Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 15 Gru, 2008
Czy warto kupić canona 50/1,8 gdy się na Tamrona 17-50/2,8
Autor Wiadomość
mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Nie 14 Gru, 2008   Czy warto kupić canona 50/1,8 gdy się na Tamrona 17-50/2,8

Czy warto kupić canona 50/1,8 gdy się na Tamrona 17-50/2,8, czy lepiej dozbierać na coś lepszego?
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 14 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Nie 14 Gru, 2008   

zawsze warto :mrgreen:
ale może lepiej dozbierać do 1.4?

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Jutro jest poniedziałek

mir 
Entuzjasta
Mir

Piszę to bo chciałem nabyć 50 potem 85 a ostatnio 100)2,8, po czym zrobiłem do 50.Czy przy portretach będzie różnica na korzyść canona ?

krisv740
[Usunięty]

a po jutrze wtorek :mrgreen:
a w sobotę jade do warszawy :shock:

mnich-u - a o co chodzi z tym poniedziałkiem? :razz:

mir 
Entuzjasta
Mir

Przepraszam za błędy ale piszę przez komórkę

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

jaki temat taka odpowiedź :P

Weź mir sformułuj konkretne pytanie w poście, a nie tak ni z tego niz owego wypalasz " na coś lepszego"

MC 
Temu Panu już podziękujemy

mir, ale chyba wszystkie te obiektywy to sa Canona???

mir 
Entuzjasta
Mir

Jaką będzie różnica w portrecie ? canona trzeba przymknąć do 2,8 aby było ok

krisv740
[Usunięty]

mir, do portretu z 50d radzę 85, do serio portretu 135L (z mojej listy nr.2 teraz)
ew. jeśli myslisz o macro to 100mm

mir 
Entuzjasta
Mir

Mam tamrona a chcę coś do portretu szerszego więc myślę o standardzie 1,8. Ale spotkałem się w opinią że nie będzie znacznej różnicy w zdjęciach

Kocur 
Maniak

Ja tez miałem podobny dylemat kiedyś, ostatecznie kupiłem 50/1,4 i jestem z tego zakupu bardzo zadowolony. Używam do wielu innych rzeczy niż portrety. AF trafia zawsze gdzie trzeba, w przeciwieństwie do 50/1,8 który czasami lubi zrobić psikusa. A różnica w fotkach jest spora, po prostu obrazy jakie daje to szkło mają w sobie to "coś". Jak kupowałem to obejrzałem dokładnie oba - 50/1,8 i 50/1,4, podpiąłem do body, cyknąłem parę fotek... Zrób to samo, odwiedź sklep i wybierz organoleptycznie, dowiesz się co bardziej Ci leży :)

85/1,8 może i nieco lepszy, a 135/2L na pewno lepszy (cena też nie ta), ale mając APS-C z 85mm możesz mieć problemy ze zmieszczeniem się w pomieszczeniu, a ze 135 to już na pewno, zależy gdzie chcesz te portrety robić, żeby się nie okazało że będziesz musiał zza drzwi focić ;)

komor 
Moderator

Te 50 mm do portretu to czasem trochę za szeroko, jeśli chce się wyzyskać małą głębię ostrości – trzeba blisko podejść a wtedy robią się już przerysowania, ze względu na perspektywę.
Co do dylematu czy 50/1,4 czy 50/1,8 to ten drugi kosztuje tak niewiele, że zawsze warto kupić, jeśli nie zdecydujesz się na kupno „prawdziwego” obiektywu, czyli wersji f/1,4. Do serio portretu na pewno lepiej to co koledzy proponują, czyli 85 mm czy z wyższej półki cenowej 135 mm. Natomiast jasna pięćdziesiątka nadaje się do wielu innych rzeczy niż portrety. Przykładów można szukać np. na Flickerze: flickr.com/groups/ef 50 1,8 II, flickr.com/groups/ef 50 1,4.

mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008   

Ideą tego postu była próba uzyskania odpowiedzi na pytanie - Czy warto kupować Canona 50/1,8 gdy posiada się Tamrona 17-80/2,8, tzn. czy jakośc zdjęć na przesłonach "portretowych" w obu obiektywach będzie na tyle lepsza na korzyść Canona, że warto go kupić. W praktyce robiąc portret na Tamronie, przymykam dla pewności przesłonę z 2,8 na 3,2 lub pozostawiam na 2,8. W Canonie w celu uzyskania lepszej jakości z tego co wiem należy przymknąć z 1,8 na 2,2. Róznica jest spora, ale ogólnie czy jakość takich zdjęć będzie rózna? Jeżeli tak to na czyją stronę. Pewnie Canona bo to stałka.

[ Dodano: Pon 15 Gru, 2008 09:13 ]
Czy lepiej dać sobie spokój i zbierać na 50/1,4 lubu 85/1,8 lub 100/2,8, lub może Sigmę 50/1,4 jak się poprawi....

Itey 
Rozmowny

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008   

moim zdaniem lepiej dozbierać konkretnie na 85 1.8 - bardziej portretowa długość (choć to już zależy od gustu) i nie będzie się pokrywać z zakresem Tamrona. A jeżeli b. lubisz 50 to jednak chyba warto dozbierać do 1.4, przynajmniej będziesz miał porządną różnicę w przesłonie, a z tego co piszą/pokazują na sieci rozmycie tła z tej sigmy też całkiem przyzwoite.

Odpowiedz do tematu