Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wujek_Pstrykacz, znam Twoje zdjęcia, wiem że robisz 100-400 i uważam że są świetne! To mnie dodatkowo przekonuje do 100-400. Trochę zamąciła mi Sigma 150-500, no bo dłuższa, dlatego moje pytanie o współpracę z TK. Daje też ciekawe zdjęcia, jest tańsza, ale zawsze to nie Canon... Jednak widzę, że łączenie Canona z Canonem daje najlepsze efekty!
arietiss, Jest jeszcze jedno wyjście - zakup 300/4 L IS i podpięcie do tego TC x 1,4 jaki masz. Bodajrze koraf przesyłał mi kiedyś fotki z takiego tandemu i wygląda to całkiem nieźle. Masz 420 mm przy 5,6 no i IS więc jest się nad czym zastanowić.
100-400L jest akceptowalnie dobry przy 400mm na f/5.6. Stałka 400/5.6 jeszcze lepsza. Stałka lepiej jakościowo pracuje z TC (jak to stałka). Jeżeli robimy zwierzynę to da się spokojnie ją robić bez stabilizacji. Ta ostatnia bardzo rozleniwia fotografa i oducza myślenia a uczy drogi na łatwiznę. Nie tędy droga. Zwierzakom i tak robi się foty na krótkich czasach, do tego mamy pomocne monopody i czasami statyw. Prawdziwy fotograf NIGDY o tym nie zapomina i zapamiętajcie, że stabilizacja nie jest lekiem na wszelkie zło. Ona tylko CZASAMI pomaga.
Jeżeli obiektyw ma służyć do zdjęć nieoswojonych zwierząt to ze względu na cenę i jakość optyczną stawiałbym na stałkę, jeżeli szkło ma być bardziej uniwersalne to oczywiście wygrywa ciągle znakomite 100-400L.
MM, dzięki za poradę.
100-400 kusi tą uniwersalnością. Z drugiej strony mając 70-200 w zasadzie brakuje tylko czegoś na ptaki...
Na razie przede mną gromadzenie funduszy. W nowym roku Canon może w końcu wypuści następcę 100-400 i wtedy ceny poprzednika powinny stać się bardziej zachęcające! Pożywiom, uwidim...!
[ Dodano: Pon 08 Gru, 2008 22:57 ]
A jeśli chodzi o stabilizację, to używam jej rzadko. Czasem jednak bywa przydatna...
PavloFoto, spróbuj napisac PW do użytkownika piotrek72t, on się przesiadł ze 100-400 na 400 F/5.6
Twierdził, że stałka daje mimo wszystko ładniejsze zdjęcia. Ile w tym prawdy, nie wiem, nie korzystałem dłużej z żadnego z tych szkieł (brak funduszy).
Swoją drogą wielu fotografów przyrody na pewnym etapie korzysta właśnie z 400 F/5.6. Pewnie wynika to z niskiej ceny i focenia przede wszystkim ze statywu. Ludzie od spotterki zapewne bardziej doceniają 100-400. W każdym razie, jeśli chodzi o ptactwo, zdecydowanie więcej dobrych zdjęc widuję z 400 F/5.6
Dzięki Monastor mi chodzi o focenie przyrody
sportu raczej nie robie a do innych spraw mam nikona d700
dla tego obiektywu mam zamiar kupic 20D . W nikonie nic sensownego w tych cenach nie ma ,no i crop by sie przydał.
PavloFoto, rozumiem. Z tego co widzę, ogniskowe 70-300 masz już pokryte i nawet stabilizowane. Jeśli szkło ma byc tylko na statyw do czatowni to nie widzę sensu w dopłacaniu do 100-400, zwłaszcza, że masz wątpliwości czy w ogóle jest lepszy.
Tak w ogóle to zapraszam na forum fotoprzyroda.pl tam jest sporo osób, które używały lub używają 400 F/5.6, odzew powinien byc większy. Na piotrka też znacznie łatwiej tam trafic
70-300VR jest ale d700 to pełna klatka wiec troche to za mało dlatego kupuje 20d .
mam mozliwosc kupic 20d za 800 lub 40d za 1800 o podobnym przebiegu jeden 10000fot. drugi 8000fot. ale niewiem czy jest sens dokładac 1000pln do d40 chyba wole to przeznaczyc na obiektyw.Szkło nie bedzie tylko do czatowni poniewaz troche jezdze po kraju i chciałbym te mozliwości wykorzystać.Co do cen to 100-400 mozna kupic nowe za 4200 i tyle samo kosztuje 400 5/6
Jak już gdzieś wcześniej na forum wspominałem stałka jest mniej uniwersalna i wcale nie tak widocznie lepsza. Ja wybrałem 100-400 bo bardziej mi odpowiada. Oczywiście każdy wybiera jak mu pasuje. Mi pasuje minimalny dystans fotografowania zooma i dlatego go mam. Robie nim nawet portrety roślinek. Stałką tego nie zrobiłbym. Co do puszki to 20D jest wystarczający, tylko ten mały bufor.
Wysłany: Sob 21 Lut, 2009 C 100-400 f/4,5-5,6 L vs C 400 f 5,6 L
Jak w tytule, bardzo pilnie potrzebuję opinii na temat tych obiektywów, a dokładniej, który z nich będzie lepszy do fotografowania ptaków oraz innych zwierzaków. Zależy mi na szybkich i rzeczowych opiniach, bo do namysłu mam jeden dzień!
Pozdrawiam i prosze o opinie.
Darek
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 21 Lut, 2009
Porównanie
Wnioski:
100-400L - krótsza odległość ostrzenia, stabilizacja, zakres 100-399mm
400L - mniejszy, lżejszy, ale też starsza konstrukcja.
Opinie:
400L 100-400L
Ja bym musiał szkłami za taką kasę po prostu osobiście się pobawić i sprawdzić, co bardziej mnie zapasuje, ale bawiłem się tylko 100-400
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9