Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90/Canon 450D
Autor Wiadomość
Przemak 
Nowy

Wysłany: Nie 14 Gru, 2008   Nikon D90/Canon 450D

Witam wszystkich.
Ostatnio noszę się z zamiarem kupna swojej pierwszej lustrzanki cyfrowej. Po przejrzeniu tego co jest na rynku wpadły mi dwie w oko:
- Nikon D90 z obiektywem VR 18-105
- Canon EOS 450D z obiektywami 18-55 IS+ 55-250 IS
Jako ze jest to moja pierwsza lustrzanka nie wiem co wybrać. Nikon jest droższy o kilkaset zł ale z tego co o nim czytałem to jest ponoć lepszy w sensie i wykonania i robionych zdjęć od Canona. Czy warto wydać te kilkaset zł więcej na Nikona czy jednak lepiej wybrać opcję Canona dla osoby która dopiero raczkuje z lustrzankami (wcześniejsze doświadczenia tylko z kompaktami).
Proszę o pomoc w wyborze

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Nie 14 Gru, 2008   

Przemak, co chcesz focić ...? To ma być aparat na fotografię okolicznościową, czy raczej chcesz rozwijać swoja pasję i jaki zakres ogniskowych potrzebujesz...

EZOGHUL 
Rozmowny

Witaj

Porównujesz dwie różne półki cenowe czyt. możliwościowe.

Bardziej oczywistym porównaniem byłoby D90 vs 40d lub 50d

Osobiście skłaniam się ku 40d. D90 i 50d to nowe konstrukcje, a więc i ceny mają wyższe.
Proponowałbym C40d i w obiektyw z zakresu 17/18-50/55. Porobisz zdjęcia zobaczysz na co się ukierunkować.

Pozdrawiam
Przemek

Przemak 
Nowy

Myślę raczej żeby rozwijać fotografowanie jako nikomu nieszkodzące hobby. A fotografować, no cóż... jednym słowem wszystko. O zakresie ogniskowej nie odpowiem bo jak już wspomniałem jestem amatorem jak na razie w tej dziedzinie i sam nie wiem. Najlepiej żeby to było uniwersalne

darekk 
Rozmowny

Z tych co Wymieniłeś to zdecydowanie Nikon D90.

kozidron
[Usunięty]

Przemak, Nikon D90 to półeczka wyżej od canona 450D.
Co do wypowiedzi EZOGHUL, to...
obecnie cena canona 40D jest bardzo atrakcyjna więc często jest polecany gdyż stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry i blizej mu jakościowo do D90.
Właściwie to można powiedzieć, że obie puszki spełniłyby twoje oczekiwania, pytanie tylko która wyda ci się wygodniejsza w użytkowaniu, polecam ci udać się do jakiejś "przymierzalni" i zobaczyć jak leżą ci w rękach.
Nikon D90 na pewno w tej kategorii wypada lepiej od 450D chyba że porównasz go do 40D.

Tutejszyn 
Optyczny

Pytanie "co wybrać" pojawia się jak echo.. a mi coraz trudniej jest na te pytania odpowiadać. Prawdę mówiąc ktoś, kto zastanawia się z jakim aparatem wejść w świat lustrzanek, nie znajdzie w branych pod uwagę modelach innych róznic niz wygoda uchwytu. To czy przyciski są logicznie rozmieszczone zostanie ocenione po miesiącu, albo nawet dwóch miesiacach użytkowania. Czy robi lepsze zdjęcia.. Trzeba by porównać zdjecie tej samej sceny, zrobione tym samym obiektywem. W praktyce tego, czy dany model aparatu robi lepsze zdjecia można nie dowiedzieć się nigdy w zyciu.. A więc co wybrać kupujac swój pierwszy aparat?
Można odpowiedzieć pośrenio.. Jeśli stać Cię na bardziej zawansowany aparat, kup ten bardziej zawansowany, ale nie licz na to, że zobaczysz jakiś róznice na fotografiach bez mocnego szkła powiększającego w dłoni.
To co powiedziałem jest pewnym uproszczeniem, ale czy prosciej jest przez to podjąć decyzję?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008   

Odpowiedzi na pytania co kupić stają się już przewidywalne. Wiadomo, że to zależy od konta kupującego, od jego potrzeb, od jego umiejętności, od tego co kto lubi. Ja polecam z tych dwóch wymienionych w tytule -Nikosia, bo jest bardziej zaawansowany, ale.... W Canonie będziemy mieli szerszy zakres ogniskowych. I to jest dylemat bo obydwoma puszkami zrobimi super foty, a i tak nie wykorzystamy ich możliwości.

Przemak 
Nowy

Ja mam do przeznaczenia na sprzęcik maksymalnie 4tys zł. Chciałbym aby w tej kwocie był dobry aparat zarówno do robienia zdjęć przyrody, jak i na rodzinne zjazdy, itp.
Jak juz pisałem wcześniej jestem kompletnym amatorem dlatego chcem się poradzić osób które juz się znają na rzeczy. Wcześniej ktoś wspomniał o canonie 40d. A jak ten aparat ma sie do ty dwóch przywolanych przeze mnie w temacie ??

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Będzie mu bliżej do D90 bo to wyższa półka choć jest wiekowy. I szczerze powiem, że moim wyborem byłby właśnie on.. ten stary dobry Canon EOS 40D.

Przemak 
Nowy

a czym kierować się przy wyborze obiektywu, bo body to jest dopiero pół sukcesu. Jako że fundusze mam ograniczone to na razie mysle o 1, żeby był uniwersalny. W przyszłości na pewno bedę myslał o zakupie kolejnych obiektywach, ale co wybrać na sam początek?

ziemowy 
Rozmowny

Jako pierwszy obiektyw możesz wybrać obiektywy, które dawane są w zestawie. Czyli w przpadku Nikon 18-105 VR a Canona 17-85.

kozidron
[Usunięty]

Przemak, jeżeli decydujesz się na 40D lub nikona D90, to dobrym rozwiązaniem w tym budżecie będzie tamron 17-50/2.8 lub sigma 17-70/2.8-4.5. Spokojnie zmieścisz się w budżecie i zostanie ci kasa na kartę. Na początek masz dobry zestaw, niestety jeżeli chcesz focić przyrodę i masz tu w szczególności na myśli bardziej płochliwe zwierzątka to ten zakres ogniskowych jest za mały.
Tak jak napisałeś wyżej, będziesz musiał do stukać na jakieś tele(70-200/300 co przy ptakach może też okazać się za mało).
Mógłbyś też zdecydować się na wersję ekonomiczną czyli
1. D80 + sigma 17-70/2.8-4.5 + w przyszłości (musiałbyś trochę dołożyć- około 600 ziko) 70-300 mm f/4.5-f/5.6VR
2. 400D + sigma 17-70/2.8-4.5 + w przyszłości (musiałbyś dołożyć około 1100 ziko-sporo)70-200/4.0 L
Budżet 4k to dużo i mało, oczywiście możesz iść na plastikowe kompromisy(mam tu na myśli mocowania tych obiektywów) jak 18-105VR czy 55-250IS ale to już powinieneś mieć świadomość wszystkich za i przeciw....jakiś ogólny pogląd na te tematy powinny ci dać testy takich szkieł na tym portalu.......poszukaj w zakładce obiektywy

Odpowiedz do tematu