen:

Co do wymienionych obiektywów to ja chętnie bym zobaczył test optycznych 135L vs 135 Zeiss. Piękne starcie gigantów.

Reklama

AQQ 
Maniak

Zygmunt napisał/a:
Pomimo swoich wad (aberracja, czy duża winieta na f1.4-1.8) eLka nadal pozostaje niedościgniona

Wiara niektórych w to, że wygrawerowanie na obiektywie litery "L" nadaje mu cechy prawie boskie jest rozczulająca :)

Rizzo 
Rozmowny

Bo canonowskie L co do zasady są świetne a nawet jeżeli optycznie można im coś zarzucić, to z tego co ja widziałem zawsze są przynajmniej świetnie i trwale wykonane.

AQQ 
Maniak

Rizzo napisał/a:
Bo canonowskie L co do zasady są świetne

Racja.
Podobnie jak Ty też bardzo ubolewam, że inni producenci Leica, Zeiss, Pentax czy Nikon [i inni] tego nie potrafią :mrgreen:

goltar 
Optyczny

AQQ napisał/a:
Podobnie jak Ty też bardzo ubolewam, że inni producenci Leica, Zeiss, Pentax czy Nikon [i inni] tego nie potrafią
Na to jest proste rozwiązanie, Ci producenci powinni dodawać do nazwy swoich obiektywów literkę L. Tani zabieg, a jaki przyrost jakości :wink:

AQQ 
Maniak

goltar napisał/a:
Tani zabieg

Lecę po farbe i pędzel .........
:mrgreen:

Zygmunt 
Bywalec

AQQ napisał/a:
Zygmunt napisał/a:
Pomimo swoich wad (aberracja, czy duża winieta na f1.4-1.8) eLka nadal pozostaje niedościgniona

Wiara niektórych w to, że wygrawerowanie na obiektywie litery "L" nadaje mu cechy prawie boskie jest rozczulająca :)

Prawda jest taka, że 35L nie ma konkurencji, co wcale mnie nie cieszy, bo Canon nie będzie się kwapił w obecnych wersjach stałek nic poprawiać. Ale patrząc na test Sony 35 f1.4, który kosztuje tyle co 35L, to można dojść do takich wniosków. Jeśli wyraźnie widzę, że 35L na f1.4 ma rozdzielczości takie jak Sony na f2.8 lub f2.0 w 35L jest prawie takie jak f4.0 w Sony, to dla mnie różnica jest kolosalna. Takie stałki kupuje się dla zakresu f1.4-f2.5. Albo dany obiektyw jest użyteczny w takim zakresie, albo nie. Ja kupuje stałki głównie po to, aby robić nimi foty jakich nie zrobię zoomem. To że jakiś obiektyw dorówna np. 35L w rozdzielczości przy f5.6-f8.0 mnie nie interesuje, bo klasę szkła poznaje się po tym co potrafi wygenerować w obrębie maksymalnego otworu, a tu eLka bije Sony na głowę i to są fakty, a nie wiara, że ma cechy boskie czy nie. Ja w 35L często korzystam z f1.4-f2.0 a w Sony pewnie wyniki w tym zakresie przesłon byłyby dla mnie nieakceptowalne. Takie szkło powinno kosztować góra 2k PLN.

AQQ 
Maniak

Na 35 Canona i Sony świat się nie kończy. Patrząc na osiągi Summicrona albo Distagona byłbym ostrożniejszy w ustalaniu rankingu jasnych 35.

Natomiast co do:
Zygmunt napisał/a:
Ja kupuje stałki głównie po to, aby robić nimi foty jakich nie zrobię zoomem

zgadzam się w 100%.

Rizzo 
Rozmowny

Wysłany: Sob 01 Lis, 2008   

AQQ napisał/a:
Lecę po farbe i pędzel .........

Koniecznie zamaluj też przednią soczewkę

komor 
Moderator

AQQ napisał/a:
Na 35 Canona i Sony świat się nie kończy. Patrząc na osiągi Summicrona albo Distagona byłbym ostrożniejszy w ustalaniu rankingu jasnych 35.

Ale te szkła, które wymieniasz nie mają AF, prawda? Nie żeby to je deprecjonowało, ale to po prostu nieco inna kategoria, czyż nie?

Arek 
Redaktor

To jedno. Druga sprawa to parametry. Distagony nie mają światła f/1.4 lecz f/2.0. Leica ma szkło 1.4/35, ale do dalmierza:
http://www.optyczne.pl//5..._obiektywu.html

Przeznaczone do lustrzanki R Summicrony mają światło f/2.0:
http://www.optyczne.pl//6..._obiektywu.html

Dopiero Summilux-R ma światło f/1.4 i ogniskową 35 mm:
http://www.optyczne.pl//6..._obiektywu.html

problem w tym, że kosztuje 13 tys. zł. Dlatego opowiadanie, że na Canonie i Sony świat się nie kończy, gdy alternatywą dla nich są albo szkła o gorszym świetle, albo manualne i kosztujące 3 razy więcej, jest trochę nie na miejscu.

AQQ 
Maniak

Dobre argumenty.
Przekonaliście mnie .
:)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Ja planuję kupno Leici R3 z 50/2 i dokupienie do tego 35/2 i 90/2 i sprawdzę, czy macie rację :P

GoOrange 
Rozmowny

Wysłany: Pią 05 Gru, 2008   

Zygmunt napisał/a:
Dla mnie ten test pokazuje jak dobrym szkłem jest 35L i tyle. Pomimo swoich wad (aberracja, czy duża winieta na f1.4-1.8) eLka nadal pozostaje niedościgniona w małym obrazku. Może trochę nie na temat, ale prosiłbym jeszcze redakcję o testy 24L, 50L i 135L.

To zerknij na to co potrafi taka Leica D Summilux 1:1.4/25 ASPH, szkło marzenie...

Odpowiedz do tematu