Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam jestem nowy na tym forum,prosil bym o wyrozumialosc z nieznajomosci jezyka technicznego.Chcialbym kupic aparat OLYMPUS E410 jestem amatorem i chcialbym kupic sobie lepszy aparat niz mam obecnie .Interesuje mnie mianowicie czy w tym aparacie moge nastawic hmm (naswietlanie)?? Chcialbym porobic zdjecia w nocy,mam nadzieje ze czytajacy to wiedza co mam na mysli.Przeczytalem caly test o tym aparacie ale jest tam duzo zagadnien fachowych ktorych nie rozumiem,moze ktos podzieli sie jakimis doswiadczeniami zwiazanymi z tym aparatem .Dziekuje
do nocnych zdjęć olek może nie być najszczęśliwszym wyborem.
oczywiście w e420 masz pełną kontrolę nad wszystkimi parametrami zdjęcia.
czułość matrycy, przesłona, czas naświetlania, ostrość.
jeżeli szukasz czegoś małego i zgrabnego - to całkiem fajny aparacik.
zastanowiłbym się ew. nad e520 - ciut tylko większy, a dzięki stabilizacji będzie Ci łatwiej robić z ręki. I tak dopisałbym statyw do listy zakupów.
jestem za granica a tego olympusa kupie za 283 funty 420 plus 25 mm lens koszyuje 390 funtow,jak juz wspomnialem jestem amatorem totalnym ale chcialbym zrobic kilka zdjec w nocy lecz nie jest to bardzo wazne dla mnie ,napewno bede czesciej uzywal aparatu w dzien niz w nocy ,czyli w tym olympusie e410 nie ma mozliwosci ustawienia naswietlanie np na 3 min ,nie wiem nie oreientuje sie .
statyw to mam ,ale tak jak wlasnie wspomn ialem nie znam sie na ile sie nastawia takowy czas naswietlania na zdjecia nocne ,sadze ze jesli kupie jakis aparat bede musial duzo o tym poczytac co i jak ,no i pstrykac pstrykac zdjecia .Czyli jak sadzisz na zdjecia w dzien dam rade z tym aparatem,jaka jest roznica pomiedzy 410 a 420 ??
Najważniejsze ulepszenia w nowym modelu, to nowy sposób automatycznego ogniskowania w trakcie podglądu na żywo (Live View), system wykrywania twarzy, większy ekran LCD, możliwość zdalnego sterowania lampami błyskowymi, funkcja kompensacji cienia oraz trochę szybszy tryb zdjęć seryjnych.
tak piszą optyczni i nie mam powodu im nie wierzyć.
z pewnością chciałbym mieć 25 f/2.8.
do nocnych zdjęć olek może nie być najszczęśliwszym wyborem.
O! A to mnie zaskoczyłeś. Robię nocne zdjęcia olympusem i nie zauważyłem, żebym dokonał nie "najszczęśliweszego" wyboru.
ghost napisał/a:
tanie opcje rzadko dobrzez sobie radzą z ciemnościami.
Nie wiem, co rozumiesz przez "dobrze", ale te tanie opcje często mają te same matryce, co opcje z wyższej półki i w fotografii nocnej radzą sobie równie dobrze.
ghost napisał/a:
zwykle czas z aparatu można ustawić do 30s.
do tak długich czasów potrzebujesz raczej wężyka i statywu.
W olympusie E-410 można korzystać z czasów do 30 minut, o ile się nie mylę. Statyw jest oczywiście niezbędny, ale zamiast wężyka spustowego wygodniejszy będzie pilot.
O! A to mnie zaskoczyłeś. Robię nocne zdjęcia olympusem i nie zauważyłem, żebym dokonał nie "najszczęśliweszego" wyboru.
Olek nie jest mistrzem wysokich ISO. Nie napisałem że się nie da. Ot jakiś Canon D40, Nikon D90, czy Sony A700 da technicznie lepsze efekty. Dodatkowo 4/3 nie obfituje w jasne stałki.
Cytat:
Nie wiem, co rozumiesz przez "dobrze", ale te tanie opcje często mają te same matryce, co opcje z wyższej półki i w fotografii nocnej radzą sobie równie dobrze.
Nie do końca. Sony i Nikon dają 10Mpx CCD. Nie jest to matryca znana z dobrych wysokich czułości i długich naświetlań. A jasne szkła zawsze kosztują.
Cytat:
E410: Migawka 60-1/4000 sek, Bulb
Tako rzeczą optyczni.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 17 Gru, 2008
ghost, ale na bulbie e 410/420 możesz chyba potrzymać do 30 minut więc nie rozumiem w czym problem.
ghost napisał/a:
E410: Migawka 60-1/4000 sek, Bulb
Tako rzeczą optyczni.
Coś mi się wydaje że masz kłopoty z interpretacją danych .....
na bulbie to możesz mieć ile chcesz, póki starczy prądu.
tylko wtedy potrzebny jest wężyk, najlepiej z blokadą (emulacja trybu T). ja pisałem o czasach dostępnych z poziomu aparatu. jako wartość do wybrania. czyli na statyw i samowyzwalacz.
Olek nie jest mistrzem wysokich ISO. Nie napisałem że się nie da. Ot jakiś Canon D40, Nikon D90, czy Sony A700 da technicznie lepsze efekty. Dodatkowo 4/3 nie obfituje w jasne stałki.
Owszem. Ale jak się ma ilość jasnych stałek i poziom szumów na wysokich czułościach do fotografii nocnej ze statywu? Zdjęcia z ręki i tak nie zrobisz, chyba że na f/1,4 i iso 6400, a to i tak jedynie na krótkiej ogniskowej. Chyba nie muszę dodawać, że żaden aparat, na jaki może sobie pozwolić typowy amator, się do tego nie nadaje.
ghost napisał/a:
Cytat:
Nie do końca. Sony i Nikon dają 10Mpx CCD. Nie jest to matryca znana z dobrych wysokich czułości i długich naświetlań. A jasne szkła zawsze kosztują.
Jak wyżej.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 17 Gru, 2008
ghost, nie koniecznie może być też pilot(pewnie wyjdzie nawet taniej)....ale to są już szczegóły......poszukałem teraz dokładniej ale to niepotwierdzone dane, że max na bulbie w 410-tce to 8 minut. Musiałby sie wypowiedzieć, ktoś kto ma instrukcję bo tam najłatwiej znaleźć ile na bulbie można wycisnąć.
reksio1980, myślę że jeżeli masz zamiar robić foty w rodzaju takich jak tu zrobili koledzy -w tym linku:
http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
czy czegoś takiego
http://img265.imageshack....iniaturawh9.jpg
to wystarczy ci do 3 minut
Mimo wszystko trudno nie zgodzić się z Arek'iem, co nie znaczy że olkiem nie da się robić dobrych nocnych fot
reksio1980, jak chcesz to w sobotę będę miał tego olka w rekach to sprawdzę to osobiście....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10