Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 15 Gru, 2008
Czy warto kupić canona 50/1,8 gdy się na Tamrona 17-50/2,8
Autor Wiadomość
belkot77 
Rozmowny

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008   

Kup 50 1.8 za psie pieniadze. Bardzo fajne zdjecia robi. Nietylko do portetu ci sie przyda ale rowniez do innych zdjec. Szczegolnie w pomieszczeniach.

Kup rowniez 85 1.8 Bardzo fajna portretowka i takie male tele. Mam oba obiektywy i jestem bardzo zadowolony

Reklama

henk 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008   

Najważniejsza różnica jaką zobaczysz to dwukrotnie krótszy czas migawki przy Canonie 50mmf1.8 niż przy Tamronie (oba na największym dostępnym otworze przysłony).
Czyli często Canonem zrobisz nieporuszone zdjęcie a Tamronem nie dasz rady w kiepskim oświetleniu.
Drugą różnicą będzie bardziej rozmazane tło.
Za takie drobne pieniądze nie ma się co zastanawiać tylko brać puki firma Canon jeszcze nie zorientowała się że zbyt tanio sprzedaje taki dobry obiektyw :wink:

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 16 Gru, 2008   

Zbyt tani to on nie jest. To jest naprawdę bardzo plastikowy i delikatny sprzęt. Dobrze traktowany może pożyć długo, choć nie brakuje opinii, że rozpada się po 3 miesiącach.
Nie da się ukryć, że odpowiednik Nikona kosztuje ledwo 100-150 zł więcej, a zbudowany jest znacznie lepiej.

belkot77 
Rozmowny

Kosztuje okolo 300 PLN. wiec chyba jest tani. Mam go juz dosc dlugo i nie cackam sie znim. Jak do tej pory nic sie nie stalo.

piotrmkg 
Optyczny

komor, mir, ostatnia szansa na f/1.8 w porządnej jakości: http://allegro.pl/item496..._gwarancja.html

tomek__gda 
Bywalec

mir, według mnie 50/1,8 nie jest zła. Mam, używam już ze 3 miesiące. I dalej działa. Zdjęcia nie najgorszej jakości, GO - ok, choć nie powala, ale na portrecik akurat. Za ok 300 zł - polecam.
Teraz chciałbym najlepiej 50/1,4 - podobno duuużo lepsza.
Jest tylko jedna wada obiektywu 50/1.8 (i nie tylko) - odkąd będziesz go miał, to będziesz chciał już tylko jaśniejsze. Ze mną tak się stało.

Pozdrawiam

mir 
Entuzjasta
Mir

Pewnie masz rację . Co w cale mnie nie cieszy. A jeszcze czeka mnie zakup lampy i pewnie też tylko 580

tomek__gda 
Bywalec

mir napisał/a:
Pewnie masz rację . Co w cale mnie nie cieszy. A jeszcze czeka mnie zakup lampy i pewnie też tylko 580

Ja (jako początkujący) wiem, że im lepsza jasność obiektywu, tym lampa mniej użyteczna.
Zainwestuj w lepszy obiektyw (kosztem lampy), a będziesz zadowolony. "Egipskie Ciemności" są warunkami rzadko sprzyjającymi do robienia zdjęć. Zresztą w najgorszych sytuacjach możesz wspomóc się lampą wbudowaną w body.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Niekoniecznie. Na plenerku bardzo czesto dopalam pierwszy plan lampa.

tomek__gda 
Bywalec

mir, kup najpierw 50/1.8 lub 85/1.8, a potem zdecyduj czego Ci potrzeba. Na tym forum przekonano mnie, że zabawa przy stałce jest "prawie jak karta MasterCard". Mieli rację. I w portrecie.. i w "terenie"... polecam.

[ Dodano: Wto 16 Gru, 2008 21:23 ]
MC napisał/a:
Niekoniecznie. Na plenerku bardzo czesto dopalam pierwszy plan lampa.

MC, zgadzam się, ale mir nie określił w jakich sytuacjach używa aparatu.
Ja czasami też używam lampy i w plenerze i w pomieszczeniach, ale chyba zgodzisz się ze mną, że lampa to rzecz, która powinna być kupiona dopiero po "dobrym" obiektywie, jak naprawdę zabraknie światła? Nie wiem jak "mir" zaangażowany jest w swoją pasję, ale do robienia portrecików 50/1.8 chyba wystarczy? Osobiście kupiłbym 85/1.8, ale pytanie w temacie było jasne.

Odpowiedz do tematu