Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 20 Gru, 2008 Canon 40D + EF-S 18-200 IS lub Nikon 90D + AF-S 18-200 VR
Witam.
Było sporo wątków dotyczących wyboru body Canon 40D czy Nikon D90. Mi chodzi w sumie głównie nie o wybór samego body, ale zestawu z takim uniwersalnym obiektywem. Który zestaw będzie się sprawował lepiej. Zdaję sobie sprawę z tego, że dwa oddzielne obiektywy pokrywające ten zakres, będą najprawdopodobiej lepsze, ale jeśli chodzi o użytkowanie to wolę mieć teraz jeden obiektyw (i nie bawić się w przepinanie), a z czasem dokupię sobię jakąś stałkę.
Czytałem sporo o obiektywie Nikkor AF-S 18-200 VR i w sumie testy i opinie o nim jako o uniwersalnym zoomie były całkiem pozytywne. Natomiast mniej było obiektywie Canona EF-S 18-200 IS. I tu się nasuwa pytanie, który z tych dwóch obiektywów z danym body będzie się sprawował lepiej. Oba mają stabilizację, oba f/3.5-5.6 i ten sam zoom 18-200.
Zestaw Canona to ok. 4000zł a Nikona 4500zł(i to jest raczej górna granica, jakiej nie mogę przekroczyc przy zakupie). Cena zestawu przemawia za Canonem, tu można by było w cenie zestawu Nikona dokupić sobie albo jakąś stałkę albo lampę.
Zestawy będą używane amatorsko, praktycznie do wszystkiego: krajobrazy, zwierzęta, zdjęcia rodzinne. Nie posiadam szkieł żadnego systemu, co by mogło przemawiać za wyborem jednego z nich.
Akurat systemy są tak samo dobre, w jednym lepszy Canon w czym innym Nikon.
Z podanych zestawów niczego bym nie wybrał ze względu na beznadziejne obiektywy. Jak już chcesz mieć takie szkło to kup sobie Nikona D60 albo Canona 1000D. Na lepsze body szkoda kasy przy podpięciu takiego "słoika".
Grę w kulki lepiej opanował Canon, ale za jakiś czas Nikon moze pokazać kto lepiej gra w kule. Trudno jest zmieniać system za kazdym razem, kiedy zmienia się lider. Ja zmieniłem system, bo brakowało mi tego co widziałem w innym, ale teraz z kolei dostrzegam zalety tego co mialem. Wybór systemu jest wyborem szalenie subiektywnym i nie ma mądrych na pytanie: "co lepsze"
No tak, ja zdaję sobie sprawę, że obiektywy o takiej rozpiętości nie będą może i najlepsze optycznie, ale jeśli chodzi o użytkowanie to zdecydowałem się na takie rozwiązanie. Czytałem opinie o obiektywie Nikkora i nie są one takie najgorsze (ludzie to sobie chwalą jako spacerzoom), biorąc pod uwagę tą półkę cenową. O Canonie nie znalazłem wiele.
Zależy mi na uniwersalności stąd takie obiektywy. Jezeli bym wybierał w systemie Nikona pomiędzy Sigmą 18-200 mm F3.5-6.3 DC OS HSM, a Nikkor AF-S 18-200 VR, wybór padł by na Nikorra. A teraz głównie mi chodzi o porównanie tego Nikorra z Canonem EF-S 18-200 IS.
do MM
No tak, kasy mam akurat na 40D lub D90 + któreś z tych szkieł, to po co mam teraz brać jedno z tych szkieł i gorsze body? Dojdę do wniosku, że ten uniwersalny zoom jest do d..., to już będę miał kasę na lepszy obiektyw, a ten zostanie, o tak wrazie jakiegoś spaceru.
Pomysl tez o D90 z 18-105VR plus w przyszlosci 70-300VR. Mysle ze tez nie zle rozwiazanie. Zwlaszcza ten 18-105 jest jak na Kita bardzo dobry.
Riddle [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Gru, 2008
Canon wyszedł dość niedawno, to mało opinii. Opierając się na teście w "Digital Foto Video" jest podobnej jakości jak Nikkor. Jeśli chcesz taki obiektyw weź D90, jest to wybór lepszy od 40D - Nikon ma LV i filmy.
No tak, ja zdaję sobie sprawę, że obiektywy o takiej rozpiętości nie będą może i najlepsze optycznie, ale jeśli chodzi o użytkowanie to zdecydowałem się na takie rozwiązanie. Czytałem opinie o obiektywie Nikkora i nie są one takie najgorsze (ludzie to sobie chwalą jako spacerzoom), biorąc pod uwagę tą półkę cenową. O Canonie nie znalazłem wiele.
Zależy mi na uniwersalności stąd takie obiektywy. Jezeli bym wybierał w systemie Nikona pomiędzy Sigmą 18-200 mm F3.5-6.3 DC OS HSM, a Nikkor AF-S 18-200 VR, wybór padł by na Nikorra. A teraz głównie mi chodzi o porównanie tego Nikorra z Canonem EF-S 18-200 IS.
do MM
No tak, kasy mam akurat na 40D lub D90 + któreś z tych szkieł, to po co mam teraz brać jedno z tych szkieł i gorsze body? Dojdę do wniosku, że ten uniwersalny zoom jest do d..., to już będę miał kasę na lepszy obiektyw, a ten zostanie, o tak wrazie jakiegoś spaceru.
Jeżeli faktycznie nie masz więcej kasy to kup D80 lub 450D i za zaoszczędzone pieniążki stałkę np. 50/1,8. To chyba rozsądne rozwiązanie.
Pomysl tez o D90 z 18-105VR plus w przyszlosci 70-300VR. Mysle ze tez nie zle rozwiazanie. Zwlaszcza ten 18-105 jest jak na Kita bardzo dobry.
Tak, tak, takie rozwiązanie było brane pod uwagę. Ale tak jak pisałem wcześniej chciałbym uniknąć brania ze sobą dwóch obiektywów, np. w góry, wycieczki rowerowe i zabawy w zmiany w tym czasie obiektówów, bo raz Ci potrzebny szeroki kąt, a raz dłuższe tele. W tym wątku głównie mi chodzi o co będzie się lepiej sprawowało czy Canon 40D + C 18-200 IS czy Nikon D90 + N18-200 VR.
Oba komplety będą porównywalne, choć różnią się. Canon - lepsze body, Nikon - lepszy obiektyw. Co wybrać, trudna odpowiedź. Canon już znika z oferty, Nikon niedawno się pojawił. Oba systemy bogate. Nikon ma lepszy pomiar błysku, może to jego weź.
Canon wyszedł dość niedawno, to mało opinii. Opierając się na teście w "Digital Foto Video" jest podobnej jakości jak Nikkor. Jeśli chcesz taki obiektyw weź D90, jest to wybór lepszy od 40D - Nikon ma LV i filmy.
A to, że "Nikon ma LV i filmy" nie jest dla mnie wystarczającym argumentem za Nikonem. Wręcz jeżeli obiektyw Canona jest podobny do Nikkora, to lepszym rozwiązaniem jest zestaw canona, bo tu mogę dokupić sobie stałkę (jak sugerują niektórzy) lub lampę.
pozdrawiam
[ Dodano: Nie 21 Gru, 2008 15:15 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Oba komplety będą porównywalne, choć różnią się. Canon - lepsze body, Nikon - lepszy obiektyw. Co wybrać, trudna odpowiedź. Canon już znika z oferty, Nikon niedawno się pojawił. Oba systemy bogate. Nikon ma lepszy pomiar błysku, może to jego weź.
O coś takiego mi chodziło, tylko jakbyś mógł rozwinąć watek w czym ten obiektyw nikkora jest lepszy od canona. Czytałem sporo o różnicach i wyborach pomiędzy 40D i D90 i wydaje mi się, że w gruncie rzeczy nie ważne które z tych body wybiorę, oba są porównywalne i oba będą równie dobre dla mnie. Dlatego kwestia wyboru któregoś z zestawów w głównej mierze musi być zozstrzygnięta przez wybój jednego z tych dwóch obiektywów.
Riddle [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Gru, 2008
alek121 napisał/a:
mogę dokupić sobie stałkę (jak sugerują niektórzy) lub lampę.
To do Nikona już nie da się dokupić stałki i lampy?
A jak widzę że będziesz używał tej lustrzanki jak kompakta - jednoobiektywowo - to mówię że D90 ma więcej takich cech kompaktopodobnych.
mogę dokupić sobie stałkę (jak sugerują niektórzy) lub lampę.
To do Nikona już nie da się dokupić stałki i lampy?
A jak widzę że będziesz używał tej lustrzanki jak kompakta - jednoobiektywowo - to mówię że D90 ma więcej takich cech kompaktopodobnych.
Trochę mnie nie zrozumiałeś. D90+ 18-200 cena ok. 4500, a Canon 40D+ 18-200 cena ok. 4000 (a widziałem juz i za 3800), to tu zostaje mi jeszcze na lampę lub stałkę, już w tym momencie. A przy zestawie Nikona stałka i lampa była by dokupowana dopiero później.
...A jak widzę że będziesz używał tej lustrzanki jak kompakta - jednoobiektywowo...
Już trudno mi policzyć ile razy powielono tutaj ten mit. "Lustrzanka z jednym obiektywem?!" tutaj następuje mina i gest obrzydzenia.. "O cholera, dlaczego nie kupisz kompakta?" A dlaczego mam kupować kompakt? Dlaczego nie mogę robić zdjęć tym co lubię? A jeśli ktoś inny też nie lubi wymieniać obiektywów i nosi dwa body z podpietymi różnymi obiektywami, to też zamiast tego ma kupić dwa kompakty?!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9