Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luneta Celestron ULTIMA 100ED
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   Re: 100 Ed

rabin napisał/a:
niestety nie otwierają mi się linki :(

Mi działa...
Spróbuj w gugla wrzucić:

Living Bird Scope Quest 2008

To będzie opis testu. Na tej stronie znajdziesz w takim okienku po prawej linka do pdf'a z rezultatami stabelaryzowanymi.

rabin napisał/a:
tak myślałem że szerokość obiektywu oraz szkła ED nie znaczą że sprzęt jest ekstra.

ten NIkon chodzi mi po głowie.........niestety brak tu jest okulara kątowego.A w takiej lunecie nie da się zmienić z prostego na kątowy?

Nie da się, to jest sprawa korpusu.

Ale może napisz ile pieniędzy chcesz przeznaczyc na całość, może coś innego się da wykombinować.

Reklama

rabin
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   100 Ed

planuję wydać na lunetkę 3000 pln

RB 

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   

Oo, to juz kwota za która mozna cos ciekwego kupić. Oczywiście NIE hajend typu Leiki, Zeissa czy Swarka ale dobry sprzęt dobrych firm jak najbardziej.

Rozumiem, że chodzi o kwotę na lunete i okular, ale statyw finansujesz osobno?

Za 3000 mozesz mieć (na styk) naprawdę dobra Kowę tsn-821W ze stałym szerokokatnym okularem tse-14wd (x32). Możesz mieć Kowę tsn-661 z dowolnym okularem, także z zoomem. Posiadam 661 z tse-14wd i jestem bardzo zadowolony (tylko, że ja za nią zapłaciłem trochę mniej ;-) )
Kowy znajdziesz na stonie Ecotone
http://www.ecotone.pl/?id_dz=46&id_kat=88

Oczywiście, na niekodyspersyjne Kowy Ci zabraknie. Cóż, ceny tego sprzętu w Polsce nie są niskie a import z USA przy obecnym kursie dolara nie jest juz tak bardzo korzystny.

Oprócz Kowy w Ecotone starczy Ci na ich lunetę (robiona w Japonii, sprzedawana pod marką Ecotone) SP-80 z okularem stałym x30. Szkło niskodyspersyjne. Podobno niezła. Jednak osobiscie wybrałbym tu Kowę 821.... te same pieniądze, podobna funkcjonalnośc (stały okular x30), Kowa lżejsza i powszechnie doceniana za dobra jakośc...

Dalej idą Opticrony. Za 2950 dostaniesz GS 815 GA z zoomem 20-60 (nie najlepszy okular serii SDL a dobry HDF, powinien starczyć). To jest mniej więcej Vixen Geoma... Dobra optyka.
Sprzęt Opticrona znajdziesz tu:
http://www.olbrycht.pl/opticron/index.htm

Niestety, cennik im się zaciąl, ale promocje są wyświetlane. Mozesz się z nimi skontaktować, Jacek Betleja na pewno ci odpowie i podpowie. Kompetentnie, choc oczywiście z racji zajęcia będzie Cie nakłaniał ku Opticronowi :-)

To wszystko jest w moim głębokim przekonaniu sprzęt znacznie lepszy na ptaki niz Ultima 100ED.

Miszka 
Początkujący

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   

Co do samego vixena - widziałem niedawno cennik (pdf) sprzętu tej firmy na deltaoptical.pl (w tym oczywiście lunety geoma pro), ale tak naprawdę nie wiem czy dysponują tym sprzętem. Na stronie głównej bark opisów.
Jeżeli tak, to ceny były niezłe - geoma pro 67 z zoom-em, która świetnie wypadła we wspmnianym teście "winter 2008" wychodziła grubo poniżej 2.000,00.Pytanie jednak czy zoom 48x będzie wystarczający
Tak czy tak w Stanach teraz są wyprzedaże serii pro (wchodzi na rynek geoma II) i sam zamówiłem sobie geomę pro w przeliczeniu za niecałe 1.500 zł (oczywiście z zoom-em). Z tym że transport mam za darmo i nie wiem jakie są koszty przesyłki ze sklepu.
Widziałem też wspomniany test NIKON RA III (optics4birding) - całkiem dobrze wypadł jak na cenę. W centrum pola - czyli tam gdzie się głównie patrzy - obraz czysty, z dobrze odwzorowanymi kolorami i zupełnie bez aberracji !!
NIkony z zoom-em mają jednak co wynika z testów - wadę - dość wąskie pole widzenia i kłopot dla osób noszących okulary ze względu na niewielką max. odległość oka od soczewki okularu.
Gdyby jednak import z US nie był taki drogi - widziałem wyprzedaże f. Pentax (różne lunety) i Kowy 821 (za niecałe 3.000 z zoom-em)- mimo obecnego kursu wypadją świetnie cenowo.

rabin
[Usunięty]

Wysłany: Sro 10 Gru, 2008   100ED

witam,
myślałem o Nikonie Fieldscope 82ED .kosztuje z okularem 3300 pln.

czy w porównaniu z Kową wyżej wspomnianą jest to dobra luneta?

macs 
Bywalec

Wysłany: Sro 10 Gru, 2008   

Nikon ED82 jest z pewnoscia lepszy od kowy 821, chociazby ze wzgledu na szklo niskodyspersyjne. Jesli w podobnej cenie to bierz ED82.

Od paru miesiecy uzywam Nikona z zoomem i jestem b. zadowolony. Powiekszenie max 75x jest w pelni uzyteczne, fakt ze pole widzenia mniejsze niz u np. Zeissa ale cala reszta rownie dobra. Odstep zrenicy moze przeszkadzac noszacym okulary, ale tylko w gornych zakresach zoomu, tak sadze.

RB 

Wysłany: Sro 10 Gru, 2008   Re: 100ED

rabin napisał/a:
witam,
myślałem o Nikonie Fieldscope 82ED .kosztuje z okularem 3300 pln.

czy w porównaniu z Kową wyżej wspomnianą jest to dobra luneta?

Tak. Nikony to bardzo dobre lunety. Niektórzy narzekają na niewielka odległość na jaką trzeba zblizyc oko do okularu - jeśli patrzysz w okularach to mogą być kłopoty. Generalnie Nikony Fieldscope to bardzo dobry sprzęt. Ten model porównuje się z Kowa 823 (czyli niskodyspersyjną wersją 821). Sądzę, że gdybys postawił obok siebie obie lunety to mółgłbys zauwazyc róznice, ale generalnie której bys nie kupił, to będzie to bardzo dobry wybór. Jeśli chodzi o jakość optyki, ostrość, itede to oba sprzęty są na bardzo wysokim poziomie.
Poczytaj
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=95561
Zresztąnna birdforum można duzo informacji uzyskac.

Pytanie - z jakim okularem możesz kupic tego Nikona a te pieniadze? Bo u nas w kraju to raczej samo body kosztuje 3200...

Aaa, wersja kątowa to Fieldscope 82 ED A. Upewnij sie, która to wersja, czy na pewno ta którą chcesz

rabin
[Usunięty]

Wysłany: Sro 10 Gru, 2008   ED 82

witam,
tak, machnąłem się w cenie Nikona.
Body kosztuje 3200 i to mam zamiar kupić a okular na razie stałoogniskowy.

dam znać jak tylko będę mógł pooglądać co nie co przez to cudo :)

RB 

Wysłany: Sro 10 Gru, 2008   Re: ED 82

rabin napisał/a:
witam,
tak, machnąłem się w cenie Nikona.
Body kosztuje 3200 i to mam zamiar kupić a okular na razie stałoogniskowy.

dam znać jak tylko będę mógł pooglądać co nie co przez to cudo :)

Okular stałoogniskowy x30 do tego to około 900 PLN... Dolicz jeszcze statyw, co najmniej około 300 PLN, ale pewnie zapragniesz szybko coś solidniejszego....

rabin
[Usunięty]

Wysłany: Sro 10 Gru, 2008   

zamówiłem ze stałym okularem Okular 40x/50x MC na dobry i oszczędny początek.
okular zawsze mogę dokupić lepszy i bardziej wypasiony ale body pozostaje wciąż konkretne :)
ststyw z racji moich upodobań fotograficznych mam konkretny :)

Asad
Początkujący

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008   

Miszka napisał/a:
Co do samego vixena - widziałem niedawno cennik (pdf) sprzętu tej firmy na deltaoptical.pl (w tym oczywiście lunety geoma pro), ale tak naprawdę nie wiem czy dysponują tym sprzętem. Na stronie głównej bark opisów.
Jeżeli tak, to ceny były niezłe - geoma pro 67 z zoom-em, która świetnie wypadła we wspmnianym teście "winter 2008" wychodziła grubo poniżej 2.000,00.Pytanie jednak czy zoom 48x będzie wystarczający

Kupiłeś już Vixena Geomę ? Napisz jakie wrażenia ?

Miszka 
Początkujący

Wysłany: Sro 31 Gru, 2008   

ASAD
kupiłem już vixena geomę pro ed 67, ale niestety wrażeń jeszcze nie mam;
sprzęt jest w USA i czeka na kogoś znajomego jadącego z wizytą do ojczyzny
prawdopodobnie w styczniu będzie u mnie - z zoom-em, GLH-30 (nowy szerokokątny okular vixena) i kilkoma rzeczami do digiscopingu (tu zaryzykowałem, ale liczę, że sprzęt będzie dobry).
Po przetestowaniu postaram się wrzucić kilka zdjęć - o ile się uda i moje skromne umiejętności na to pozwolą.

meblezilawy 
Nowy

Wysłany: Sob 14 Mar, 2009   

Arek napisał/a:
100 mm na niebo to już naprawdę coś. Tym bardziej ze szkłem ED. A różnica pomiędzy 100 mm a 60 mm
jest ogromna. 100 mm zbierze prawie 3x więcej światła, co w astro ma przeogromne znaczenie. Masz
w zestawie zoomik 22-66x, co pozwoli na fajną pracę. Pomyślałbym nad zatrudnieniem jakiegoś ślusarza i dorobieniem przejściówki, żeby można było dołożyć zwykły okular 1.25". Wtedy możesz uzyskać powiększenia nawet na poziomie 150x, co ten obiektyw powinien spokojnie wytrzymać.

Panowie czy zamiast prac ślusarza można wykorzystać takie ustrojstwo: http://deltaoptical.pl/kl...5t-2,d1431.html

dla stosowania okularów 1,25" w lunetach Celestron Ultima? Czy w Ultimach jest gwint T-2 czy się mylę? Jak z ogniskowaniem? Czy ktoś próbował?

kivirovi
[Usunięty]

Wysłany: Wto 02 Cze, 2009   

Panowie (Arek i RB) namieszaliscie z ta ultima i mocowaniem okularow. Widzialem Ultime 80mm ED i bez ED, oraz 100mm bez ED.
Po pierwsze, ultima ma dwa gwinty na okularze od srodka maly i duzy. Okular mozna oczywiscie wyjac i na to miejsce wlozyc inny 1,25 cala. A ze sie bogu dzieki miesci to trzeba tylko redukcje od slusarza na ten duzy gwint. Nie jest to latwa robota, bo trzeba ustalic jak gleboko ma wchodzic okular. Tym niemniej warto. Gwint T to inna bajka i z tego co pamietam w ultimie jest jakis o mniejszej srednicy, ok 40mm. Wlozenie lantanowego zooma (600zl) do 80ED powoduje, ze mamy do czynienia z inna luneta, z inna polka! Tylko ze nie da sie go z marszu zamocowac. Zamiast tego mozna latwiej wlozyc Baader hyperion zoom o chyba nawet lepszych parametrach, bo Baader sprzedawal/sprzedaje? te zoomy juz z redukcja na Ultime. Okular kosztuje 650zl i jest wielki jak sloik od dzemu, rownie ciezki i wspanialy. Niestety nigdy nie mialem lunety i okularu jednoczesnie pod reka :(
Co do okularow: celestron Ultima, to tylko nazwa handlowa lepszych okularow astronomicznych Celestrona o szerokim polu widzenia i chyba ze szklem ED, ale do lunety ultima nie pasuja z marszu :(
Na stronie cennika Celestrona (lub SkyWatcher - o tm na koncu ) w delta optical sa okulary staloogniskowe do ultimy, ale to sa za przeproszeniem kasztanki. Po 100zl. Mozna kupic szerokokatny, jest tani przynajmniej.

Co do samej lunety w konfiguracji oryginalnej. Luneta jest wbrew przypuszczeniom b. jasna, tu dorownuje o wiele drozszym. Aberracja jest dobrze zniwelowana, ale na 50x robi sie ciemno i mydlo. To nie jest to co w zupelnie tanich jukonach, ale jest gorzej niz w kowach bez ed. Okular jest slaby. Zreszta jak widac jest on raczej maly. Brak ED to wiecej aberracji ale nie powiedzialbym, ze duzo wiecej, a 100mm to piekna oszalamiajaca jasnosc. Ale to wszyscy wiedza bo to o 50% wiecej swiatla. Ta luneta jest moim zdaniem warta kazdej zlotowki, jest na prawde dobra. Przypuszczam ze Ultima 100ed z hyperionem moze powalczyc z Nikonem 82ed. Ale pewnie nigdy sie o tym nie przekonamy. Nawet bez wymiany okularu robilem przez nia digiscoping (80ed) i jest bdb. Zdjecia sa na forum przyroda.

Prawdopodobnie wszystkie te uwagi tycza sie tez blizniaczych lunet SkyWatcher Acuter, ale trzeba to sprawdzic.

TMS75 
Nowy

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009   80ED + cz statyw Velbon Sherpa 600r OK

Mam pytanie do podobnego sprzętu Celestron 80ED. Czy można go spokojnie zamontować na statywie fotograficznym Velbon Sherpa 600r czy też lepiej od razu kupić w zestawie ze statywem do obserwacji astronomicznych ?

Odpowiedz do tematu