Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Większa ogniskowa, czy interpolacja programowa L-ka czy IS
Autor Wiadomość
Arv
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Cze, 2007   

[quote="Marian"]Jeśli ujawnianie przez potencjalnego konsumenta swoich potrzeb [...][/quote]

TUTAJ ?!??!

EOT (flame warning)

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 25 Cze, 2007   

Ja praktycznie od zawsze i w ponad 90% przypadków robię zdjęcia jednym punktem AF. Różnimy się tym, że ja NIGDY z tego punktu nie mam zamiaru rezygnować. Każdy zostaje przy swoim.
Życzę dalszej owocnej dyskusji :D

PS. Co do portretu to przy skrajnie małych GO też zauważyłem "uciekanie" ostrości przy przekadrowaniu i staram się to robić subtelnie (prawie jak ze statywu) no i oczywiście także używam wtedy innych punktów AF. Wnioski wyciągamy podobne jak widać. :wink:

Marian 
Optyczny

Wysłany: Wto 26 Cze, 2007   

MM napisał/a:
Ja praktycznie od zawsze i w ponad 90% przypadków robię zdjęcia jednym punktem AF. Różnimy się tym, że ja NIGDY z tego punktu nie mam zamiaru rezygnować. Każdy zostaje przy swoim.
Życzę dalszej owocnej dyskusji :D

Ja z kolei jeśli używam AF, to tylko jednopunktowego. Nie jestem wrogiem AF. Ale wbrew temu co się zwykle pisze, wiem że są sytuacje gdy wyłączenie AF-u jest lepsze, nawet jeśli jest to jednopunktowy AF.
Poza fotografowaniem ptaków tak robię przy makro i portrecie.

Mamy odmienne zdania i przy nich pozostajemy. Dalsza dyskusja jest niepotrzebna.

Marian 
Optyczny

Wysłany: Wto 26 Cze, 2007   

Arv napisał/a:

TUTAJ ?!??!
Ty pewnie jesteś przekonany że swojej potrzeby sprzętu AF tutaj nie ujawniłeś. Tylko ja tutaj ujawniłem swoją potrzebę sprzętu zarówno MF jak i AF

Mar_p
Nowy

Wysłany: Czw 28 Cze, 2007   

Zastanawiam się czy stabilizacja obrazu jest skuteczna przy długich ogniskowych i przy krótkich czasach jakie są wymagane do fotografii ptaków skoro są tak ruchliwe. Żeby zamrozić ruch przy 300mm wymagany jest czas 1/1000s. Czy żyroskopy w obiektywie przy tak krótkim czasie skorygują jego ruch przy naciśnięciu migawki? Wydaje mi się,że nie. Tak więc zastanawiam się nad celowością zastosowania obiektywów IS do tego typu fotografii. Co sądzicie na ten temat?

panczo
Nowy

Mar_p napisał/a:
Zastanawiam się czy stabilizacja obrazu jest skuteczna przy długich ogniskowych i przy krótkich czasach jakie są wymagane do fotografii ptaków skoro są tak ruchliwe. Żeby zamrozić ruch przy 300mm wymagany jest czas 1/1000s. Czy żyroskopy w obiektywie przy tak krótkim czasie skorygują jego ruch przy naciśnięciu migawki? Wydaje mi się,że nie. Tak więc zastanawiam się nad celowością zastosowania obiektywów IS do tego typu fotografii. Co sądzicie na ten temat?

Dobra, tylko nie zawsze masz takie warunki aby zrobić zdjęcie z czasem 1/1000s, ba, raczej mało kiedy są tak dobre warunki.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Jeżeli masz zamiar robić zdjęcia przy 1/1000s z obiektywem 300mm to stabilizacja jest wtedy zbędna. Przyda się ona natomiast jakbyś chciał robić z czasami od 1/500 - 1/300s w dół.

Mar_p
Nowy

W testach zawsze sprawdzają skuteczność stabilizacji przy ogniskowej minimalnej czyli 70 dla 70-300IS i czasach 1/50 i niższych. Czemu nikt nie testuje stabilizacji przy ogniskowych najdłuższych np.300?.

Arv
[Usunięty]

Mar_p napisał/a:
W testach zawsze sprawdzają skuteczność stabilizacji przy ogniskowej minimalnej czyli 70 dla 70-300IS i czasach 1/50 i niższych. Czemu nikt nie testuje stabilizacji przy ogniskowych najdłuższych np.300?.

Największy rozrzut wyników ?

Stabilizacja nie gwarantuje ostrego zdjęcia. Powoduje tylko, że odsetek zdjęć nieporuszonych jest wyższy oraz ew. poruszenia są mniejsze (czasem da się przełknąć taka fotkę, szczególnie w reporterce gdzie ważniejszy jest temat foty).
U mnie stabilizacja sprawuje się znakomicie z podpórką (łokieć, ściana itp.).
1/100 przy 300mm robię bez problemu. Ale i tak walnę zawsze ze dwie, trzy foty.

Czasem zdarzają się też cuda np.
http://picasaweb.google.p...642638150586690
(300mm, 1/20s)
http://picasaweb.google.p...642861488886098
(150 mm, 1/4s)
Ale jakość pozostawia wiele do życzenia.
Ostatnio zmieniony przez Arv Sob 30 Cze, 2007, w całości zmieniany 2 razy  

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 29 Cze, 2007   

Mar_p napisał/a:

Bo producent podaje zawsze maksymalne osiągi swojego sprzętu, a my staramy się w ten sposób sprawdzić, czy mówi prawdę.

Arek

Mar_p
Nowy

Wysłany: Nie 01 Lip, 2007   

Ale kupując obiektyw zmiennoogniskowy z założenia nie będę tylko korzystał z minimalnej ogniskowej. MTF-y testujecie dla kilku ogniskowych(3) dlaczego nie można by zrobić testu skuteczności IS również dla trzech ogniskowych?

P.S.
Myślę, że sprawdzenie czy producent mówi prawdę dla IS i minimalnej ogniskowej nie ma sensu. Za to porównanie jak się on spisuje w szerszym zakresie ogniskowych dla nas użytkowników pozwoliłoby ocenić rzeczywistą skuteczność IS. Testy są dla nas użytkowników, nie dla producentów. Nie interesuje mnie co pisze producent o swoim produkcie, interesuje mnie jak jego produkt spisuj się w warunkach eksploatacyjnych.

Odpowiedz do tematu