Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
wzieli na tydzień aparat i obiektyw, ponoć aparat jest potrzebny by "dostroić" obiektyw, zapytałem czy aby napewno nie rozstroją sie inne obiektywy
pan odpowiedział, że ponoć sie "kalibruje" obiektyw poprzez body i w body nic nie będą ruszać, jedynie chcą by do tego konkretnego body dostroić obiektyw...
ciekawe, ze nie ma wymienności ????
oby mi nie sknociło wtedy TELE bo sie wściekne na maxa, jak za tydzień odbiorę i sie okaże że np. teraz stroi tylko z KITEm
nie rozumiem po co KONKRETNE body do obiektywu ??
Kalibrować można dwie rzeczy body oraz szkło nie wdając sie w szczegóły.
Serwis musi mieć do czego kalibrować więc wzięli Twoje body (w którym nie będą nic ruszać) Jeśliby skalibrowali szkło do body serwisowego mogłoby się okazać, że Twoje i serwisowe body są różnie ustawione i szkło nadal u Ciebie do niczego by się nie nadawało. A tak będzie Pan zadowolony
odebrałem z serwisu (ale tam mają fajną dziewczyne )
no więc, dalej jakość mnie nie zadowala, choć na f=8 już ostrość sie robi okej
poprawili, heh, podobno miało być naście minut regulacji a ... godzine chyba regulowali :/
dalej mi sie wierzyć nie chce że zrobiliście te zdjęcia co pokazano przy teście z tego kita
choc może EOS 20/30 potrafi wycisnąć tak z tego obiektywu, generalnie w jakości widzę ogromną różnicę między moim 70-300 Canona a tym
rozumiem, że jakby kit był super, to by canon nie sprzedawal obiektywów oddzielnych i nikt by ich nie kupował, okej...
ale, ale, ale... usłyszłem nieoficjalnie, że ... no nie jestem pierwszym klientem z tym problemem , coraz nowsze generacje EOSów i kitów są coraz gorsze
mój EOS 300D + kit działa od 2005 bez zarzutu , koleżanka co go dostała jest happy, ale okazuje sie że serwis ma dużo roboty z nowymi produktami, więc to że na dwu forach przeczytałem że ludzie narzekają na ostrości i focus... no niestety poznałem sam
i tak nie umiem uwierzyć, że wasze zdjecia w teście to z tego obiektywu, o ile jakość szkła 70-300 za 1700 złotych jest super, o tyle te zdjęcia które na tym samym aparacie widze z 18-55 kit są inne pod względem wyrazistości, kolorystki, ostrości itp.
generalnie w mojej ocenie kit to słabe szkło, wolałbym by zestaw kosztował te 300 więcej ale miał znaaaacznie lepsze szkła
bo canon chce zarobić jak każda firma i sprzedaje szkła w cenie niewiele niższej niż body
naprawde zamiast słabego szkła wolałbym dopłacić i mieć zestaw średniej jakości a nie słabe szkło+body za taniej, bo w sumie wychodzi na to, że by osiągnąć jakosć przestawianą na testowych zdjęciach to musze wydać 2 razy tyle bo kupując body EOS zaopatrzeć sie od razu w inne szkło
powiedzcie mi , czy po tym szkle należy oczekiwać "dużo? tzn , czy podłączony do dobrej puszki ( Canon 40D) powinien dać LEPSZE zdjęcia niż zwykły kompakt? pytanie zadaje bo jestem posiadaczem obu tych urządzeń i muszę przyznać z dość dużym rozczarowaniem ze zdjęcia NIE SA lepsze od zwykłego kompakta. ba,nawet śmiałbym powiedzieć ze nieco gorsze. zdążyłem już dużo opcji przetestować ( przysłona większą, styl obrazu itp) a zdjęcia poza inną ,mocniejsza kolorystyką nie roznia sie 9 mam tu na myśli ostrość lub większą ilosc szczegółów. moje pytanie brzmi czy nie za dużo oczekuje od tego obiektywu? już nawet zacząłem sie doszukiwać jakichś wad w puszcze przyznam ze oczekiwałem po tym zestawie zdjęć choć trochę lepszych od kompakta, a poki co mam ten sam poziom.
proszę opisz które zdjęcia są z kompaktu a które z Canona, ja na razie mogę tylko podejrzewać a na uczelnianym kompie nie mam nic do exifów żeby sprawdzac
podejrzewam że plik 1.jpg to kompakt a plik 2.jpg canon, ale strzelam prawie ze na oslep
ok, dwie pierwsze sa zrobione z kompakta. pozostałe (w roznych parametrach) z canona + 18-55. edmun byles blisko oczywiście biorę tez pod uwagę fakt ze to ja fotograf może byc powodem słabych zdjęć tak wiec wszelkie porady, pomysły będą mile widziane.
Zdjęcia robiłeś przy 1/250 ogniskowa 18 więc o poruszeniu raczej nie ma mowy. Patrzyłem na swoje stare zdjęcia robione 18-55 bez IS więc teoretycznie gorszym obiektywem i muszę ci powiedzieć że twoje zdjęcia wyglądają naprawdę kiepsko. To jest wywołane z RAW czy żywcem z aparatu ?
[ Dodano: Sob 06 Gru, 2008 15:52 ]
Jeszcze dodam że patrząc na wykres rozdzielczości w testach dla przysłony f10 (takiej użyłeś) i przy 18mm ten obiektyw osiąga jakieś 38 lpmm. Ja mam 17-40L który osiąga trochę słabszy wynik w tym zakresie, ale powiem Ci że moje zdjęcia są super extra ostre w porównaniu do tych które Ty pokazałeś.
[ Dodano: Sob 06 Gru, 2008 16:06 ]
Jeszcze jedyne co mi przychodzi na myśl to ISO. Zdjęcie z kompaktu są robione przy ISO 80 natomiast z 40D przy ISO 400 więc tu może być problem, ale z drugiej strony ISO 400 w 40D raczej powinno wyglądać lepiej.
to sa zdjęcia prosto z aparatu jpg. w czym zatem może być problem? w obiektywie (mały problem) czy , co gorsze, w puszcze? czy mógłbyś zamiescic zdjęcia ze starego 18-55? chciałbym porównać? mam pytanie : czy te słabą jakość można uznać za wadę? a jeśli tak to czego? aparatu? obiektywu? co robić ?
[ Dodano: Nie 07 Gru, 2008 15:22 ]
dołączam kolejne zdjecia do oceny. jedne lepsze drugie zdecydowanie gorsze. robione na rożnych przysłonach itp i co chyba najważniejsze na wielopkt autofokusie a nie centralnym (przynajmniej większość) dodam ze puszka i obiektyw były kupowane osobno.
jeśli jest taka możliwość, zrób mi jutro zdjęcie na full automacie zarówno kompaktem jak i canonem jakiejś ulicy,wraz z samochodami i ludźmi.
w canonie ustaw wysoką jakość jpga i ustaw picturestyle na jakiś krajobraz lub coś żywego.
podeślij mi zdjęcia oryginalne na maila (edmun /-at-/ go2.pl). najlepiej po 2 szt czyli razem 4 zdjęcia.
poprzez photobucket ani to przeglądać, ani porównywać.
Tu jest mój test tego obiektywu
http://picasaweb.google.p...biektywyAFTest#
Oprócz wpadki z nieostrością w narożach przy ogniskowej 17mm w całym zakresie przysłon /może nie każdy egzemplarz to ma?/ oceniam ten obiektyw za dobry, lub b. dobry, a to za jednakową ostrość na wszystkich ogniskowych i przysłonach.
sprawa troche ucichla, cos sie wyjasnilo w sprawie niedomagajacego obiektywu Kufla? sam sie zastanawiam nad kupnem C450D + kit 18-55mm IS, zaczynam sie obawiac trafnosci wyboru po przeczytaniu wszystkich postow zwiazanych z tym modelem...
sprawa troche ucichla, cos sie wyjasnilo w sprawie niedomagajacego obiektywu Kufla? sam sie zastanawiam nad kupnem C450D + kit 18-55mm IS, zaczynam sie obawiac trafnosci wyboru po przeczytaniu wszystkich postow zwiazanych z tym modelem...
ozzi mogę Cie uspokoić w większości przypadków nieostrość spowodowana była przeze mnie, np poruszone zdjęcie... doszedłem do tego po przeanalizowaniu zdjęć. Podkręciłem dodatkowo sharpness na + 6 i jest ok,choc nie zawsze. powiem tak. jeśli chodzi o ten obiektyw to za te cene otrzymujesz sprzet na przyzwoitym poziomie. ma on parę wad ale nie oczekujmy cudów po obiektywie za nie cale 400 zł. ja natomiast z mojej strony mogę Ci powiedzieć ze tym obiektywem DA SIE zrobić udane zdjęcia. jesli masz jakies pytania czy wątpliwości odnośnie tego obiektywu służę pomocą i na tyle ile będę mógł to odpowiem:) jesli będziesz chciał to prześle Ci kilka zdjec zebys mógł sam ocenic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,78 sekundy. Zapytań do SQL: 14