Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 30 Cze, 2007 Sigma 100-300 Czy Canon 100-400
Drodzy forumowicze jestem posiadaczdm Canona 30D jestem teraz na etapie doboru odpowiedniej do niego optyki. Myślałem o zestawie Canon 17-40 + 24-105 i 100-400 lub Sigmie 100-300 i stałka Canona 400 f/5.6 na taką mnie tylko stać więc to chybe bez sensu. A potrzebuję długo na ptaszki. Rozważałem również C anon 17-40 + 28-300. Prosze doradzcie które szkiełka są waszym zdaniem najlepsze? Co z teleconverterami? Czy wszystkie z tych szkiełek będą dobrze współpracowac z takimi konwerterami mam tu głównie na myśli Sigmę 100-300 i Canona 100-400? Czy można ich ogniskową wydłużyc w ten sposób i jak to sie odbija na jakości zdjęc?Pozdrawiam gorąco. Lukasz
Sigma 100-300 jest lepsza optycznie od C 100-400L. Do tego ma lepsze światło. Do Sigmy podepniesz bez problemu TC 1.4, do Canona trzeba kombinować z Kenko bo przy oryginalnym TC Canona zapomnij o AF.
Moja rada jest taka, na ptaki kupuj stałkę 400/5.6 L. Bije oba szkła jakością obrazu i jest szybsza nawet od 100-400L. Do tego TC podłączony nie degraduje tak jakości jak z zoomem. Raz z racji lepszej jakości wyjściowej ze stałki a dwa bo jakoś tak jest, że stałki lepiej pracują z TC. Tylko przy świetle 5.6 chcąc mieć AF-a musisz kupić Kenko i zakleić mu trzy pierwsze styki.
Pozdrawiam
Wysłany: Pon 02 Lip, 2007 Sigma 100-300 Czy Canon 100-400
MM testowałem 100-400/4-5.6 L IS vs Sigma 100-300/4 DG z 350 D oraz 5D i moje zdanie różni się od Twojego ... 100-400 był lepszy w obu przypadkach pewnie jak zawsze w takich przypadkach zależy to od konkretnych body i obiektywów.
Twoja opinia co do 400/5.6 jak najbardziej się zgadzam
To zależy nie tyle od Canona 100-400 tylko raczej Sigmy. Moim zdaniem gdyby "wybrać" dobry egzemplarz Sigmy to jednak dałaby radę. Choć różnice są subtelne bo i klasa szkieł podobna.
A nie będzie przypadiem problemów z tą 400 przy strzelaniu zdjęć z ręki w końcu brak IS i dość ciemno? A do ruchomych obiektów jak ptaki trudno będzie ze statywem. Ta 100-400 jest aż tyle gorsza od tej stałki skoro światło na tym końcu takie samo ale jest stabilizacja?
100-400 tragicznie gorsza nie będzie, bo to jest bardzo dobry obiektyw. Wszystko zależy od tego jakiej jakości oczekujesz i czy potrafisz robić zdjęcia tak długim szkłem. Z całą pewnością stałka da dużo lepszy obraz przy całkowicie otwartej przysłonie (jak to stałka), posiadający lepsze kolory, kontrast no i oczywiście ostrość. Przy 100-400L aby uzyskać zbliżoną jakość należałoby jednak lekko domknąć przysłonę. Perfekcjoniści od ptaków jakość stałki z pewnością by docenili, nie wiem jakie Ty masz wymagania w tym względzie. Pamiętaj też, że ruchu ptaka stabilizacją nie zamrozisz a przy zastosowaniu monopodu można się przy ptakach obejść bez stabilizacji. Nie wiem czy jest sens robić zdjęcia z czasami dłuższymi niż 1/250s a do takich bez problemu uda się zejść mając monopod.
Wysłany: Wto 03 Lip, 2007 Sigma 100-300 Czy Canon 100-400
Dlatego też w nawiązaniu do tego co napisał MM ... wybrałem po testach sigmy 100-300/4 , canona 100-400/4-5.6 L ... stałkę 300/4 L IS + extender 1,4 II co razem z 5d + monopodem daje piękne ostre fotki , szybki AF oraz "tak jakby dwa obiektywy" jeden 300/4 a drugi 420/5,6.Jakość fotek jednego i drugiego rozwiązania jest moim zdaniem ( potwierdzone testami) lepsza od zoomów 100-300/4 i 100-400/4-5,6 czego innym też życzę
A nie będzie przypadiem problemów z tą 400 przy strzelaniu zdjęć z ręki w końcu brak IS i dość ciemno? A do ruchomych obiektów jak ptaki trudno będzie ze statywem. Ta 100-400 jest aż tyle gorsza od tej stałki skoro światło na tym końcu takie samo ale jest stabilizacja?
Mam tę 400 i na pewno brakuje IS i światła, ale cena robi swoje. Ja po prostu wybieram lepsze warunki, podbijam ISO do 400 lub 800 i nastawiam czas na max 1/500. Jakość tej stałki jest naprawdę rewelacyjna, a AF jest znacznnie szybszy niż w moim 24-70/2,8. Jak do ptaków, to tylko stałka i minimum 400, a i tak często muszę wycinac fragmenty kadru. No i niestety przy 400mm trzeba odrobine wprawy, żeby nie poruszyć z ręki, nawet przy czasie 1/800 mi sie to na początku zdarzało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9