Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciał bym sie dowiedzieć jak to jest z tym zakresem tonalnym w 450D ? Czy w praktyce naprwde jest tak beznadziejnie jak opisano to w teście http://www.optyczne.pl/76...es_tonalny.html ?
W podsumowaniu testu napisane jest że zakres jest słaby tylko przy iso 100 a z tego co widać taki sam jest aż do iso 800.
Czy przy wydłużeniu czasu naświetlania ten zakres bedzie lepszy? czy matryca na to nie pozwoli bez względu na długość ekspozysji ?
Czas ekspozycji nie ma nic do tego.
Różnice w zakresie tonalnym zobaczysz tylko jak będziesz dużo rozjaśniać/przyciemniać zdjęcia w ps'ie lub innym czymś. Albo jak jesteś landszafciarzem.
Jest taki sam przez cały zakres. Ale to jest całkowity zakres tonalny. Czyli będziesz mieć bardzo niską jakość jeśli go wtedy wykorzystasz. Dlatego patrz raczej na najwyższą jakość, a nie całkowity DR. edit:(mam na myśli na wykresie, na najwyższą jakość ogólnie zawsze trzeba patrzeć przy wyborze aparatu )
W podsumowaniu testu napisane jest że zakres jest słaby tylko przy iso 100 a z tego co widać taki sam jest aż do iso 800.
Patrz na punkty mówiące o zakresie tonalnym w stosunku do szumu (dobra jakość i wysoka). Tylko to jest miarodajne. Stały jest zakres całkowity, który może być podbijany przez wyostrzanie itp. więc nie jest to dobry sposób oceny tego parametru.
Jeśli mogi byście krótko napisać który zestaw obiektywów jest lepszy... był bym wdzięczny
Ani jeden ani drugi zestaw Ci nie polecę. Dlaczego? Zobacz stabilizację dają do obiektywu 18-55 a do tele jest bez stabilizacji. To raz a dwa myślę że lepiej zainteresować się tym zestawikiem:
Te ceny w RTVeuroAGD przerażające. 1700 body 450 kit 650 dłuższy kit (stabilizowany, lepszy, nie ten co w tym sklepie) = 2800.
Ale lepiej jest kupić D80 z 18-70 + zależnie od potrzeb drugi obiektyw.
Witam... i od razu podepnę się do tematu.. Rozumiem, że w związku z tą dynamiką tonalną C450d niekoniecznie jest dobrą propozycja dla grafika? Już od dawna mam chrapkę na niego, niestety waham się ze względu na tą jedną rzecz.. Bo zabawy z razjaśnianiem, przyciemnianiem nie uniknę. Pomocy, wybieram lustrzankę już pół roku.
I przez to umknelo Ci mnostwo okazji do zrobienia fajnych zdjec
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 29 Gru, 2008
MC napisał/a:
I przez to umknelo Ci mnostwo okazji do zrobienia fajnych zdjec
Dlatego ja proponuję kupić cokolwiek - bo jeśli to pierwsze lustro, to nie ma szans, by ktoś pluł sobie w bródkę - bo na początek wszystko jest świetne (oprócz A350 z kitem, z którego zdjęcia od razu zamazane wychodzą xD).
Tak, to będzie moja pierwsza lustrzanka... Ale wciąż nie jestem przekonana... Po prostu to będzie aparat na długie lata, wielozadaniowy i chcę być spokojna o pewne rzeczy. Jesteście pewni, że grafik nie będzie sobie pluł w brodę, kiedy przy próbie rozjaśnienia wyjdą szumy, a próby przyciemnienia prześwietleń po prostu nic nie dadzą?:D Zaznaczam, że oprócz hobbystycznego fotografowania będę przede wszystkim używać aparatu do fotografowania wszystkiego (od kapusty po ludzi) co bedzie potem wykorzystywane w grafice uztkowej. Po prostu kupowanie zdjęc na istockphoto już sie dluzej nie oplaca :p Oprocz tego na pewno wsiąknę w samą fotografię, znając moje zainteresowania sztukami wizualnymi itd. Choć na razie jestem totalnym lamerem, przyznaję, miałam tylko kompakt, ktory miał premierę 4, 5 lat temu. Nie wiem, czy wystarczy mi lustrzanka za 1k, czy cos z polki 450d, czy od razu pokusić się o coś lepszego, biorąc pod uwagę, że pewnie już zawsze będę mieć styczność z tą dziedziną. No i tak się miotam pół roku już.
xneon [Usunięty]
ojej, nie myśl, że bierzesz 450D na długie lata
góra po dwóch latach będzie Cię okropnie parło na upgrade sprzętu do, powiedzmy 50D - bo wyjdzie wtedy 60D i poprzednik potanieje
do przyciemniania prześwietleń to się Olympus E-3 nadaje, ale to jest już wyższa półka (nie czytaj tego, bo tylko mieszam Ci w głowie )
450D jest modelem niewiele wyrastającym ponad entry level (który sztucznie obniżono za pomocą 1000D)
na pewno na rok wystarczy - trzeba się przyzwyczaić do cech lustra etc., opanować je, a potem sama poczujesz chęć przesiadki
450D powinien pasować Ci do dłoni, bo faceci często narzekają na jego zbyt małe wymiary - choć moja kobieta narzeka, że nie zamówiła od razu gripa do swojego 40D
zresztą, najważniejsze są szkła - masz parcie na jakiś obiektyw?
w sensie, czy chcesz zacząć od czegoś uniwersalnego (Sigma 17-70 f/2.8-4.5), szerokiego kąta (Tokina 11-16 f/2.8) czy może tele (Sigma 70-300 APO lub Canon 70-200 4 L)?
Hej. Na pewno zacznę od czegoś uniwersalnego. Możliwości są dwie:
a) 450d + 18-55 IS a za miesiąc lub dwa dokupienie tej sigmy 17-70
b) 450 + od razu sigma 17-70
No i tak mi się zdaję, że wybiorę tą pierwszą możliwość. Zresztą ten kit ze stabilizacja podobno calkiem niezle sie sprawuje. No i przyda sie cos ze stabilizacją, skoro nie ma jej w korpusie.
xneon [Usunięty]
ok ale po co Ci takie dublowanie zakresów? opcja b) jest znacznie rozsądniejsza i milsza dla portfela
tylko Sigmę musisz przymierzyć w sklepie, by trafić na egzemplarz z poprawnym autofocusem; ewentualnie liczyć się z dwutygodniową przerwą od aparatu, który trzeba będzie wysłać do kalibracji w serwisie (bezpłatnie)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14