Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 27 Gru, 2008
Problemy z A100.
Autor Wiadomość
lupus 
Uczestnik

Wysłany: Sob 27 Gru, 2008   Problemy z A100.

Witam, piszę za kolegę, bo nie chce mu się konta zakładać. ;)
Posiada on Sony a100, do tego parę m42 oraz jakiś 16-sto letni obiektyw Minolty. Jednak ma z tymże aparatem 3 problemy...

1) Raczej to nic poważnego, ale czasami jest wnerwiające. Gdy przykłada oko do wizjera, wygasza się ekran i aparat automatycznie wyostrza - bez naciskania na spust migawki. Szukaliśmy w menu aparatu i nigdzie nie mogliśmy znaleźć funkcji żeby wyłączyć - wie ktoś może?

2) Gdy ostrzy manualnie, w wizjerze wszystko jest pięknie ostre, jednak po zrobieniu zdjęcia jest cholernie nieostre.

3) W wizjerze brak punktów AF.

Ktoś wie, jak zaradzić na te problemy?

z góry dzięki. :)

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sob 27 Gru, 2008   

1. poszukaj eye-start. musi być.
2. sorry. taki urok. bez klina ciężko precyzyjnie ustawić.
3. hmmm.. powinny sie podswietlac na czerwono.. masz puszkę od nowości? ktoś grzebał przy matówce?

lupus 
Uczestnik

1) Ok, powiem kumplowi żeby poszukał. :P
2) No tak..ale w moim 450D ustawiając manualnie, w wizjerze mam ostro, i na zdjęciu także. A w jego a100 nie.
3) Puszka używana, nie ma ani podświetlanych ani nic. Jest tylko na środku jakieś kółko.

Wróbel EOS 
Rozmowny

lupus,

Co do 2-giego punktu, to może ma przestawioną dioptrię wizjera.

lupus 
Uczestnik

Dobra, napisałem mu, żeby sprawdził eye-start i te dioptrie.. ale najgorszy jest punkt 3.

ghost 
Optyczny

nie wiem jak to jest z tym ezemplarzem, bo nie pamiętam czy da się wyłączyć podświetlenie punktów AF - zaczął bym od instrukcji i przeszukania menu.

http://www.optyczne.pl/28...-A100_Menu.html
na 9 obrazku jest coś co się nazywa ustaw, pole af.. wyśw 0.3s

lupus 
Uczestnik

Można ustawić jeszcze 0.9s...wiem, bo się bawiłem. Ale mimo wszystko nie było tego widać.

ghost 
Optyczny

podświetlenie jest realizowane na szybce pod matówką...
wiem że da się ją wymienić na wersję bez punktów af, ale to zdaje się jest szybka z liniami podziału na 3.

a być może po prostu coś jest uwalone.

lupus 
Uczestnik

Z tego co pamiętam (a pamięć mam słabą, mimo że aparatem bawiłem się wczoraj) występowało tylko na samym środku kółko, które było w środku podzielone na pół.

needlehole 
Rozmowny

Punkty AF muszą byc widoczne, przecież bo zdjęciu obiektywu widac je gołym okiem :P

Jeśli podswietla się tylko srodkowe, to prawdopodobnie AF jest ustawiony na centralny i ostrzy tylko ze srodka. Zmiencie na punktowy, wybierzcie inny inny punkt AF i powinno byc okej :wink:

lupus 
Uczestnik

Żaden punkt nie jest podświetlony. :P

@Edit :
Co do dioptrii - kumpel ustawiał to "kręcidełko", więc ta nieostrość po zrobieniu zdjęcia na pewno nie wynika z tego.
Ostatnio zmieniony przez lupus Sob 27 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

lupus napisał/a:
występowało tylko na samym środku kółko, które było w środku podzielone na pół.
pewnie matówka z rastrem po prostu - idealna do manualnego ostrzenia ;)

needlehole 
Rozmowny

Nie wiem jak jest w A100, ale przed chwilą sprawdzałem w swoim A200 i nie mam funkcji wyłączenia pól AF. Może jednak coś padło?

ghost 
Optyczny

jeżeli jest klin - znaczy było wymieniane. być może brakuje szybki niezbędnej do działania podświetlenia.

lupus 
Uczestnik

mavierk, po wpisaniu w Google/grafika - Tak, to napewno to :D

Tylko nie wiem jak to jest z wybieraniem ręcznie punktu AF..

W ogóle to a100 wydało mi się jakieś dziwne...sam jestem w posiadaniu 450D (który jakiś super wypaśny nie jest) i owiele lepiej mi się moim obsługuje..:D

Odpowiedz do tematu