Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 22 Gru, 2008 Sigma: 70-300 czy 70-300 APO?
Witam wszystkich forumowiczów. Od dłuższego czasu mam pewien problem. Mianowicie noszę się z zamiarem kupna do swojego lustra teleobiektywu. Chce żeby nowe szkiełko było uzupełnieniem kita. Wiele godzin spędziłem na forach i na czytaniu testów dot. obiektywów i doszedłem do wniosku, że dobrym rozwiązaniem będzie dla mnie Sigma 70-300. Tylko teraz nie wiem czy wybrać wersję APO czy zwykłą. Czym to się wogóle różni i czy jest sens dokładać to 200-300zł więcej i kupować wersję APO? Posiadam Aparat Sony A200 i kitowy obiektyw (18-70). Obiektywu mam zamiar używać w sytuacjach gdzie panuje dosyć dobre oświetlenie. Jestem miłośnikiem kolei i przeważnie fotografuję kolej. Tak więc czy SIGMA będzie dla mnie odpowiednia? Bardzo proszę o radę.
W dobrym swietle AF powinien dzialac sprawnie. Przynajmniej tak bylo z A100. Co do roznic - bylo tutaj juz to omawiane kilka razy. Podsumowujac - lepiej doplacic i wziac wersje z APO, ale da sie taniej niz 799PLN
Dziękuję. A czy mógł by mi jeszcze Pan powiedzieć, czy jakość fotek będzie porównywalna z tymi z kitowego obiektywu? Przed lustrem miałem Kodaka z740, którego sobie dosyć chwaliłem. Ogniskową miał do 380mm i czy zdjęcie Sigmy na tej ogniskowej będą również porównywalne do tych z Kodaka? Przepraszam, że mam takie uciążliwe pytania (chyba), ale zabawę z lustrzanką zacząłem nie całe 2 miesiące temu i w te klocki mam małe pojęcie.
Tylko nie Pan Chociaz to milsze niz byc nazwanym dzieciakiem przez osobe 2 lata starsza
Do kodaka ciezko mi porownac, ale jakosc powinna byc lepsza. Tutaj bedzie jeszcze "dluzsza ogniskowa", bo kat widzenia bedzie jak przy 450mm.
Sony ma kilka kitowych obiektywow. Chodzi Ci o 18-70 czy 75-300. Bo jesli o tego drugiego, to z cala pewnoscia beda lepsze. A do pierwszego nie ma co porownywac - nie ta cena, nie ta ogniskowa.
No właśnie o ten 18-70. Dziękuję bardzo za pomoc Przynajmniej teraz jestem spokojniejszy, bo z tego co nie raz czytałem, jak się wypowiadali o SIGMIE, to powinna ona wogóle nie łapać ostrości, AF powinien pracować jak silnik od betoniarki i jakość zdjęć niedostatecznie dobra. A jeśli jakość ma być lepsza niż w KITówce, której zdjęcia naprawdę mnie zadowalają (oczywiście nie biorę pod uwagę ogniskowej), to będzie super.
Dziękuje bardzo jeszcze raz i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT !
Ja mam Sigmę 70-300 APO itd... jestem z niej super zadowolona jak oczywiście na amatora
jakość zdjęć duuużo lepsza niz przy kitowych obiektywach !
co do AF czy pracuje jak silnik betoniarki nie wiem bo nie mam porównania
jak dla mnie rusza się trochę za wolno ale ostrość łapie jak żyleta
robiłam nim zdjęcia poruszających się obiektów i wyszły super ostre przy dobrym oświetleniu .
Miałem ten sam problem latem, zrobiłęm pare fotek z APO i bez nie stwierdziłem różnicy gołym okiem
kupułem bez zawsze to róźnica w cenie, stwierdziłem że wole za jakiś czas kupić dużo lepsze z innej półki.
Zdjęcia są ładne, dość szybko łapie ostrość, fajna głębia ale ...
... ale jak robi się ciemno zaczyna być kiepsko i dlatego brakuje mi albo lepszego światłą albo VR i w tym kierunku będę się rozglądał w przyszłośći
Czy dopłacić za APO ja nie dopłącałem a teraz chyba też bym wolał te 250 zł zaoszczędzić i kupić za to dobre filtry itp
Tym bardziej, że ja dałem za niego tylko 444 zł a teraz są w tym samym sklepie po 555 a z APO faktycznie za ok 799 zł
filip2h: Też myślę o tym obiektywie mimo, że jest sporo nie pochlebnych wypowiedzi na temat AF. Tą Sigmę używałbym raczej do architektury wiec myślę, że aż tak źle z tym AFem nie będzie.
Czy może dołożyć jeszcze, i kupić zoom z szerokim kątem? Jeśli tak to 200mm czy 300mm? Przede wszystkim chciał bym żeby obiektyw miał dobrą ostrość oczywiście nie taką jak w klasie obiektywów za 2000zł ale właśnie tych poniżej 1000zł. Żeby był lepszy od KITa
Te dwa zalinkowane od kita wiele lepsze nie będą, szczególnie ten drugi który nie będzie miał szerokiego kąta. Można trafić na znośny mega zoom, ale raczej nie poleca się tego typu obiektywu.
Sigma 70-300 APO jest spoko do 200mm, na dłuższych ogniskowych jest troche gorzej, ale dla przeciętnego fotoamatora do przyjęcia. Zresztą zdjęcia same mówią za siebie. Polecam ten obiektyw bo za te pieniądze nic lepszego nie dostaniemy. Sam mam podobny obiektyw do Minolty i jestem z niego zadowolony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9