Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
nie pozostają testy, ale umiejętność dostosowania zarówno ISO, jak i czasu migawki i dodatkowo przysłony.
później umiejętna obróbka z rawa i masz ostrzejsze zdjęcia niż z kompaktu.
kompakt po prostu jest głuptakiem który sam wiele rzeczy robi za Ciebie. w przypadku lustrzanki musisz wszystko robić później
hmm a czy zdjęcia mając włączone maksymalne wyostrzanie nie powinny być przeostrzone?
U mnie są przeostrzone i nie ustawiam na 7, jeszcze w pomieszczeniach ujdzie ale w dobrym swietle w plenerze przeostrzy za mocno
...zwlaszca z 17-55 f2.8 ktory masz
marekf [Usunięty]
Wysłany: Nie 14 Gru, 2008
jeśli chcesz zobaczyć że twój canon naprawdę ostrzy zrób test. Zrób zdjęcie przy czasie minimum 1/60s najlepiej 1/250s i ustaw ostrość odpowiednio od 1 do 7 i za każdym razem rób zdjęcie jakiegoś napisu, jakieś strony w książce. Ważne żeby zawsze była ta sama przysłona! i czas i odległość od obiektu i zobaczysz różnicę
nie pozostają testy, ale umiejętność dostosowania zarówno ISO, jak i czasu migawki i dodatkowo przysłony.
później umiejętna obróbka z rawa i masz ostrzejsze zdjęcia niż z kompaktu.
kompakt po prostu jest głuptakiem który sam wiele rzeczy robi za Ciebie. w przypadku lustrzanki musisz wszystko robić później
nawet doskonale dobrane ISO ,przesłona,czas otwarcia migawki nie pomogą gdy mamy do czynienia z BF/FF lub nieskalibrowanym autofocusem ,lub inną wadą a żeby te wyżej z wymienionych wykluczyć to dobrze by było wykonać test. przynajmniej w jakiś sposób zawężamy pole przyczyn miękkich fotek, choć masz racje , najczęściej "przyczyną" jest użytkownik ale nie można przyjąć tego za regułę. a co do mojego 40 d , jest ok zrobiłem ostatnio na statywie test ostrości ,zwiedzając ostrość w picture style i widać różnicę miedzy 1-7 , choć nie jakąś kosmiczną ,ale jednak. a jesli jakies zdjecie mam nieostre to w 90% dlatego że poruszone. edmun mówiąc o umiejętnie dobranych parametrach miałeś na myśli to żeby skrócić możliwie czas otwarcia migawki? (co sie wiąże z mniejszym prawdopodobieństwem poruszenia) ? czy cos innego?
marekf [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Gru, 2008
nom czas naświetlania jest bardzo ważny, ale zależy od tego czy obiekty się porusza czy nie jeżeli tak to jeszcze w jakim kierunku jak się nie porusza to czas 1/60s spokojnie wystarczy ;D a do poruszających się to w zakresie od 1/125-1/500
Jak chcesz zobaczyć różnice w zdjęciach przy ustawianiu różnej ostrości to sfotografuj jakiś napis poczujesz różnicę:)
już jakis czas temu wykonałem taki test jeden na metalowej łyżce z wzorami a drugi na książce w materiałowej oprawie. no i różnica znaczna. o ile przy ostrości na "0" zdjęcie jest jakby zamazane to przy +7 wszystkie wzorki i szczegóły jak na dłoni a i dodać trzeba ze i mój obiektyw (18-5 IS) do demonów ostrości nie należy
Ja jak kupiłem Canona 40D miałem takie same odczucia,zdjęcia mydlane na jpeg,ach nie wiedziałem co się dzieje ale wystarczyło dokładnie wypolerować szkła i lustro też przy okazji, i zapomniałem że miałem kiedykolwiek mydlane zdjęcia.No chyba że ty zrobiłeś to od razu po zakupie i nadal to samo?
Ja jak kupiłem Canona 40D miałem takie same odczucia,zdjęcia mydlane na jpeg,ach nie wiedziałem co się dzieje ale wystarczyło dokładnie wypolerować szkła i lustro też przy okazji, i zapomniałem że miałem kiedykolwiek mydlane zdjęcia.No chyba że ty zrobiłeś to od razu po zakupie i nadal to samo?
u mnie "mydło" było od razu po zakupie. dodam tylko ze osobno kupowałem body , osobno szkło. stąd miałem jakieś podejrzenia o BF/FF itp. w sumie do tej pory zdjęcia czasem mi wychodzą wyprane ze szczegółów, ale jednak skłaniam sie do stwierdzenia ze to raczej wina w "użytkowniku" a co do szkieł, to staram sie je czyścic gdy jest opalcowane (tylko na ile ma to wpływ na jakosc zdjecia? ) natomiast pchać paluchy do lustra itp jeszcze sie nie odważyłem z resztą wydaje mi sie czyste
edmun mówiąc o umiejętnie dobranych parametrach miałeś na myśli to żeby skrócić możliwie czas otwarcia migawki? (co sie wiąże z mniejszym prawdopodobieństwem poruszenia) ? czy cos innego?
marekf napisał/a:
jak się nie porusza to czas 1/60s spokojnie wystarczy ;D a do poruszających się to w zakresie od 1/125-1/500
zależy jeszcze od ogniskowej.
ogólnie przyjęta zasada jest :
1/ogniskowa = czas migawki w s
czyli ogniskowa (odpowiedno do matrycy) np. 50mm to czas 1/50 s.
oczywiście wszelkie stabilizację są pomocne, jednak warto się trzymać tej zasady
Ja też kupiłem inny obiektyw niż ten który był w komplecie, i cholera mnie strzeliła jak zobaczyłem każde zdjęcie mydlane i to jeszcze obiektyw z IS,em,szybciutko wyczyściłem szkiełko przesunąłem suwak ostrości na 6,trochę cierpliwości w rękach i wszystko się zmieniło.Ale faktycznie możesz mieć problemy z samym korpusem i danym obiektywem ale z SAMPLI które pokazałeś nie jest to takie tragiczne.Najlepiej idź do sklepu podepnij kilka obiektywów popstrykaj i zobacz w domu czy efekty są podobne z wszystkich obiektywów?
Każdy od razu zwraca uwagę na sprzęt, a nie wziął faktu pod uwagę, że może już wzrok się psuje i jakieś mydlane odczucia przed oczyma....?
żeby nie zakładać nowego wątku spytam tutaj. kwestia dotyczy autofokusu. wiadomo ze jedną z dolegliwości może być FF/BF czyli przesunięcie w płaszczyźnie przód /tył. a moje pytanie brzmi jak często można i czy można (czytałem ze tak) spotkać przesuniecie w płaszczyźnie lewo prawo? czyli pkt autofokusu jest przesunięty w lewo bądź w prawo od tego miejsca gdzie celowaliśmy? i czy taka wada jest wada puszki czy obiektywu? czemu pytam? bo zauważyłem ze zawsze miejsce w które celuje centralnym pkt AF (tego uzywam) różni się od tego które mi sie pokazuje na LCD puszki i jest przesunięte na prawo o kilka mm na wyświetlaczu. zastanawiam się czy to efekt wadliwego AF puszki czy rzecz raczej normalna. a jeśli wada co co zrobić z tym fantem? serwis?
Nie chcąc niepotrzebnie zakładać nowego wątku napiszę tutaj. Chciałbym się zapytać: Czy w 40-ce w trybie manualnym, aparat powinien pokazać mi w wizjerze, że poszczególne parametry są odpowiednie dla poprawnej ekspozycji??? Jeśli tak, to jak to powinno wyglądać? Czy tak samo jak np. w trybie automatyki z preselekcją przysłony (czas otwarcia migawki miga = ekspozycja nieprawidłowa) czy może jakoś inaczej?
Przepraszam za to śmieszne i banalne pytanie, ale musiałem je zadać, bo instrukcja w tej kwestii nie zawiera żadnych informacji (albo ja nie umiem szukać). W każdym razie proszę o pomoc i wyrozumiałość
No dobrze, ale jeżeli bez względu na ustawienia, wskaźnik na tej drabince znajduje się na poziomie -2 i miga, to co to oznacza?? Chyba w przypadku poprawnej ekspozycji powinno się coś zmienić.
zug [Usunięty]
Wysłany: Wto 11 Sie, 2009
koimas, instrukcja zawiera jak masz polską instrukcję strona 93
widocznie nie czytałeś dokładnie albo tylko raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 16