Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 07 Gru, 2008
Sigma 17-70 mm czy Tamron AF 18-200 mm?
Autor Wiadomość
Monastor 
Optyczny

Wysłany: Sob 06 Gru, 2008   

henk napisał/a:
zkrainyoz napisał/a:
jak to D80 lepszych zdjęc nie robi? przecież ma więcej możliwości

Różnice między tymi modelami napisałem powyżej. Nie wpływają one na jakość zdjęć tylko na wygodę użytkowania. Matryca jest ta sama więc zdjęcia takie same.

Matryca to jedno, a to co z sygnałem z niej robi oprogramowanie aparatu to drugie. Nie twierdzę, że będzie wielka różnica między D80, a D60, ale ta sama matryca po prostu o niczym nie świadczy.

Reklama

zkrainyoz 
Uczestnik

Pomogła: 1 raz

pentax ma stabilizacje obrazu i samoczyszczenie matrycy ... czy są naprawdę tak wazne sprawy na które warto zwrócić uwagę przy kupnie aparatu?

Monastor 
Optyczny

zkrainyoz, to zależy dla kogo. Bez stabilizacji można sobie spokojnie poradzic. Czyszczenie matrycy to fajny bajer, ale i tak od czasu do czasu przyda się ręczne czyszczenie. Przede wszystkim zwróc uwagę na szklarnię dostępną pod dane mocowanie.

Same aparaty zmieniają się na tyle szybko, że nie powinny byc najważniejszym kryterium wyboru.

henk 
Entuzjasta

Monastor, Różnica jeśli w ogóle jest to tak minimalna że ledwo zauważalna ale jeśli jednak istnieje to raczej na korzyść D60 bo oprogramowanie nowsze.
Porównywałem zdjęcia z obu aparatów na neutralnych ustawieniach i żadnej różnicy nie zauważyłem.
zkrainyoz, Pentaxa osobiście nie testowałem ale z opinii użytkowników wiem że ta stabilizacja w Pentaxach jest raczej słaba, gorsza niż w obiektywach Nikona.
Czyszczenie matrycy też niewiele daje. Ja mam w D60 i matryca się brudzi mimo tego.
W tej cenie nie znajdziesz korpusu bez wad.
Na twoim miejscu wybierałbym między Nikonem D80 (ewentualnie D60) a Canonem 400D.
Nie chcę wprowadzać niepotrzebnego zamieszania ale poczytaj jeszcze o Olympusie E510. Tan model można kupić całkiem tanio z dwoma w miarę dobrymi obiektywami.
Upssss ... zagapiłem się. Ten temat powinien być kontynuowany w innym dziale

zkrainyoz 
Uczestnik

mogłam w ogóle o nic nie pytać bo teraz to naprawdę nie wiem co wybrać ...
dosłownie ostatnie pytanie: Sigma 17-70 mm współpracuje z nikonem D80? Jak na przyszłość wiedzieć jaki obiektyw pasuje do puszki?
Czy początkującemu będzie bardzo doskwierać brak stabilizacji i brak samoczyszczenia?

henk 
Entuzjasta

O rany! Naprawdę trzeba mieć cierpliwość.
Ta Sigma występuje w kilku mocowaniach, między innymi do Canona, Nikona i Pentaxa.
Z Nikonem i Pentaxem powinna współpracować bez kłopotów, z Canonem może mieć problemy z ostrością.
Tu sobie poczytaj: http://forum.optyczne.pl/...?t=3541&start=0
Obiektywy systemowe (Nikon, Canon, Pentax) pasują tylko do swojego systemu.
Obiektywy niezależne (Tamron, Sigma, Tokina) są produkowane w różnych mocowaniach, większość można znaleźć w mocowaniach do kilku najpopularniejszych systemów
Ostatnio zmieniony przez henk Sob 06 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

amv 
Optyczny
Łowiec

zkrainyoz napisał/a:
Jak na przyszłość wiedzieć jaki obiektyw pasuje do puszki?

Serio pytasz? :roll:

komor 
Moderator

henk napisał/a:
Pentaxa bym sobie odpuścił. Sam korpus jest chyba najlepszy z wymienionych ale u Pentaksa cieniutko ze szkłami.

Zaraz się posypią gromy... :)

henk napisał/a:
Canon 400D jest całkiem niczego sobie i tu możesz wybierać do woli w obiektywach

Pod warunkiem, że celuje się w nieco wyższe półki, bo na takiej średniej to chyba Nikon ma większy wybór dobrych szkieł dla amatora. No a oferta obiektywów firm niezależnych jest w sumie jednakowa dla N., C., nie wiem jak z resztą bandy...

zkrainyoz 
Uczestnik

amv napisał/a:
zkrainyoz napisał/a:
Jak na przyszłość wiedzieć jaki obiektyw pasuje do puszki?

Serio pytasz? :roll:

chyba mam prawo zapytać, prawda? każdy z Was kiedyś zaczynał, więc dajcie mi szanse ...

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

henk napisał/a:
ale u Pentaksa cieniutko ze szkłami

Co za brednie...

[ Dodano: Sob 06 Gru, 2008 23:36 ]
henk napisał/a:
Pentaxa osobiście nie testowałem ale z opinii użytkowników wiem że ta stabilizacja w Pentaxach jest raczej słaba

I kolejne...

[ Dodano: Sob 06 Gru, 2008 23:37 ]
komor napisał/a:
Zaraz się posypią gromy... :)

Dziwisz się?

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Nie 07 Gru, 2008   

jaad75 napisał/a:
Dziwisz się?
Ani trochę ;) na poprawę humoru zawsze można liczyć :D

Z drugiej strony gdzie w polsce można kupić 85/1.4 pentaxa?

henk 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 07 Gru, 2008   

Powinienem napisać ,,u Pentaxa cieniutko ze szkłami AF'' bo chyba właśnie takie interesują zkrainyoz.
W tym temacie pomaga się osobie zainteresowanej czy tylko wyszukuje i wyolbrzymia błędy kogoś kto naprawdę chce pomóc?

Odpowiedz do tematu