Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 15 Wrz, 2008 literatura, prasa itd- pozycje któych należy się wystrzegać
Witam!
Proponuje umieszczać tu pozycje dostępne na rynku wydawniczym ( poradnik, encyklopedie, prasa fotograficzna) których należy unikać, lub na które nie warto wydać złamanego grosza.
Zacznę od magazynu fotografia & aparaty cyfrowe
Kompletna klapa. Słabe, nie rzetelne testy, w których brak w konsekwencji - zwłaszcza w przedstawionych zdjęciach testowych. Porady zupełnie dla początkujących. Tragicznie fachowa umiejętność interpretacji prac...
Nie ma w niej nic czego nie można by odszukać w internecie.
Nie jest to pozycja warta wydania prawie 15 pln'ów.
Prasy branżowej nie czytałem od jakiegoś roku. Z tego co pamiętam z fotografia & aparaty cyfrowe nie było tak tragicznie był tam dział szkoła fotografii, a w nim całkiem fajne zdjęcia.
całkowicie popieram Mnicha.
Kupiłem wydanie lipcowe. Zdziwiłem się mocno kiedy w dfv.pl nowe aparaty miały rzetelne testy, a fc wychwalały w niebogłosy aparat który szumił niczym stary odbiornik radziecki.
Warsztaty foto w FC również pozostawiają wiele do życzenia. Czytam i nie potrafię zrozumieć co autor miał na myśli.
Kupiłem wydanie sierpniowe (raz się sparzyłem to spróbowałem drugi raz) i rozczarowałem się drugi raz. Przy wielu testach brak informacji technicznych (jeśli jest zmiennoogniskowy to podadzą że zoom ma aż 18x i żaden inny aparat nie ma takiego zoom'a (dziwne) ale nie podadzą żadnych ogniskowych, ani ekwiwalentów na 35mm)...
Tak jak i mnich - stanowczo odradzam tą gazetkę. Nie mówiąc że większość aplikacji na płycie to albo freeware który można bardzo łatwo pobrać z neta i programy zna chyba każdy albo wersje shareware których za nic nie można używać (dfv przynajmniej jak coś rzuci to coś porządnego jest na płycie)
no właśnie... tylko szkoda, że tego nie przeczytałem zanim wydałem 14,99zł... ale cóż byłem ciekaw zaspokoiłem ciekawość... i więcej już nie będe ciekaw... a spytam troche z innej beczki: co warto kupić? jeśli chodzi o prasę w tematyce Foto?
Z książek, które przeczytałem zdecydowanie nie polecam "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego". Książka jest zapchana mnóstwem oczywistych informacji, mało udanym żartem autora i poradami w stylu gdzie można kupić podkładki pod kolana wykorzystywane przy makrofotografii. Jestem początkującym amatorem, aparat mam od 3 miesięcy (czyli mało wiem), mimo to informacje zawarte w tej książce bardzo mnie rozczarowały.
misioEVO, Z książek, które przeczytałem zdecydowanie nie polecam "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego"
Potwierdzam! Wydaje się że wszystkie książki są tak napisane (w empiku można skosztować każdej). Posmakowałem i dziękuję. Autor potrafi 1/3 strony poświęcić na wyjaśnienie że nikt mu nie płaci za reklamę sprzętu... i w ogóle materiał zawarty w tych książkach można by streścić w nowelce. Typowo amerykańskie podejście do tematu - ja przynajmniej czuje się obrażony. Większość amerykańskich książek jest tak napisana, te nasze są znowy często nudne... Dużo lepszą pozycją z amerykańskich jest Bryan Peterson "Kreatywna fotografia bez tajemnic". Jest to najlepsza książka z tej serii (3 książki). Dodam że najnowsza- "Czas ... bez tajemnic" jest mocno średnia i ma sporo powtórzeń z pierwszej - "Ekspozycja bez tajemnic". Ale Kreatywna fotografia jest całkiem całkiem całkiem.
pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9