Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: MM
Pon 22 Gru, 2008
Pytanie o Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM
Autor Wiadomość
wojtas50000 
Nowy

Wysłany: Czw 04 Gru, 2008   Pytanie o Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM

Witam. Mam takie pytanie do użytkowników obiektywu Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM; Jak on się sprawuje w podczas pstrykania, jak jest z ostrością, odwzorowaniem barw itp? Ciekawe jak sprawdziłby się z moim Canonem 450D. Nie mam jednak możliwości przetestować nawet i dlatego pytam.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 04 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Czw 04 Gru, 2008   

http://www.optyczne.pl/35...f_4.0L_USM.html

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Gru, 2008   

wojtas50000, jedno z lepszych szkieł w takiej cenie :cool:

rafax 
Bywalec

Wysłany: Pią 05 Gru, 2008   

Bardzo dobrze się sprawuje. Krążą co prawda na sieci różne opinie (jak o wszystkim) ale ja na swój egzemplarz nie narzekam. Często porównywany do Tamron'a 17-50 2.8... ale ja bym z usm'a nie zrezygnował :-) Nawet kosztem lepszego światła, dłuższego końca i niższej ceny tegoż Tamiego.

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Pią 05 Gru, 2008   

ja należę do tych niezadowolonych, winieta taka, że przy f8 jeszcze 2EV, że nie wspomnę o f4 gdzie było 4EV.

robertus86 
Nowy

Wysłany: Nie 07 Gru, 2008   

niewiele tanszy od CANON EF-S 17-55 f/ 2.8 IS USM hmm zastanowil bym sie

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ja należę do zadowolonych. Nie wiem jak to wygląda na FF, ale na APS-C winieta jest nieodczuwalna w odbiorze ze zdjęć. Tablic testowych nie pstrykam.
Bardzo dobry do krajobrazów i architektury, w warunkach domowych też daje radę.

Cytat:
niewiele tanszy od CANON EF-S 17-55 f/ 2.8 IS USM hmm zastanowil bym sie
- gdzieś tak 700-1000 zł tańszy. 1/3 ceny uważasz za "niewiele"?
Jak dla mnie za tą cenę jest to jeden z najlepszych szerokokątnch wyborów do Canona w tej cenie.

piotrmkg 
Optyczny

Baku, 1000pln więcej za f/2.8 i IS to dla niektórych może być niewiele.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

To prawda. Zwłaszcza jeśli chodzi o światło. W tym zakresie ogniskowych nie kruszyłbym kopii o ISa.
Ujmę to inaczej - wojtas50000 - jeśli masz te 3000 zł, to kup 17-55, bo to obiektyw zdecydowanie wart uwagi.

wojtas50000 
Nowy

Rozumiem. Zapytałem tak ponieważ, rozmawiałem z pewnym podróżnikiem - fotografem i on korzysta z systemu canona. Teraz to już chyba cyfrowo, ale zdjęcia, które niedawno prezentował były wykonane analogiem canona już nie pamiętam jaki model. A co do szkła to właśnie mówił, że to 17-40. Tylko mi się wydaje, że to jakaś wczesna wersja tego szkła bo pojawiło się ono chyba w 2003r, a on zdjęcia prezentował z podróży którą odbył zaraz po maturze czyli pewnie gdzieś 10 lat temu. Tak na marginesie zdjęcia bardzo dobre, mi się bardzo podobały :)

tomek__gda 
Bywalec

Wysłany: Wto 16 Gru, 2008   

Jak dla mnie 17-40 L/4 do 450D (sam mam 400) to bardzo dobry wybór. Pożyczyłem, używałem kawałek czasu i nie można narzekać. Jednak jak teraz mam zamiar kupić, to zdecydowałem się na znacznie droższy (24-70/2.8 L), ze względu na zakres ogniskowych, jak i światło.
17 - 40 to bardzo dobry obiektyw z "w miarę" szerokim kątem na APS-C, o ile Ci potrzebny.

Pozdrawiam

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   

winiety ma on tylko na ff.. ( a czy jest jakieś szkło które nie ma winiety na ff NIE ?? )

ja używam go jako podstawowego szkła na cropie..!

i wg. mnie za cenę 2k pln nie ma nic lepszego, nie ma winiety, af zawsze trafia, jest pancerny, nie ciągnie kurzu itd...!

jestem mega zadowolony z tego szkła, obiektyw na lata!!

mszczyrek 
Entuzjasta

Bylbym bardzo wdzieczny za opinie nt. tego szkla na 5D...

piotrmkg 
Optyczny

mszczyrek, winieta straszliwa 4EV w narożach kadru :P

lupus 
Uczestnik

WildStar16 napisał/a:
jestem zaskoczony głośna praca układu stabilizującego USM

USM to AF..nie stabilizacja.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi