Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka pryzmatyczna Lp 7x45z Pomocy !!
Autor Wiadomość
Pallantides 
Nowy

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   Lornetka pryzmatyczna Lp 7x45z Pomocy !!

Witam wszystkich

Jestem tu nowy i chciałem się zapytać o w.w lornetkę dokładnie o instrukcję do niej. Mam ją od niedawna i muszę ją rozkręcić by dostać się do środkowej części lewego okulara, mam tam odprysk chyba soczewki lub pryzmatu nie wiem nie znam się. Może ktoś z kolegów obecnych ma może lub wie jak ją rozbroić ohmy.gif:???: Sam na razie nic nie kombinuje bo się nie znam. Może ktoś mi pomoże?? Zanieść lornetkę do zakładu optycznego czy może rozkręcić lornetkę wymontować soczewkę zanieść wtedy do zakładu optycznego ?? A może zamówić bezpośrednio u producenta PZO w Warszawie uszkodzoną soczewkę lub pryzmat ?? Pomóżcie mi proszę ...

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   

Zanieś całość do zakładu. Tak będzie najlepiej.

Adamol32
Bywalec

Witam
Mialem 2 szt . tych lornetek i sie ich pozbylem zaraz .Jakosc wykonania w nich jest taka sobie ,słabiutkie gumy ochrone ktore zaraz parcieją optyka w testach nie wypada zle u Holger Merlitza całkiem dobra ale odwzorowanie bieli słabiutkie obraz dużo zażółcony dla tego je sprzedałem.Tych lornetek jest sporo na Allego jako częściowo nie sprawne w wiekszosci przypadkow optyka do zjustowania czyli podwojny obraz i czesto z ukruszonymi pryzmatami.Jedna taka sztuke z ukruszonym pryzmatem miałem rozkręcałem ją wymieniłem pryzmat od drugiej pojedynczej(monokular w czesciach) z demobiliu.Ogólnie bardzo cięzko sie ją justuje trzeba miec pewne doswiadczenie to nie to co lornetki rosyjskie np. Tento.
Ja osobiscie polecam serwis w Krakowie -Astrokrak kiedys sklejali mi soczewke w NVA 7X40 Zeissa i bylem bardzo zadowolony.Mozesz tez sprzedac ją jako niesprawna i kupic na Allegro trafiaja sie calkiem dobre i nowe sztuki.Z tego co piszesz to wydaje sie ,ze masz ukruszony pryzmat lornetka spadła ewentualnie ktos ja czyms uderzył ...

Adam

Pallantides 
Nowy

Właśnie wychodzi że jest ukruszenie na pryzmacie BaK-4/Porro ;/ Kurcze nie ciekawa sprawa pewnie i dość kosztowna.. Napisałem do producenta zobaczę co mi odpiszą w tej sprawie. Nie wiem czy dało by radę zregenerować pryzmat.. Napisze tez do Astrokrak może mi pomogą :???: A nie masz może instrukcji do tej lornetki jak ja rozkręcić?? Albo może czy pamiętasz jak to zrobić ??

Adamol32
Bywalec

Wysłany: Pon 22 Gru, 2008   

Witam
Nie ma w instrikcji jak rozkręcać lornetke :mrgreen: .Jesli nigdy nie rozkręcałeś lornetki to nie poradzisz sobie z tym lepiej daja ją do serwisu .Jesli chodzi o regeneracje to nie masz szans trzeba pryzmat wymienic na nowy nie da sie szkła nadlac dokleić itp. bo obraz i tak bedzie wadliwy rozszczepiony.Jesli chcesz to napisz na meila co po kolei odkręcać
Adam

Pallantides 
Nowy

Witam byłoby super gdybyś mi napisał. Właśnie mi odpisali z F.P.U.H. ASTROKRAK napisali że koszt nowego pryzmatu to wydatek 50zł z kosztami przesyłki, więc nie jest tak tragicznie :grin: A wydawać około 200 zł za lornetkę by mieć pryzmat to raczej nie jest dobrym pomysłem, raczej zostanę przy kupnie tego za 50zł :wink: Tak właśnie też mi napisali że nie da rady jej zregenerować :roll:

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2008 15:25 ]
http://astro-forum.org/Fo...d33-t24655.html tu jest fota z uszkodzenia :wink:

Adamol32
Bywalec

Nie poradzisz sobie z tym wyślij lornetke niech wymienią pryzmat i obraz zkolimują na kolimatorze będziesz mieć pewnosc ,że jest idealnie ustawiona sam tego nie zrobisz poprawnie .Teraz masz poprawny obraz ?sprawdzisz to patrząc na jakis punkt przez lornetke oddalaj ją na kilkanascie cm od oczu jednoczesnie patrząc przez lornetke na ten punkt jak masz obraz ostry pojedynczy to jest ok.
Adam

Odpowiedz do tematu