Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 25 Gru, 2008 Zestaw dla żony z megazoomem
Witam
Szczęściem w nieszczęściu moja żona złapała "bakcyla" fotograficznego korzystając dotychczas z mojego sprzętu. Nadszedł jednak czas wyboru jakiegoś prywatnego zestawu
Wymagania co do szkieł:
-50mm f/1.4
-megazoom, wymagany jest szeroki kąt i średnio długie tele. Taki zestaw rozłożony na 2 szkła swoje by ważył i mierzył a cały zestaw ma być przystosowany do przenoszenia w małej kaburze.
O ile stałke w canonie jak i nikonie mam bez problemu, to z megazoomem pojawił się problem, do wyboru jeżeli chodzi o systemy mam C i N (z małym wskazaniem na canona ze względu na okazjonalną możliwość korzystania z mojej szklarni).
Nikkor 18-200- ogólnie chwalony jako obiektyw tej klasy
Tamron 18-270 - nowa konstrukcja, zyskała jednak dobre opinie w recenzjach jakie czytałem
Canon 18-200 - o nim nie wiem właściwie nic
Które mniejsze zło z w/w trójki waszym zdaniem jest najlepszym wyborem ??
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 25 Gru, 2008
moim zdaniem 1000d + 18-270 Tamrona + 50/1.2L dla Ciebie a dla żony Twoja 50/1.4
marekf [Usunięty]
Dokładnie:) Tamron 18-270 jak na taką długość ma naprawdę pozytywne opinie i jest długiii jeżeli masz tyle szkieł z canona to bym też raczej myślał nad canonem 1000D/450D twoja żona jak będzie chciał robić coraz lepsze zdjęcia będzie mogła skorzystać z lepszych szkieł.
Ponadto myślę że różne systemy mogą spowodować konflikt w domu (taki żarcik )
50/1.2 nie jest mi potrzebna, stosunkowo rzadko korzystam z tego szkła. Ostatnio 35L i 14L niemal wyłącznie w użyciu
Body w canonie to będzie raczej 450d, 1000d jest jednach chyba zbyt okrojony a różnica cenowa niewielka.
Konflikty w domu bardziej ograniczył by chyba jednak nikon, obiektywów zamiennie się by nie dało i nie doszło by bankowo do sytuacji gdzie obiektyw by sie rozdwoić musiał
Martwi mnie trochę opina o AF tamrona na teście optycznych, w porównaniu do nikkora zebrał sporo krytyki no i duży rozrzut jakościowy tamrona . Szkoda że o C 18-200 jest dość mało opinii
kurde... z drugiej strony jest świadomym użytkownikiem i to Ty powinieneś nam pomagać, a nie my Tobie Wiesz czego potrzebujesz Ty i czego potrzebuje Twoja kobieta...
marekf [Usunięty]
Wiesz co... ja bym na twoim miejscu zaryzykował canon 450D + 18-200IS jak się nie sprawdzi wymieniłbym na tamrona
Jak na razie najbardziej skłaniam się ku 18-200 Canona
hmm,
jedyny "megazum" na jaki ja bym się decytował to tamron 18-250
marekf [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Gru, 2008
a ja canon 28-300 L -gdybym miał pieniądze
coza... moim zdaniem zakres 16-85 z VR jest najlepszym zakresem na codzienne wypady
Dlatego pomyśl o A300 + CZ 16-80
albo pomyśl o d90 + 16-85VR (18-200VR) + AF-S 50/1.4 i masz jeszcze kręcenie filmów, z których nie trzeba korzystać, ale jak to mawiają - lepiej mieć, niż nie mieć
Nikkor 16-85 to dość ciemne szkło, wydaje mi się że to taki odpowiednik 17-85 u Canona który dla mnie za ciekawym szkłem nie jest. Pozatym 85mm po cropie daje odpowiednik ok 130mm na FF, trochę to jednak za mało jak przeglądałem zdjęcia sporą ich część stanowiły kadry na ok 200-220mm na FF i APS-H
W tygodniu będę miał w domu najprawdopodobniej d300 z 18-200VR i 18-200 od canona do którego muszę jeszcze jakieś body wybrać bo nie mam na razie na czym go przetestować. Będzie to chyba jednak 40d, po głębszym zastanowieniu stwierdziłem że przesiadka po pracy na 5d i 1d mkIII na 450d może być zbyt drastyczna a 50d w sumie nic ciekawego nie oferuje co warte by było dopłaty.
marekf [Usunięty]
no 50D oferuje lepszy wyświetlacz wg mnie bo 40D to kicha jest faktycznie..
No i po zakupach, D300 i 18-200VR, jak narazie żona zadowolona
Najlepszy AF i wykonanie z całej trójki przesądziły o wyborze. Pomijam już fakt że 18-200 z 50D wyjętym z jednego pudełka miał spory FF.
no 50D oferuje lepszy wyświetlacz wg mnie bo 40D to kicha jest faktycznie..
Wyświetlacz jak wyświetlacz - bajer i tyle. Jak wiesz jakie się zachowuje to wiesz jak z niego korzystać. Na szczęście wyświetlaczem się zdjęć nie robi Na dpreview czytałem że zdjęcia na nim wyglądają ostrzej niż w rzeczywistości, a poza tym prądu też nie mało żre.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9