Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W aparacie kompaktowym SONY H9 przykleiły mi się jakieś okruszki od wewnętrznej strony obiektywu. I mam pytanko jak się pozbyć tego dziadostwa. Wydmuchać, rozkręcić czy coś innego proszę o radę. Aparat jest po gwarancji więc oddać do serwisu nie mogę chyba że za dopłatą.
Ja mam pod tylną soczewką w Tamronie 5 mm włókno fizeliny zassane tam prawdopodobnie z mojej kurtki i też nic nie widzę na zdjęciach więc nie ma co się bać.
Póki nie ma wyraźnego spadku kontrastu przy pracy w pełnym świetle, nie warto sobie tym zaprzątać głowy. Usuniemy pyłek, za tydzień będzie 5 nowych.
Poza tym nie należy tego robić samemu jeżeli nie ma się doświadczenia z optyką. Zaręczam że po samym rozłożeniu i złożeniu (to przy odrobinie szczęścia), pojawi się ich dużo więcej. Poza tym jakikolwiek błąd może naprodukować aberracji.
Jeżeli pyłków uzbiera się na tyle dużo żeby zaczęły przeszkadzać, można zacząć myśleć o czyszczeniu.
Ja juz zauwazylem pylki na lustrze czy tez filtrze,nie wiem ktore co a mam aparat od 2 tygodni
Ale powiedzcie mi czy to jest normalne,ze gdy wychodze na ten ziąb to paruje mi ta zewnetrzna soczewka od wewnatrz przy wysunietym tubusie w 70-300,czy on gdy wysuniety lapie wilgoc???! Cholera mnie bierze,bo z taka parą wszystko co pstrykne jest zamglone.A gdy wracam do domu,w cieple momentalnie na zewnatrz powstaje para,wrecz rosa. I jeszcze jedno,nie mam jeszcze zadnego zestawu do czyszczenia obiektywow i czy na szybko mozna czyms innym przemyc zewn. soczewke i czym przetrzec,bo od nowosci nic nie robilem a to napewno zabiera mi ostrosc
Lazlo, mi zawsze obiektywy zaparowują od zewnątrz, nie zwróciłem uwagi czy wewnątrz też i nie wiem czy to jakaś anomalia, czy nie. Jesteś pewien, że to wszystko w środku obiektywu?
Nie widzę za dobrze przez tą ostrośc, ale to co masz na zdjęciu nie wygląda jak pyłki, a raczej jak ślady kropel wody na powłokach filtra/obiektywu. Co jakiś czas mam tego od groma, wystarcza prosty zestaw do czyszczenia kupiony w pierwszym lepszym sklepie foto.
Czym innym przetrzec pewnie można, ale jak raz przetarłem koszulą to było tylko gorzej, więc warto się zaopatrzyc w jakąś ściereczkę. To nie jest duży wydatek
Dam Ci dobrą radę jeśli chodzi o obchodzenie się z aparatem czy jakimkolwiek sprzętem elektronicznym na mrozie. Zanim przejdziesz z zimnego miejsca w ciepłe, włóż aparat do torby i zapnij ją w miarę szczelnie. Potem odłóż w tym ciepłym miejscu na jakiś czas. Temperatura powoli się wyrówna i para nie będzie się tak skraplac na aparacie (a może i wewnątrz niego).
Tak tak,pylkow nie ma,ale wlasnie to na zewnatrz to zaschniete krople z kurzem Ale wewnatrz tej samej soczewki pojawia sie para gdy jestem na dworze i zwlaszcza przy wysunietym tubusie. Dzisiaj nigdzie tego zestawu nie kupie,czy mozna to potraktowac np. spirytusem i przetrzec irchą??,bo wszystkie inne materialy zostawiaja wlokna. Zaden z Was nigdy nie mial zaparowanej soczewki od wewnatrz?! na mrozie?
[ Dodano: Pią 26 Gru, 2008 14:19 ]
Nie da sie nie zwrocic uwagi na pare w srodku,bo to tak jakby oko zaszlo łzą
garreth Dziekuje Ci,Wam panowie. Na taka odpowiedz,link czekalem. Mam juz mikrofibre i narazie czysty spiryt ,bo izopropylenu nie spotkalem w moim malym miescie.
Tak swoja droga garreth,masz przeuroczy wyraz twarzy
[ Dodano: Sob 27 Gru, 2008 15:24 ]
...izopropanolu
Lazlo, na miłość boską, tylko nie spirytus. Wydaje mi się, że rozwalisz powłoki ochronne na obiektywie. Nie masz jakiegokolwiek sklepu foto w swojej okolicy a tam byle-zestawu czyszczącego za piętnaście zetów?
komor wszedlem dzis do zawodowego fotografa i spytalem czy nie ma izopropanolu,nie mial. Na pytanie czym czysci optyke,odpowiedzial: "czysty spirytus i szmatka wystarczy" Mikrofaze mialem,wiec dalej nie szukalem takiego zestawu. Spirytus tez jest,ale wystraszyles mnie i teraz nada sie chyba jeno na megafaze
Ok kupie taki zestawik,chociaz we watku podanym przez garretha niektorzy nie chetnie cos takiego stosuja,wola chuch i reczniczki papierowe
No i mam ten nieslawny zestaw Hama do czyszczenia. Ja bylem przekonany,ze ten roztwor w buteleczce bedzie procentowy a to po potrzasnieciu sie pieni,wlascciwie takie banki mydlane. Moze rzeczywiscie Ludwik by wystarczyl Ja wiem czy to potrzebne bylo... No ale szkielko teraz przezroczyste
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14