Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 05 Gru, 2008 Sigma 17-70 mm czy Tamron AF 18-200 mm?
Witajcie, otóż jak w temacie nie wiem na który obiektyw się zdecydować. Planuję zakup lustrzanki Nikon D80.
Jeśli chodzi preferencje robienia zdjęć to szukam uniwersalnego obiektywu na początek do ok. 1100zł do zdjęć makro, portretowych i w mniejszym stopniu do krajobrazu i co najważniejsze, mają być jak brzytwa (oczywiście wiem, że cena obiektywu wpływa na jakość zdjęcia).
Który Wy byście wybrali ...?
Przepraszam za banalne pytanie, ale ... do jakich konkretnie zdjęć jest Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 a do jakich Tamron AF 18-200 mm f/3.5-6.3?
Szukałam w necie o obiektywach, ale jest jedynie podział i ... z góry dziękuję za odpowiedź!
Lepiej mieć większy zakres ogniskowych kosztem światłosiły czy odwrotnie?
Zdecydowanie odwrotnie
Kiedys moze Ci braknąc tego swiatelka,w zaciemnionym lesie,w pomieszczeniach,w nocy.
Nawet nie bierz pod uwage tego Tamrona,zakres Sigmy narazie powinien wystarczyc (lepiej dokupic z czasem 70-300) a masz dobre swiatlo i tą namiastke makro na ktorej Ci zalezy .
zkrainyoz, Jeśli stawiasz makro na pierwszym miejscu to przemyśl stałkę Tamrona - 90mm f/2.8.
Ten obiektyw ma prawdziwe makro 1.1 a poza tym będzie lepszy do portretów od obu poprzednich, tyle że gorszy do krajobrazów.
Jako podstawowy obiektyw raczej się nie sprawdzi bo braknie szerokiego kąta ale gdybyś wzięła D80 z kitem to taki zestaw z Tamronem 90 mm f2.8 będzie ok.
Ale powtarzam - ten zestaw jest bardziej do makro a mniej do krajobrazów i innych szerokich ujęć
Dzięki lepiej doradzi człowiek niż jakikolwiek samouczek
i chyba ostatnie z pytań: co myslicie o kombinacji słabszego korpusu np. D60 a tej sigmy? Mam do wydania max. 2800zl i chciałam tą kwotę rozsądnie wykorzystać na sprzęt
To znowu zależy na czym Ci zależy (ale mi się zrymowało, to mnie denerwuje jak mi się rymuje ).
Oba te korpusy mają swoje wady, D60 nie ma silnika autofocusa (musisz używać obiektywów z silnikiem, większość obiektywów to ma) i ma mniej punktów autofocusa (zwykle i tak korzystasz z jednego).
D80 jest lepszy w obsłudze ale lepszych zdjęć nie robi i jest ok. 400 - 500 zł droższy.
Za te 400 zł możesz kupić bardzo dobry obiektyw Nikkor 50 mm f/1.8
Jeśli chcesz w niedługim czasie zmienić korpus to bierz tańszy D60 a jak chcesz działać kilka lat na jednym korpusie to bierz D80.
W temacie obiektywu to chyba nie znajdziesz nic lepszego do twoich potrzeb niż ta Sigma którą proponowali moi poprzednicy.
Ta konfiguracja z Tamronem 90mm f2.8 jest chyba zbyt wyspecjalizowana jak na początek
jak to D80 lepszych zdjęc nie robi? przecież ma więcej możliwości
Różnice między tymi modelami napisałem powyżej. Nie wpływają one na jakość zdjęć tylko na wygodę użytkowania. Matryca jest ta sama więc zdjęcia takie same.
Pentaxa bym sobie odpuścił. Sam korpus jest chyba najlepszy z wymienionych ale u Pentaksa cieniutko ze szkłami.
Canon 400D jest całkiem niczego sobie i tu możesz wybierać do woli w obiektywach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14