Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luneta Celestron ULTIMA 100ED
Autor Wiadomość
rabin
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   Luneta Celestron ULTIMA 100ED

witam,
natrafiłem na takie cudo w sieci i moje pytanie jako jeszcze nie posiadającego lunety.
czy ten sprzęt jest wart swojej ceny?
Czy ktoś ma jakieś wrażenia z użytkowania tej lunety?
Czy jako laik i początkujący będę zadowolony z jakości obrazu ( bo o to mi przede wszystkim chodzi) zadowolony?

dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   

100ED to już zacny sprzęcik. Niskodyspersyjne szkło w obiektywie zapewni Ci, że aberracja nie będzie mocno waliła po oczach. Myślę, że będziesz zadowolony.

rabin
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   Luneta Celestron ULTIMA 100ED

czyli wart grzechu. a czy będę mógł ten sprzęcik prócz zastosowań "naziemnych" cieszyć się ładnymi obrazami nieba?

jeszcze zastanawiałem się nad Nikonem Fieldscope III ale ten ma 1. 60 mm średnicę obiektywu, 2. brak szkieł ED, czyli wnioskuję że obraz z tej lunety będzie gorszej jakości niż w Celestronie ??

pozdrawiam

Arek 
Redaktor

100 mm na niebo to już naprawdę coś. Tym bardziej ze szkłem ED. A różnica pomiędzy 100 mm a 60 mm
jest ogromna. 100 mm zbierze prawie 3x więcej światła, co w astro ma przeogromne znaczenie. Masz
w zestawie zoomik 22-66x, co pozwoli na fajną pracę. Pomyślałbym nad zatrudnieniem jakiegoś ślusarza i dorobieniem przejściówki, żeby można było dołożyć zwykły okular 1.25". Wtedy możesz uzyskać powiększenia nawet na poziomie 150x, co ten obiektyw powinien spokojnie wytrzymać.

rabin
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   100 ED

witam,
czy 1.25 oznacza mocownie okularu do body i jest standardem?

pozdrawiam już wiem co kupię :)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   Re: 100 ED

Do zastosowań naziemnych, szczególnie gdy trzeba się przejść za ptakami po jakiś trzcinach masa i rozmiary Celestrona (2 kg) mogą być niewygodą. Poza tym musisz do tego pomyśleć o naprawdę solidnym statywie.

Arek 
Redaktor

1.25 cala to średnica standardowych okularów używanych w astronomii.

rabin
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   ultima 100ED

nie sądzę żeby pół kilograma było aż tak uciążliwe przy noszeniu tej lunety w terenie, czy mam rację??

czy do tego Celestrona będę miał wybór innych np. stałoogniskowych okularów?

pzodrawiam

RB 

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   Re: ultima 100ED

rabin napisał/a:
nie sądzę żeby pół kilograma było aż tak uciążliwe przy noszeniu tej lunety w terenie, czy mam rację??

Raczej 4.5 kg zamiast 3.5 kg (dolicz odpowiedni statyw z głowicą...). Czy będzie bardzo uciążliwe? Hmm, to po prostu jest duże. Naprawdę większe od 80 (ATS swarka to 1.3 kg i co istotniejsze krótsze i mniejsze). Oczywiście, że dasz radę to nosić. Ja tylko zwracam uwagę na mały felerek tego ustrojstwa.

rabin napisał/a:
czy do tego Celestrona będę miał wybór innych np. stałoogniskowych okularów?

Celestron podobno produkuje jakieś okulary stałoogniskowe do Ultim (w każdym razie okulary mają nazwe Ultima LX), natomiast w żadnym sklepie netowym jeszcze nie udało mi sie ich namierzyć.
Z drugiej strony 100ED i 80ED akceptują okulary 1.25 cala, więc z tym kłopotu nie powinno byc. Oczywiście, niekiedy lepiej mieć okular skonstruowany do konkretnej lunety, ale to jest istotniejsze w przypadku krótkich lunet (60, 65).
W każdym raazie ten Celestron wygląda dobrze.
Tutaj znajdziesz zdjęcia strzelone przez 80ED :-)

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=69790

rabin
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   100 ED

witam,
a jak ma się ten Celestron do np. tej lunety ?http://allegro.pl/item498247181_luneta_fieldscope_iii.html

jeśli będę miał porównywalną jakość obrazu to ten nIkon jest o niebo mniejszy i lżejszy.
tylko co to jest warte?

Arek 
Redaktor

RB napisał/a:
Z drugiej strony 100ED i 80ED akceptują okulary 1.25 cala,

Nawet o tym nie wiedziałem. Czyli jest pełen wypas. Wybór okularów jest tak duży, że na pewno coś
się dobierze.

rabin
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   100ED

no a co z tym NIkonem ??

Arek 
Redaktor

Fajny, ale to tylko 60 mm czyli 2.8x światła mniej niż w przypadku 100 mm.

RB 

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   Re: 100 ED

rabin napisał/a:
witam,
a jak ma się ten Celestron do np. tej lunety ?http://allegro.pl/item498247181_luneta_fieldscope_iii.html

jeśli będę miał porównywalną jakość obrazu to ten nIkon jest o niebo mniejszy i lżejszy.
tylko co to jest warte?

Powiedzmy sobie jasno, że ta Ultima miszczem śfiata to nie jest. Jest wielka i jasna, więc jak będzie mało światła to zobaczysz więcej. Natomiast jesli chodzi o ostrośc itede to będzie po prostu dość przyzwoicie.
Co z Nikonem? Hmm, wbrew pozorom Fieldscope III też cudem nie jest, choć to jest tez sprawa punktu odniesienia.
Punkt odniesienia możesz naleźć np. tutaj:
http://www.livingbird.org...d=272&srcid=272
http://www.livingbird.org...peChart2008.pdf

Jak widzisz Ultima 100ED jest w swojej klasie cenowej oceniana conajwyżej średnio na jeża... ED i wielka soczewka to tylko połowa sukcesu, niestety...
Nikon lepiej, ale tam jest niskodyspersyjna wersja, a ty piszesz o zwykłym szkle. Zaryzykowałbym, że Nikon od Ultimy gorszy nie będzie. Oczywiście nie pisze co zobaczysz o zmroku. Nawet Nikon Prostaff (na nasze Spotting scope RAIII) bez żadnych szkieł niskodyspersyjnych, ktróy u nas dostaniesz za 1700 z okularem i który waży gdzieś tak 1.2 kg jest od niej lepszy w kategorii ostrości...

Z drugiej strony masz popatrz na zestawione tam Vixeny Geoma, które są praktycznie tym samym co Opticrony serii GS. GS 665 GA dostaniesz na fotoplanet od 1550 PLN. Okular do tego to niestety około 1000 PLN (lornetki.pl).

Z dwóch proponowanych przez Ciebie do ptaków brałbym Nikona. Na astro się nie znam. IMO jedyna przewaga Ultimy jest jej jasnośc. Jeśli Ci na tym zależy - bierz Celestrona.

Aaa, jeszcze jedno - proponowany przez Ciebie Nikon jest prosty. Ja osobiście wolę kątowe lunety.

rabin
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   100 Ed

niestety nie otwierają mi się linki :(
tak myślałem że szerokość obiektywu oraz szkła ED nie znaczą że sprzęt jest ekstra.

ten NIkon chodzi mi po głowie.........niestety brak tu jest okulara kątowego.A w takiej lunecie nie da się zmienićz prostego na kątowy?

Odpowiedz do tematu