Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Myślę że do nauki to spokojnie wystarczyło by coś starszego, nawet z drugiej ręki, np. Nikon D80, albo z Canona 400D. Jeśli zwrot "w przyszłości" znaczy 2-3 lata albo coś około, to po tym czasie będziesz mógł kupić nowsze body, albo któreś z tych, które wymieniasz, tylko o połowę taniej. Ale to tylko jedna z możliwości
Niezależnie od tego co kupisz, to musisz pamiętać o jednej rzeczy. Wybierając lustrzankę tak na prawdę stajesz przed wyborem konkretnego systemu - w tym wypadku Canon EOS albo Nikon. Sprawdź jakich obiektywów będziesz potrzebować i który system je oferuje. Moim zdaniem Nikon ma jednak trochę lepsze propozycje w niższych półkach cenowych, więc ja bym chyba szukał w tym kierunku.
Jeśli d300 leży Ci lepiej, to "czem prędzej się wybierajcie, i aparat zakupiajcie" (taki akcent świąteczny). Nie ma co kombinować bo oba systemy zapewnią Ci dobry komfort.
Wysłany: Wto 16 Gru, 2008
Tak jak pisali poprzednicy. Wybor systemu jest praktycznie na cale lata wiec dobrze sie zastanow. Porownaj szkla a nie body. Ktore sa tansze, ktore solidniejsze, ktore lepsze.
Jesli chodzi o 50D to nie ma sensu. Jesli chcesz wejsc w canona to kup 40D. bardzo okazyjne ma ceny a aparat bardzo dobry. Wydasz mniej a zostanie ci sporo na dobre szkla ktore sa najwazniejsze....
Jezeli zamierzasz w przyszlosci wejsc w FF to zastanow sie nad obiektywami. NIe wszytskie pasuja do FF
Po kilkumiesięcznej przygodzie z D300 w mojej prywatnej torbie zagościł na stałe 50D i nawet przez sekundę nie żałuję wyboru. Ten aparat zwyczajnie robi lepsze zdjęcia a jedyne czego naprawdę żałuję to ilości i rozmieszczenia punktów AF-u z Nikona.
Gdybym dosłownie "patrzył" tylko na korpusy i ich specyfikację to zdecydowanie by wygrał Nikon, ale mogąc pracować na obu systemach i porównywać zdjęcia robione najczęściej w kiepskich warunkach oświetleniowych i żyłowanych na granicy możliwości sprzętu zdecydowanie wolę Canona. Przy robieniu zdjęć w dobrym świetle raczej obojętne co się kupi. Takie mam prywatnie zdanie o tego typu wyborze.
No to teraz NikonJihad dobierze Ci się do skóry...
A tak na poważnie to może jednak Nikon musi jeszcze nabrać doświadczenia w matrycach CMOS? Same korpusy robi świetne, parametry aż dymią z folderów reklamowych, ale skoro twierdzisz, że zdjęcia lepsze z Canona?
Mnie bardzo, hm..., jakby to ująć, imponuje Nikon D300, ale jak ostatnio po raz kolejny chwyciłem go w rękę, z przypiętym gripem, to odkryłem że zasadniczo mam za krótkie palce, żeby pewnie trzymać grip do pionowego kadrowania. Jest on tak gruby, że z ledwością dosięgam palcami do rolki.
Więc o przesiadce na Nikona chyba nie mam co myśleć.
Chciałem się podłączyć do tematu. Stoję przed wyborem D300/50D (swiadomie tylko te 2 body po dlugich wieczorach czytania testow/opinii/etc).
50D kupilbym w zestawie 24-105/4L. 24mm na szerokim kacie mi wystarczy, a potrzebuje obiektyw, ktory na jakis czas bedzie podstawowym obiektywem (zanim stac mnie bedzie dokupic cos dluzszego). Zdjecia glownie dzieci, portrety, wakacje, etc - wiem, ze lepsze byloby swiatlo 2.8, ale moze kiedys przejde na FF i nie chce sie wiazac z 17-55 z tego powodu.
D300 bardziej pasuje mi jako puszka - AF, lepiej mi lezy w dloniach, wizjer, etc. Jednak nie mam czego kupic jako podstawowy obiektyw ala 24-105L. Na 17-55 Nikkora mnie nie stac a nie chce ciemnego kita. Myslalem o Sigmie 50-150/2.8, ale wtedy zostane na jakis czas bez szerokiego kata. Tamrona 17-50 nie chce, bo mialem juz kiedys z nim problemy. Sigme 18-50 i tak musialbym przymykac do f4.
Nikkor AF 35-70 f/2.8 D
(środkowy w tym zestawieniu:)
http://kenrockwell.com/ni...zooms/index.htm
Niezbyt szybki af, ale bardzo przyzwoity optycznie od f/2.8, solidnie zbudowany i za w miarę rozsądną cenę.
Mnie bardzo, hm..., jakby to ująć, imponuje Nikon D300, ale jak ostatnio po raz kolejny chwyciłem go w rękę, z przypiętym gripem, to odkryłem że zasadniczo mam za krótkie palce, żeby pewnie trzymać grip do pionowego kadrowania. Jest on tak gruby, że z ledwością dosięgam palcami do rolki.
generalnie to Nikon same grubasy robi, dla mnie i bez grypa ciężko to trzymać, a jak wypuszczą coś mniejszego to od razu też jest to gorsze. A szkoda. Widać szefowie Nikona jakieś kompleksy mają
Po kilkumiesięcznej przygodzie z D300 w mojej prywatnej torbie zagościł na stałe 50D i nawet przez sekundę nie żałuję wyboru. Ten aparat zwyczajnie robi lepsze zdjęcia a jedyne czego naprawdę żałuję to ilości i rozmieszczenia punktów AF-u z Nikona.
Gdybym dosłownie "patrzył" tylko na korpusy i ich specyfikację to zdecydowanie by wygrał Nikon, ale mogąc pracować na obu systemach i porównywać zdjęcia robione najczęściej w kiepskich warunkach oświetleniowych i żyłowanych na granicy możliwości sprzętu zdecydowanie wolę Canona. Przy robieniu zdjęć w dobrym świetle raczej obojętne co się kupi. Takie mam prywatnie zdanie o tego typu wyborze.
MM a tak z ciekawości to w jakim programie wywołujesz RAWy??
Czyli stanęło na tym, że oba aparaty są porównywalne? Ja właśnie stoję przed wyborem jednego z nich. Będzie mi służył głównie do fotek przyrodniczych i pejzaży (amatorskich, chociaż publikuję czasami fotki w prasie), często w dość ekstremalnych warunkach ( Alaska, Syberia, Mongolia). Na korzyść Nikona przemawiają jego uszczelnienia i chyba mocniejsza puszka, jednak jak napisał MM Canon robi lepsze zdjęcia, no i ja dotychczas używałem Canona. Ponieważ nie mam na razie super szkieł, których szkoda byłoby się pozbyć zmiana systemu nie jest problemem. Ciągle jednak jestem niezdecydowany, a im więcej czytam, tym mniej wiem...
Proszę o Wasze opinie, może dzięki nim wreszcie zasnę spokojnie...
Pozdrawiam Darek
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sob 03 Sty, 2009
MM napisał/a:
... o to juz powazne stwierdzenie na korzysc canona...zycie pokazuje ze jednak nikon nie jest wcale taki dobry a canon nie jest taki zly....
ja moze n ie mam tak duzego doswiadczenia w uzytkowaniu jak Mariusz ale napisze ze korpus nikona jest wiecej zbajerzony, swietnie naswietla i ma extra AF...w canonie nie podoba mi sie ziarno szumu i tym samym znieksztalcenia obrazu, choc niki bez odszumiania szumi bardziej niz las....raw'y zdecydowanie wole obrabiac z canona, na plus u canona iso 100....no i jest jeszce kryterium szklarni pod okreslone potrzeby......i cena
generalnie to Nikon same grubasy robi, dla mnie i bez grypa ciężko to trzymać, a jak wypuszczą coś mniejszego to od razu też jest to gorsze. A szkoda. Widać szefowie Nikona jakieś kompleksy mają
A jak dla mnie wrecz przeciwnie - D300 lezy mi w lapie jakby byl robiony na wymiar
@MM - moglbys napisac, w czym objawia sie "lepszosc" fotek z 50D?
Cytat:
choc niki bez odszumiania szumi bardziej niz las..
Na jaskim iso, przepraszam?
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sro 07 Sty, 2009
Cytat:
Cytat:
choc niki bez odszumiania szumi bardziej niz las..
Na jaskim iso, przepraszam?
...sam sprwdz na jaki iso szumi.... bo cos mi sie wydaje ze co bym nie napisal to i tak baedziesz probowal obalic.....owszem moge dopisac ze szum jest inny, moze przyjemniejszy, ale tak czy siak to kasza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11