Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Super, fajnie swietnie ze wreszcie jest test megazooma hip hip hurra! Szkoda ze nie FZ28 ale cóż, p80 byl pierwszy. Teraz jest podstawa by zrobic na koniec 2008 ranking typu "the best of megazoom bridge cams", czyli P80, Fz18, Fz28 i Oly 570 (i moze z ciekawostek fuji dowolnej masci, bo sa teraz na wyprzedazach w sklepach dla idiotów od 500zl). Gratuluje rzetelnej recenzji.
witam. niedawno kupilem nikona p80
jestem z niego bardzo zadowolony, najbardziej mi odpowiada mocna lampa ktora nie zawsze potrafie opanowac i wlasnie w tym rzecz...
np.
robie noca zdj jakiegos krajobrazu i wychodzi zdj super, wszystko widac i ostro.
ale kiedy postawie jakas osobe na pierwszym planie to cale swiatlo skupia sie na tej osobie i jest strasznie jasna i nie wyrazna a krajobrazu wogole nie widac tylko czarne tlo...
co mam zrobic???
Może pobawić się trybem pomiaru światła?
Może też kompensacją lampy błyskowej?
Ale jeśli chcesz mieć odpowiednio mało oświetloną osobę na pierwszym planie a odpowiednio mocno tło za pomocą lampy błyskowej to musisz chyba poszukać innego aparatu. I taki który Cię zadowoli znajdziesz chyba "tylko w Erze"
haha bardzo smieszne...
ale dzieki! no wlasnie a jaka powinna byc ta kompresja blysku???
pomiar swiatla mam ustawiony matrycowy i wydaje mi sie ze najlepszy...
dopiero zaczynam zdj robic...
Witaj Ustawienia Nikona znajdziesz na poprzednim już zamkniętym forum o Nikonie, a błysk lampy musisz dobrać sam (w zależności od miejsca, obiektu itd.), niestety tego typu lampy mają to do siebie, że walą światłem na wprost i prześwietlają obiekt- spróbuj się ustawić nieco nieco dalej, a osobę przybliż zoomem (trochę pomorze). Możesz jeszcze próbować i eksperymentować z zasłonięciem lampy czymś lekko przejrzystym, żeby światło było mleczne.
"robie noca zdj jakiegos krajobrazu i wychodzi zdj super, wszystko widac i ostro.
ale kiedy postawie jakas osobe na pierwszym planie to cale swiatlo skupia sie na tej osobie i jest strasznie jasna i nie wyrazna a krajobrazu wogole nie widac tylko czarne tlo...
co mam zrobic???"
Można pobawić się w błysk z długą ekspozycją. Błysk ma oświetlić osobę, a długa ekspozycja tło. Jest to trochę niewygodne dla fotografowanej osoby, bo lepiej, żeby się wtedy za bardzo nie ruszała.
Witam.
Prosze o POMOC!!!!
3 tygodnie temu kupilismy przez internet aparat Nikon coolpoix P80. Wczesiej mielismy Olympus sp-510uz.
Robimy bardzo duzo zdjec chartow w ruchu na spacerach i psow na wystawach zwlaszcza w halach ( bez lampy blyskowej ) Stary aparat mial zostac do robienia zdjec "domowych" a nowy aparat mial robic troche lepsze technicznie zdjecia
Nie jestesmy zadnymi super specami fotografii ale udalo sie zrobic kilka fajnych zdjec i technicznych i jakosciowych starym olympusem i to na programi AUTO - praktycznie tylko i wylacznie + na programie wnetrza, czy dokumenty.
Klika prob nowym aparatem to byl szok. TRAGEDIA. 99% zamazanych, nieostrych, jakas faktura zdjecia "w ziarnach" Zdjecia robione we wnetrzu ( bez lampy ) jakies oczojebnie pomaranczowe.
Jestem zalamana.
Chalam zaraz po 2 dniach prob oddac aparat poniewaz nie jestesmy zadowoleni ze zdjec, sa po prostu nie do przyjecia ( AUTO , tryb P , tryb sportowy... ) Ale dostalam internetem informacje ze przyjma zwrot jak oddam tak jak go dostalam laczne z zapakowaniem... ( szczyty ). bo oni go musza dalej sprzedac:( ??? jak mozna cos co zle zdjecia robi na dzien dobry, komus wciskac ( ale to inna sprawa)
To co jest denerwujace to ze kazde zdjecie zapisuje sie bardzo dlugo, nie jestesmy w stanie zrobic zdjec np wykroku psa na odcinku 5 metrow. Olympus powedzmy robil 5 zdjec a ten 1
Jezeli nie poradzi mi ktos madry co mam zrobic tu na tym forum pozostalo mi chyba wyslanie aparatu do serwisu i reklamacja .
na naszej 1 stronie startowej ( www.lazarus-whippet.net ) jedno z najlepszych ( hahah ) zdjec Nowym Nikonem... i wlasnie te ziarna !!!!
a w dziale Galerie np NASZE SPACERY w duzej mierze zdjecia robione starym Olympusem.
Zdjecia robione we wnetrzu ( bez lampy ) jakies oczojebnie pomaranczowe.
Pewnie dlatego, ze aparat gubi sie z balansem bieli. Standard. Nawet drogie lustrzanki czesto tu wymiekaja.
lazarus napisał/a:
dostalam internetem informacje ze przyjma zwrot jak oddam tak jak go dostalam laczne z zapakowaniem...
A regulamin sklepu to kolezanka przeczytala?
lazarus napisał/a:
bo oni go musza dalej sprzedac:( ??? jak mozna cos co zle zdjecia robi na dzien dobry, komus wciskac ( ale to inna sprawa)
Aparat nie jest uszkodzony, lecz nie spelnia Twoich wymagan. Komus innemu pewnie bedzie pasowal.
Na tym zdjeciu z zalinkowanej strony faktycznie jest beznadziejnie. Zaraz wysle Ci PW.
[ Dodano: Wto 16 Gru, 2008 12:20 ]
EDIT: przejrzalem galerie zdjec. Wiele z nich jest robiona na wysokich ISO. Zupelnie z reszta niepotrzebnie. Inne sa z kolei ruszone.
Moim zdaniem aparat jest sprawny. Tylko umiejetnosci raczej brak.
Umiejetnosci brak dlatego tez funkcja Auto jest dla mnie taka wazna. Dlaczego Auto Olympus robil lepiej niz Auto Nikon. Auto Nikon nie robi praktycznie nic. Tak samo psy byly w ruchu i ta sama reka robila zdjecia. Dlaczego " jakosc" techniczna az tak bardzo sie rozni?
Pewnie dlatego, ze sa to dwa rozne aparaty
Przede wszystkim nalezy ograniczyc ISO. Robienie zdjec na dworzu, w dzien z iso 800 kompaktem wydaje mi sie troche bez sensu. To juz powinno poprawic jakosc zdjec.
Czesto widac, ze podczas robienia zdjecia aparat nie byl trzymany nieruchomo - to tez jest do poprawki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10