Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dziwie sie ze Redakcja wybrala go do testu bo ma on znane problemy z celnoscia wlasnie (posiadalem i kilka tysiecy zdjec zrobilem). Wynik z nowoczesnym obiektywem bylby zupelnie inny, ten fragment testu najlepiej po prostu ignorowac. Chyba ze koledzy znajda czas zeby go poprawic... Bo teraz porownywanie z AF w D300 (testowanego na 70-200VR ASF ) tak jak to zostalo zrobione w tekście, to kpina.
Nie używaj mocnych słów. Ten sam samiutki 1.8/50 śmiga z D200 jak rakieta trafiając do celu w zasadzie za każdym razem. Z D90 pudłował i nie był to problem FF czy BF. Gdybyśmy mieli pod ręką jednocześnie D90 i 70-200 f/2.8 VR to byśmy na tym zestawie AF też przetestowali. Nie mieliśmy, nie przetestowaliśmy. Nie zawsze się da. Ale to nie powód by miarodajny test nazywać kpiną.
Witam, czy D90 ma w body funkcje korygowanie abberacji chromatycznej??
Paprycjusz napisał/a:
Ma.
Przeszukałem instrukcję *.pdf za pomocą narzędzia "znajdź", używając fragmentów słów typu: "aberr". Wynik wyszukiwania - 0. Wydaje się, ze nie ma w D90 tej funkcji.
A dlaczego miałby nie obsługiwać? Już D80 obsługiwał...
Sprzedawca gdzie chce kupic D90 nie byl pewny czy obsluguje oraz tez nie mial na sklepie wiekszej karty jak 8GB zebysmy mogli to sprawdzic. A moze ktos jeszcze by doradzil ktore szkielko wybrac tzw. spacerowke Tamron 18-270 czy Nikona 18-200 ? Bo po przeczytaniu obu testow tych szkielek to juz sam nie wiem
A wogole karte pamieci to jaka lepiej kupic 8GB Class 6 czy dolozyc i kupic 16GB lub 32GB Class 6.
xneon [Usunięty]
Wysłany: Sob 20 Gru, 2008
a jak Ci padnie 32 GB to co zrobisz?
lepiej kupić 8 x 4 GB
Przeszukałem instrukcję *.pdf za pomocą narzędzia "znajdź", używając fragmentów słów typu: "aberr". Wynik wyszukiwania - 0. Wydaje się, ze nie ma w D90 tej funkcji.
W teście na fotografuj.pl w podsumowaniu są wymienione plusy aparatu, ostatni pkt mówi że plusem aparatu jest
- korygowanie "w locie" aberracji chromatycznej
Natomiast w samym teście piszą tak :
Szkoda jednak, że zabrakło znanych już z D700, aplikowanych „w locie” korekty winietowania i aberracji chromatycznej
Sam przed chwilą szukałem w aparacie czegoś z tym z wiązanego i narazie nie znalazłem...
mam pytanko do szanownych użytkowników. pierdółka, ale nie mogę tego znaleźć w specyfikacji. Czy jest opcja zrobienia automatycznie kilku klatek pod rząd na samowyzwalaczu? (a jeśli tak z jakim odstępem czasowym?) W moim d70s tego nie było, co kilka razy przeklinałem, a wiem że w d200 np się znalazło. I jak wygląda żywotność baterii? Producent podaje 850 zdjęć, a jak to wygląda w praktyce?
Nie używaj mocnych słów. Ten sam samiutki 1.8/50 śmiga z D200 jak rakieta trafiając do celu w zasadzie za każdym razem. Ale to nie powód by miarodajny test nazywać kpiną.
Myślę, że nie ma już sensu spierać się o ten autofocus. Każdy użytkownik D90 może prztestować w domu sprawność autofocusa i sprawdzić jak to jest naprawdę.
Z drugiej strony tylko nie rozumiem słow zacytowanych powyżej co do rzekomego śmigania 1.8/50 z d200. Panowie optyczni testowali obiektyw Nikkora 50mm 1.8D na D200 i stwierdzili 15% liczbę pomyłek autofocusa.
Więc jakim cudem Arek, jesli moge zapytac teraz Nikkor D200 śmiga z 50-tka jak wczesniej nie smigal a obiektyw wykazywal 15% pomylek ? Bo to co piszesz zaprzecza temu co było w tescie Nikkora 50mm 1.8D. Więc może mnie oświeć .
Poza tym zdarzajace sie problemy z 50-tka sa powszechnie znane.
Tutejszyn napisał/a:
To Ci się źle wydaje. D90 ma wbudowana opcje redukcji abberacji chromatycznych .
Więc jakim cudem Arek, jesli moge zapytac teraz Nikkor D200 śmiga z 50-tka jak wczesniej nie smigal a obiektyw wykazywal 15% pomylek ? Bo to co piszesz zaprzecza temu co było w tescie Nikkora 50mm 1.8D. Więc może mnie oświeć .
Już oświecam. Inaczej testujemy AF w testach szkieł a inaczej w testach aparatów. W testach aparatów obiektyw jest ustawiony na jedną przysłonę f/2.8 i tylko na niej jest robiony test. W teście obiektywów używane są także przysłony f/1.8 i f/2.0 gdzie pomyłki, ze względu na małą GO są bardziej widoczne.
Zresztą w teście D3 jest wykres dla D3 i dla D200 i tam notowane wyniki 1.8/50 są znacznie lepsze niż notowane z tym samym obiektywem na D90.
Fritz harman, nie widze w aparacie takiej funkcji po pobieżnym sprawdzeniu...jeszcze przejrzę go dokładnie ale wydaje mi się, że D90 nie można wyzwolić czasowo+seria. Tak na marginesie to do tej pory nie miałem sytuacji, w której chciałbym używać czegoś takiego - nie wiem czy to jest aż tak potrzebne
Jeśli chodzi o aku w D90 to producent ani troche nie przesadził....na ostatnim weselu trzasnąłem 450 zdjęć po weselu ok 200 i położyłem aparat do szafy. Po paru dniach wziąłem go do ręki i śmiało mogłem z nim jeszcze gdzieś wyjść i popstrykać.
Teraz chce sobie dokupić jeszcze zamiennik 3000, który z tego co już się dowiedziałem jest całkiem przyzwoity, ale jak to bywa pojemność ma zakłamaną.
Już oświecam. Inaczej testujemy AF w testach szkieł a inaczej w testach aparatów. W testach aparatów obiektyw jest ustawiony na jedną przysłonę f/2.8 i tylko na niej jest robiony test. W teście obiektywów używane są także przysłony f/1.8 i f/2.0 gdzie pomyłki, ze względu na małą GO są bardziej widoczne.
. W teście obiektywów używane są także przysłony f/1.8 i f/2.0 gdzie pomyłki, ze względu na małą GO są bardziej widoczne.
.
Czyli rozumiem, ze Nikon D200 + 50mm na przeslonie 2.8 byl celny,ale po przymknieciu do 1.8 okazal sie juz nie taki mistrz:) Wiekszosc obiektywow nie ma przyslony 1.8 i 2.0 ,wiec troche to mnie nie przekonywuje.
Mysle Panowie, ze macie niedopracowany test autofocusa dla lustrzanek cyfrowych . Oczywiscie nie przyznacie sie do tego, bo rzadko to robicie.
Żaglerka obiektywami, raz 70-200 raz 50 ,jeszcze raz inny. Porownywanie pozniej 50, ktora z natury ma problemy z autofocusem, z 70-200VR/IS czy jeszcze innych obiektywow z innymi niczego dobrego nie wrozy. Jakby testy autofocusa byly ujednolicone wasze testy stalyby sie jeszcze bardziej profesjonalne. Jak wyzej napisales, bierzemy to co mamy i trudno, ze tak wychodzi mowi samo za siebie. W publikacjach naukowych to by nie przeszlo Ale na szczescie to nie sa publikacje naukowe.
Ja bym naprawdę chciał w każdym teście mieć obraz działania AF na kilku i zawsze tych samych obiektywach zarówno wyposażonych w ultradźwięki jak i nie wyposażonych. Wiem, że tak byłoby lepiej
i bardziej profesjonalnie i nikt nie musi mnie to tego przekonywać. Problem w tym, że zakup zestawu takich szkieł od razu dla wszystkich systemów, nie jest lekki dla naszego redakcyjnego portfela. Zauważ, że testy cały czas się rozwijają i idą do przodu.
Kiedyś testu AF w obecnej formie nie było w ogóle. Teraz jest w oparciu o 50-tkę plus często o jeszcze inny obiektyw, który uda nam się zdobyć i który jest ciekawy w danym systemie z jakiegoś konkretnego powodu. Mam nadzieję, że już niedługo zrobimy krok dalej i testy te będą jeszcze bardziej ujednolicone i będą pozwalały na jeszcze lepsze porównywanie aparatów do siebie. Nie od razu Rzym zbudowano.
Test w obecnej formie pozwala wyciągnąć prawdziwy wniosek, że AF w D90 działa gorzej od tego w D200, D300, D700 i D3. Zresztą zobacz do testu D700 jak ten niby słaby 1.8/50 może zasuwać. Na 40 zdjęć wykonanych obiektywem Nikkor 1.8/50 na przysłonie f/2.8 aż 35 z nich różniło się rozdzielczością nie więcej niż 3% od maksymalnego wyniku!
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 23 Gru, 2008
Arek napisał/a:
Test w obecnej formie pozwala wyciągnąć prawdziwy wniosek, że AF w D90 działa gorzej od tego w D200, D300, D700 i D3.
I ja tylko wspomnę, że jest to potwierdzone opiniami użytkowników
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9