Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Jestem nowy na forum, więc się przedstawię - Marek.
Jakieś kilka miesięcy temu kupiłem C40d i oczywiście nawala migawka - od początku, aczkolwiek nie tak aby go od razu wysyłać do serwisu - objawy: połówka zdjęcia czarna, przy krótkich czasach migawka "klapie" jak staruszka łapiąca muchę - nie "zdanża" jak to mówił pewien wieszcz.
Ale ja nie o tym.
Mam problem z zapisywaniem plików RAW do LightRoom-a. sRawy wcale nie chcą się wgrać. Ciekawostką jest to, że np. 30 rawów z karty się zgrywa a potem wyskakuje komunikat -
"The Files Use an Unsupported color mode" i koniec. Nie jestem w stanie otworzyć zdjęć. Na aparacie 350d mogę zobaczyć zdjęcia, na 40d też a w komp-ie nie. Nie tylko na moim oczywiście.
O co chodzi? Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Co robić - kazać serwisowi wymienić aparat lub Wgrać inne oprogramowanie?
Jeśli migawka się zacina i naświetla tylko połowę zdjęcia, to ja bym już z tego powodu wysyłał aparat do serwisu, szczególnie jeśli jest jeszcze na gwarancji.
Jeśli chodzi o RAW-y to jak zgrywasz, bezpośrednio z aparatu do do LightRooma ? Próbowałeś z czytnika lub za pomocą EOS Utility zgrywać na dysk i potem otwierać w LR ? Sprawdzałeś z inną kartę pamięci ?
Sprawdzałem z inną kartą. Źle się dzieje tylko z 40d. Z 350d nie ma takiego problemu. Co do odsyłania aparatu - nie mogłem - miałem dużo zleceń, a poza tym chciałem poznać aparat aby nie było, że to ja nie umiem robić zdjęć - a nie wina migawki.
Teraz luźniej to wyślę na żytnią.
Z rawami jest dziwna sprawa. Jakby aparat, w pewnym momencie, coś "kiepścił" z zapisem. Nawet jak wyślę na żytnią to mi powiedzą, że wszystko o.k. - bo akurat to się nie zdarzy
witam , mam pytanie do użytkowników tego modelu. czy Wasze JPG z puszki są miękkie i wymagają wyostrzania ? bo u mnie tak właśnie jest , pomimo tego iz wyostrzanie ustawiłem na max ,czyli 7, to i tak fotki strasznie miękkie i bez wyraźnych szczegółów.z resztą jest mała różnica miedzy poziomem 0 a 7 wg mnie. początkowo myślałem ze problem jest we mnie ale myślę ze można wykluczyć to, bowiem już sprawdzałem wszelkie kombinacje a zdjęcia jak były miękkie tak są . robiłem prowizoryczny test na bf/ff i wyszedł ok. obiektyw to 18-55 IS . proszę o pomoc!
Trudno powiedziec cos pewnego, bo bardzo je zmniejszyles. Na ich podstawie wydaje mi sie, ze jest ok. Moze wstaw jeszcze jakiegos cropa z miejsca na ktore ostrosc nastawiles.
na moje ok patrząc ma vectrę - to ogólnie jest ok
rawy sa wyrazniejsze tylko dlatego ze nie sa odszumiane, dlatego jpgi moga wychodzic jakby bardziej plynne niz ostre
hmm a czy zdjęcia mając włączone maksymalne wyostrzanie nie powinny być przeostrzone? bo u mnie tak sie nie dzieje. chyba przewrażliwiony jestem
swoja droga , sporo sie naczytałem o "miękkich" zdjęciach 40D . a przyczyny podawano rożne : a to nieskalibrowany AF, a to za mocny filtr AA lub po prostu BF/FF. choć z drugiej strony ktoś kiedyś napisał na forum DPReview że zdjęcia z lustrzanek cechuje właśnie "miękkość" żeby dać większe możliwości późniejszej obróbki. i bądź tu mądry...
xneon [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Gru, 2008
to jasne, że po przesiadce z kompaktu dostaje się syndromu mydlanego
to jasne, że po przesiadce z kompaktu dostaje się syndromu mydlanego
wiec pojawia sie pytanie : kiedy odróżnić ze fotka jest mydlana bo tak musi być i koniec , a kiedy jest mydlana bo np jest jakaś wada puszki /obiektywu? jak to odróżnić? pozostają chyba testy... Można popaść w paranoje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10