Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Warto wymieniac 450 na 40D ?
Autor Wiadomość
macio 
Początkujący
zaangażowany

Wysłany: Pią 12 Gru, 2008   Warto wymieniac 450 na 40D ?

Bo na 50D chyba nie bo szumy w wyzszych iso - podobno
Bo cena - juz mniej podobno a do 40d jakos za malo roznic widze a cena 40d jest w tej chwili atrakcyjna
W swoim 450 wyeliminowalem slaby uchwytu - dokupilem gripa
To czego mi brakuje i troche w 450 to seryjne zdj i iso wyzej niz 400 teraz w cieniach wchodzi do roboty odszumiacz. Bylo by mi brak wyswietlacza z 450. 40D mialem w rekach ale nie pstrykalem zdj. NIektorzy doradzaja mi zebym sobie odpuscil i kupil od razu 5d jako podstawowe body a 450 zostawil. Faktem jest ze przy 450 nie brakuje mi szerokiego bo mam 10-22 ale plastyka obrazu 5d jest kuszaca.
To jak warto wymienic sa naprawde w stosunku do 450 roznice czy raczej sobie odpuscic i kupic jak dozbieram pieniazkow 5d

Macio

Reklama

belkot77 
Rozmowny

Wysłany: Pią 12 Gru, 2008   

Jezeli masz zamiar nieglugo przejsc na FF to sobie odpusc. Jezeli zamierzasz przez dwa lata popstrykac na cropie to kup 40D. Cena jest naprawde atrakcyjna. 450D nie jest zlym aparatem ale 40D to jest juz przeskok.

No i chyba nie musze ci mowic ze najwazniejsza jest szklarnia?

macio 
Początkujący
zaangażowany

Witam

szklarnia jest
10-22, 24-105, 100-400 ,stalki 28-1.8 ,50-1.4 ,85 -1.8
Z tymi obietywami to 450 to samolot ale tak jak pisalem
Nie wiem czy 2 lata mysle ze wiecej potrzebuje body do szalonych pomyslow do takich do jakich nie szkoda aparatu np :nurkowanie (jeden juz utopilem), sport w terenie, WS - woda itp a tutaj migawka by sie przyadla a do jakich szkoda by mi bylo 5d
zbieram na 70-200 bo jednak brakuje ale nie na sile
i jak by wszedl 5D to cos w dol 17-40
Wlasnie sobie poczytalem i oprocz ale moge sie mylic dwoch rzeczy (tych dla mnie osobiscie) to nie widze roznicy w 450 - 40D wiec sie troche zaczalem miotac

Macio

goltar 
Optyczny

40D vs 450D

+ szybszy tryb seryjny
+ lepszy wizjer
+ solidniejszy korpus
+ lepszy AF (wszystkie punkty krzyżowe)
+ większa wytrzymałość migawki
+ dostępny czas 1/8000s (czasami przydatny)
+ szumy niższe o ok 1EV
+ awaryjnie dostępne ISO 3200
+ dostępne funkcje własne (dla mnie bardzo przydatna funkcjonalność)
- większe wymiary i waga
- mniejsza rozdzielczość matrycy

50D vs 450D

+ szybszy tryb seryjny
+ lepszy wizjer
+ solidniejszy korpus
+ lepszy AF (wszystkie punkty krzyżowe)
+ większa wytrzymałość migawki
+ dostępny czas 1/8000s (czasami przydatny)
+ dostępne ISO 3200-12800
+ większa rozdzielczość matrycy
+ lepszy monitor LCD
+ możliwość korekty AF w zakresie FF/BF obiektywów
+ dostępne funkcje własne
- większe wymiary i waga

Wszystko zależy od potrzeb i preferencji, jak dla mnie opłaca się zmienić, poczekałbym do wiosny i kupił 50D. Wejście w FF to już zupełnie inna bajka. Sam pełną klatką bawiłem się tylko sporadycznie więc nie będę się wypowiadał.

kozidron
[Usunięty]

macio napisał/a:
to nie widze roznicy w 450 - 40D wiec sie troche zaczalem miotac

macio, to są zupełnie inne półki, najlepiej idź do sklepu i sobie porównaj to zobaczysz różnice + to co napisał goltar

jasiekcom 
Entuzjasta

Puszka do „ szalonych pomysłów” , jeśli chodzi o 5D to fakt plastyka zdjęć super ale raczej puszka ta nie nadaje się zastosowań które wymieniłeś (kiepawe uszczelnienia słaby AF ) zresztą 5D jest już prawie niedostępne chyba pozostanie rynek wtórny (chyba ze mowisz o 5D II) ale za cenę 5D (widziałem je jeszcze jakis czas temu za 5300) masz dwie puchy 40D z lepszymi uszczelnieniami z lepszym AF wiec jeśli utopisz jedo body to za resztę kasy kupisz jeszcze jedno :mrgreen: .

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Masz fajny zestaw obiektywów a do tego dość duże wymagania co do sprzętu

Cytat:
potrzebuje body do szalonych pomyslow do takich do jakich nie szkoda aparatu np :nurkowanie (jeden juz utopilem), sport w terenie,

Dlatego ja bym rozważył następujące rozwiązanie:
-zakup 5D do bezpiecznych zdjęć (portret, pejzaż, etc)
-zostawienie sobie 450D do "szalonych pomysłów".

Zalety takiego rozwiązania są duże. W razie utopienie / spalenia / roztrzaskania / 450tki masz jeszcze 5D, więc "kadry nie uciekną". A dokupienie używanego 350/400/450D w stanie takim, żeby zdjęcia robił, nie powinno być ani trudne ani b. kosztowne.

Jak pójdziesz w kierunku 40D/50D to nie będziesz mieć ani pełnej klatki, ani tej swobody która dają tańsze korpusy, bo po pierwsze zawsze to będzie jeden jedyny korpus i jak się utopi to kicha, a po drugie żal będzie kasy.

macio 
Początkujący
zaangażowany

Witam

Ja mam pomysl taki zeby miec dwa body do "szalonych pomyslow" 40d bo ma ( goltar napisal co ma ) a na spokojne kadrowanie 5d i zaczynam myslec tutaj o szybkim zakupie bo znika z polek czyli mam 40d - szybka migawka i 5d - zaduma i spokoj. Teraz planuje zakup dodatkwej lampy blyskowej i PW II ( juz do mnie leca :) ) wiec niedlugo dam czadu z dwurorki.
W zasadzie to morze niezly pomysl z poczekaniem az 50D okrzepnie na rynku. wtedy przesiadka z 450d na 50D to juz naprawde widoczny skok.
A jaki jest sens posiadania 450 i dodatkowo 50D zamiast 5D ?

Macio

Ps. Slicznie dziekuje ze odpowiadacie i wprowadzacie dodatkowy metlik w glowie z tego cos tam sie wykluje naprawde bardzo dziekuje.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

macio napisał/a:
A jaki jest sens posiadania 450 i dodatkowo 50D zamiast 5D ?

Moim zdaniem niewielki.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

No mieć 5D i 50D to na pewno lepiej niż 5D i 450D, ale mnie by 50tki było trochę żal do szalonych pomysłów.

[ Dodano: Pią 12 Gru, 2008 11:29 ]
A w sprawie 50d i 450d mam takie zdanie jak MC

goltar 
Optyczny

Posiadanie 50D + 5D to fajna kombinacja. 50D do tele, sportu, przyrody, 5D do widoczków, portretu (spokojne kadrowanie). 50D daje szybkość, crop i dużą rozdzielczość umożliwiającą powiększenia cyfrowe oraz wysokie ISO. 5D jakość. Szklarnia jest bardzo uniwersalna, bo możesz "zmieniać" jej zakres w zależności do jakiego body podepniesz.

macio 
Początkujący
zaangażowany

To co zrobic ?

Odpuscic sobie sprzedaz 450 a dokupic 5d i wszystko ok
450 z kazdym dniem mniej szkoda wiec bawic sie. 5d szkoda ale do tego do czego od stworzony to spokojnie.
A jak juz 50D okrzepnie na rynku to chajda i jest super.
Chyba ze 450 polegnie w bojach ale to juz trudno
Taka konkluzja mnie naszla na koniec.

Macio

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Myślę, że właśnie do takich wniosków sprowadzają się nasze dywagacje - zostawić 450tkę i dokupić 5d. A na 50d faktycznie trzeba jeszcze poczekać...

arietiss 
Optyczny
arietiss

Albo poczekać na 60D... :mrgreen:

novy 
Rozmowny

Myślę że najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem będzie sprzedanie 450D bo to ostatni dzwonek i ten aparat jest jeszcze coś warta i kupienie 40D bo ten już tańszy nie będzie. Także dopłacisz niewiele a zysk będzie duży.

Odpowiedz do tematu