Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jesli chodzi o wielkośc body to różnica jest tylko w specyfikacji
mając w ręce 400D i 450D nie odczułem róznicy, po dołaczeniu gripa tak do czego zachęcam
jedyna istotna zmianą naktórą warto zwrócic uwagę to osobny skrót ISO, przydaje się
i trochę bardziej przecyzyjny AF
natomiast jesli zaiwestujesz w szkło które ma np.USM to nie zauwazysz róznicy
dlatego ja wybrałbym 400D i dołozył do lepszego szkła + ewentualnie grip
dobry zamiennik gripa ok 200pl
A jesli moglbym sie jeszcze Was poradzic, to jakie szerokokatne i jasne obiektywy oplaci sie kupic nie przeplacajac zbytnio? Nie potrzebny mi super PRO ale napewno tandetny plastik takze bylby zbędny..
Witam, mam podobny problem jak Adi, 450d czy może a300.
Po przeczytaniu chyba większości wątków na optycznych i nie tylko, zdecydowałam na 450d. Nikona odrzuciłam od razu, ponieważ gdy kiedyś bawiłam się nim, menu było dla mnie czarną magią. natomiast w canonie od razu wiedziałam czego gdzie szukać.
Po wizycie w fotojokerze, co by 450 'pomacać' mam zupełny mętlik. I.. no właśnie. Sprzedawca, po serii trudnych pytań 'dlaczego' stwierdził, że lepsza jest sony a300. (nawiasem pisząc, wykazał wszystkie różnice między tymi dwoma aparatami, i naprawę sporo wyjaśnił)
I teraz, chciałabym poradzić się Was?
który?
Byłam zdecydowana na canona, głównie dlatego, że z tego co zauważyłam, są to najczęściej polecane aparaty obok nikonów, poza tym dość rozbudowana szklarnia, no i to, że aktualnie posiadam analogowego canona.
od kwietnia 'fotografuje' lustrzankami analogowymi, najpierw był Zenit TTL, a teraz jest Canon Rebel 2000. Z fotografią nie wiąże jakoś swojej przyszłości, ale jest to coś, co sprawia mi przyjemność. Fotografuje głównie przyrodę i dzieci, czasem jakieś macro. No i off-road.
dla mnie Sony ma przewagę, bo ma stabilizację matrycy, więc nie muszę kupować drogich szkieł IS albo VR i na zwykłej Sigmie 70-300 bez problemu robię zdjęcia na krótkich czasach na długiej ogniskowej...
liluch, jeśli nie zależy Ci na Live Viev to bierz a200... oszczędzisz trochę kasy a efekt będzie BAAARDZO podobny...
mogąc wybierać a200(a300)/450D, wezmę sonego - jednak napisz jaki masz budżet - od tego zależy tak naprawdę jaki aparat lepiej wziąść - bo pamiętaj o doborze szkieł...
Puszki A200, A300 i 450D są mniej więcej na tym samym poziomie.
Tak naprawdę najważniejsze są obiektywy i to dla nich wybiera się system (firmę).
Musisz zadać sobie pytanie: które obiektywy są najlepsze do twoich celów i tym się kierować (piszę "obiektywy" bo przy takim spektrum zainteresowań jeden obiektyw nie wystarczy).
Jest to maly off topic, ale moze nie wymoderują ...
Off-road (od tego zacznę-bo lubię) RMPST i inne cross country - szybki teleobiektyw, tam focisz z oddalenia (bezpieczeństwo) rajdy przeprawowe - jasne zoomy standardowe lub stałki o standardowych ogniskowych, nie muszą być szybkie bo akcja nie rozgrywa się tak szybko, natomiast powinny być jasne bo focisz przeważnie w lesie.
Dzieci - jasne, szybkie zoomy i stałki standardowe oraz jasne, szybkie umiarkowane teleobiektywy. Jasne ze względu na małą głębie ostrości, a szybkie bo maluchy są jak Tomcaty z V8
Macro - specjanie obiektywy macro lub obiektywy z funkcją macro.
Przyroda - krajobrazy to ob. szerokokątne do standardowych zoomy i stałki, nie muszą być szybkie, Zwierzątka - szybkie teleobiektywy, dobrze żeby były jasne.
Więcej w dziale "Obiektywy"
Pisząc "szybki obiektyw" mam na myśli szybki napęd auto focusa, a więc: HSM, SWM, SSM czy USM.
Który system - tu nie ma prostej odpowiedzi, każdy system ma swoje "zady i walety".
Trzeba poczytać trochę testów, opinii. spisać na kartce za i przeciw, "pomacać" w sklepie, zapytać użytkowników dlaczego wybrali tę a nie inną firmę: ich kryteria wyboru mogą być zbieżne z twoimi (na rajdach sporo osób ma lustrzanki).
Oczywiście nie trzeba kupować wszystkiego na raz. Na początek korpus i obiektyw, który będzie spełniał większość kryteriów, a potem obiektywy i sprzęt bardziej specjalistyczny.
Do fotografii sportu to jednak wybrałbym Canona, dlaczego? Dlatego, że ma większy wybór obiektywów z wbudowanym silnikiem ultradźwiękowym. A IS w takim przypadku mniej się przydaje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10