Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 01 Lut, 2009
Raw Therapee - edycja RAW-ów
Autor Wiadomość
henk 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 06 Gru, 2008   Raw Therapee - edycja RAW-ów

Jak wyedytować ładnego, nasyconego kolorami RAWa w Raw Therapee?
Chodzi o to żeby był tak nasycony kolorami jak JPG.
Oryginalne RAWy z mojego D60 są bardzo blade i nijak nie potrafię ich upiększyć do poziomu jaki prezentują JPGi.
Problem nie leży w samym formacie bo po przekonwertowaniu do JPG kolory są tak samo blade jak w RAWie.
Poza tym w ogóle nie umiem wykorzystać zalet jakie daje format RAW.
Wyciągam szczegóły z cieni narzędziem CIENIE/ŚWIATŁA ale to samo robię z JPGami i nie widzę tutaj różnicy.
Tak samo z balansem bieli.
Na razie zostawmy balans i zakres tonalny, najważniejsze żeby zdjęcie było tak przyjemne w oglądaniu jak JPG, a te moje RAWy wyglądają prawie jak sepia.
Użycie narzędzia WZMOCNIENIE KOLORU daje bardzo nienaturalny efekt.
Jeśli ktoś zna ten program to proszę o korepetycje, albo namiar na instrukcję obsługi.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 27 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

marcin-vlc 
Bywalec

Wysłany: Sob 06 Gru, 2008   

na poczatek mozesz sciagnac wersje probna 2-miesieczna Nikon Capture NX2, tam bedziesz mogl zrobic na swoich RAWach podstawowe operacje (jest ich calkiem duzo)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

marcin-vlc, w RAW Therapee można robić wcale nie takie podstawowe operacje... To jest bardzo dobry program.

marcin-vlc 
Bywalec

RAW Therapee mialem tylko kilka dni i to dosc dawno, zniechecil mnie sposob pracy na nim, dlatego zaproponowalem darmowy trial chyba 2-miesieczny na Nikon Capture NX2, ktory mozna sciagnac ze strony producenta, pewnie lapiej sobie poradzi z Nefem.

jaad75 
Klub Pierdzieli

W tej chwili to jest jeden z lepszych konwerterów RAW.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Wysłany: Nie 07 Gru, 2008   

Raw Therapy to fajny program, ale trzeba zaznaczyć że Capture NX2 lepiej sobie radzi z Nef-ami. I nie o to chodzi, że nie da się tego samego uzyskać i z jednego i z drugiego tylko o to, że w CaptureNX2 wymaga to mniej kroków - otwarty nef jest tam już niejako gotowy (co dla jednych może być zaletą, a dla innych wadą). Za to jest wolny i... no jest płatny. Tak czy siak wkrótce zainwestuję w ten program. Bo jednak przyzwyczaiłem się do niego.

W Raw Therapy drażni mnie trochę praca z balansem bieli, a także to, że potrafi otwierać pliki z początkowymi ustawieniami od czapy (np. brightness ustawione na maksymalne wartości). No i oczywiście brakuje mi tam kolorystycznych profili nikonowych.

Raw Therapy - myślę, że to dobry pomysł.
A darmowy trial NX2 - to też dobry pomysł - przynajmniej można sobie będzie porównać. (gorzej jak człowiek tak jak ja się po prostu do tego przyzwyczai)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

henk napisał/a:
Wyciągam szczegóły z cieni narzędziem CIENIE/ŚWIATŁA ale to samo robię z JPGami i nie widzę tutaj różnicy.

zobaczysz przy wydruku :)
natomiast Jpgi i nasycenie - hmmm - może wystarczy podnieść kontrast, nasycenie i clarity ?

henk 
Entuzjasta

Jak podnoszę kontrast i nasycenie ( w Raw Therapee to się nazywa WZMOCNIENIE KOLORU) to wyłazi straszny szum nawet na zdjęciu przy ISO 200.
Clarity? Przezroczystość? Nie wydaje mi się żeby to pomogło a poza tym nie ma czegoś takiego w Therapee.
Właśnie zaciągam Capture NX2.
Jeśli okaże się lepszy od Raw Therapee to dam Nikonowi zarobić. Znowu!

jaad75 
Klub Pierdzieli

henk napisał/a:
Jak podnoszę kontrast i nasycenie

Czym podnosisz? Prawidłowe ustawienie ekspozycji i kontrastu już powinno dać zadowalający poziom nasycenia... Saturation Boost używa się raczej rzadko i z umiarem. Jeśli nie radzisz sobie z suwaczkami, to masz jeszcze krzywą luminancji, którą wszystko wyciągniesz bez problemu...

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

No to dasz Nikonowi Zarobić ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Jesienny napisał/a:
No to dasz Nikonowi Zarobić ;)

Też tak sądzę, choć wcale nie oznacza to, że Capture NX jest lepszy od RT... :razz:

henk 
Entuzjasta

jaad75 napisał/a:
Czym podnosisz? Prawidłowe ustawienie ekspozycji i kontrastu już powinno dać zadowalający poziom nasycenia

W aparacie mam wyzerowane wszystkie upiększenia które i tak działają chyba tylko na JPGi (przynajmniej nie powinny zmieniać RAWów) a mimo to po zgraniu na komputer RAWy są blade a JPGi kolorowe.
Krzywa luminacji trochę pomaga ale za bardzo podbija kontrast.
Chyba zaczynam łapać w problem - pogrzebałem przy okazji w balansie bieli i wygląda na to że znalazłem lekarstwo :oops:
Pewnie macie ze mnie niezłą radochę :razz:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

e tam... jeszcze nie :D

nie każdy przecież musi się znać na wszystkim co nie ? :)
ja sam się uczę i nie wstydzę się tego powiedzieć lub o coś zapytać

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

A tam od razu radochę.
I tu właśnie fajny jest Nikon Capture NX- bo te same efekty, które aparat wkłada na jpgi możesz sobie nałożyć na Raw-y wtedy kiedy sobie chcesz i życzysz.

Zresztą jak już wspominałem jak dla mnie Raw Therapy potrafi otwierać Nef-y z ustawieniami od czapy. I fakt wszystko jest blade, najczęściej przejaśnione itd. Przy jednym czy dwóch zdjęciach to jeszcze nie drażni, ale jak się po kolei ma tak otwierać 40 zdjęć i przy każdym mieszać ustawieniami tak, żeby doprowadzić do stanu zerowego to już się niezdrowo robi.

Tak czy siak w tej chwili używam RT, bo licencja na triala NcNX2 już mi wygasła ;)

henk 
Entuzjasta

Oto mój problem:

A tyle udało mi się wyciągnąć w Raw Therapee:

Odpowiedz do tematu