Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 12 Gru, 2008 programy do otwierania .NEF z D90
Jako że jestem świeżo upieczonym posiadaczem D90 to po zrobieniu kilku zdjęc chciałem je obejrzeć na kompie zgrałem je a tu lipa:
rozszerzenie NEF.
Jaki program to obsłuży i jeszcze coś będzie oferował od siebie poza konwersją?
Jestem totalnie zielony z obróbki ale od czegoś trzeba zacząć:) fajnie by było gdyby to był program po polsku.
na płytce powinien być ViewNX, lipny ale pozwoli podejrzeć i zapisać do jpg. do tego powinno się dać doinstalować podgląd w Windowsie.
ja bym polecił jeszcze Picasę i Irfana. D90 to dość nowy aparat i nie dam głowy za jego obsługę w w/w.
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Pią 12 Gru, 2008
kurcze najpierw ściągnełem ViewNX i ta wersja z neta nie chciała mi konwertować do jpg.\Potem ściągnąłem sobie Bibble ale to już całkiem nie wiem o co chodzi i zdjęć nei łąduje wcale od D90 potem był GIMP ale w tym tez nie wiem o co chodzi.
Musze zainstalować tego z płytki NX może wtedy będzie coś chodziło.
A jest coś trochę lepszego dla D90 z polskim menu?
kurcze bo robiąc zdjęcia w jpg na takim sprzęcie to nic nie zyskuję a chciałbym wyciągnąć szczegóły i jakość z tych w NEF.
hmmm wiem że jeszcze nic nie umiem ale na czymś musze sie nauczyć skoro już mam tego D90:)
Nie używam ViewNX...wgrałem to na chwile i wywaliłem...Picasa w wersji normalnej nie wyświetla NEF. Dobrze jest robić konwersję DNG żeby odtworzyć w PS. A czy koniecznie musisz to przeglądać w rawach? bo ja w sumie jak używam rawów to obrabiam później i samej przeglądarki nie potrzebuje.
Podejrzeć RAW-y można bez problemu FastStone, ale tu zdaje się raczej o obróbkę chodziło... Z całą pewnością sprawdzi się konwersja do DNG i obróbka dowolnym rawerem czytającym ten format... Na pewno NEF-y z D90 obsługują też Adobe Camera RAW od wersji 4.6 i LR od wersji 2.1 (jeśli dobrze pamiętam)...
dobrze pamiętasz...muszę zobaczyć sobie w końcu tego faststone bo już tyle razy słyszałem a jeszcze ani razu nie widziałem...
Powtórzę tylko że do PS potrzebny jest konwerter DNG bo bez tego PS nie odczyta pliku NEF
Dodatkowo podpowiem że RAW+JPG wymagają zczytania zdjęć poprzez jakiś czytnik z aparatu nie idzie...brakuje masstorage i jest lipa....ale prosty czytnik z BIEDRONKI za 9zł wystarczy żeby to zczytać.
Powtórzę tylko że do PS potrzebny jest konwerter DNG bo bez tego PS nie odczyta pliku NEF
Chyba, że to CS3 lub CS4 i ACR 4.6 lub 5.1...
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Gru, 2008
jejku piszecie tutaj takimi skrótami programowymi że nie wiem o co chodzi.
Kurcze forum fotograficzne miesza się z komputerowym, ach jak ta elektronika pędzi do przodu
PS to picasa??
Jaki konwerter z NEF do DNG???
I w czym można obrabiać DNG??
Tego faststone to trzeba sobie sprawić do podglądu
A reszta nie wiem dopiero się uczę, kiedyś był JPG i wszystko grało
zawsze możesz pozostać przy jpg. obowiązku nefowania nie ma
Nikon postępuje dość podstępnie i porządny konwerter z rawów sprzedaje, inni zwykle dołączają gratis. (choć nikonowski CaptureNX ma nieco więcej funkcji od odpowiedników innych firm)
PS to PhotoShop - czyli najpopularniejszy i najbardziej zaawansowany edytor do zdjęć - cena ~2k pln
Picasa do darmowe programowanie od google - picasa.google.com
głównie służy do katalogowania zdjęć, ale ma też parę funkcji edycyjnych. na początek powinny starczyć. dużą zaletą jest prostota i w miarę wygodnyinterfejs.
DNG to standard zapisu RAWa.
Adobe (chyba?) żeby nie męczyć się i uprościć sobie nieco sprawę zaproponowało otwarty (?) standard zapisu rawa. Ponieważ mało kto poza Pentaxem przejął się zaletami tego formatu, Adobe udostępnia darmowy konwerter z różniastych nefów arwów itp do jednego dng. takiego dng zawsze przeczyta starszy Photoshop czy inna picasa, jeżeli nie obsługuje najnowszego aparatu.
Irfan i Faststone to raczej przeglądarki zdjęć, z funkcjami edycji, jednak zwykle nie jest to ich najlepsza strona. Ot resize ok, ale poważnej walki z rawem w nim nie przeprowadzisz.
Ostatnio zmieniony przez ghost Sob 13 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz
PS, to dość powszechnie używany skrót od Photoshop.
NEF, jest plikiem RAW natywnym dla Nikona każdy producent stosuje inne rozszerzenie.
DNG, to standaryzowany RAW, którego usiłuje rozpowszechnić Adobe.
Z plikami DNG radzą sobie rawery Adobe - Lightroom (LR) i wtyczka Adobe Camera RAW (ACR) do Photoshopa, a także niektóre programy freeware takie jak np. RAW Therapee.
Darmowy konwerter DNG można sciągnąć ze strony Adobe.
[ Dodano: Sob 13 Gru, 2008 01:04 ]
Jak się wszyscy rzucili pomagać...
...PS to PhotoShop - czyli najpopularniejszy i najbardziej zaawansowany edytor do zdjęć - cena ~2k pln....
Jejku, dlaczego nikt nie powie o młodszym bracie PS, o Photoshop Element za 250 złotych. Pełny PS jest bardziej dla grafików. Jeśli poruszamy się tylko w okolicach fotografii wystarczy Elements.
Jeśli poruszamy się tylko w okolicach fotografii wystarczy Elements.
Jak komu...
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Gru, 2008
No to coś już wiem. na początek konwerter z NEF do DNG a potem zabawa z PS lub innymi.
Tylko po co producenci programów i aparatów zamiast znanej nazwy RAW jeszcze utrudniają i dodają jakieś swoje rozszerzenia, głupie to jakieś RAW to RAW
Ostatnio zmieniony przez teodor2424 Sob 13 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10