Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Bylem dzisiaj w kilku sklepach "pomacac" aparaty poniewaz chce kupic jakis najepiej juz w poniedzialek co by miec na sylwestra czym pstrykac;-)
Poczatkowo bylem zdecydowany na Nokona D80 lub Pentaxa k20 ale niestety nie bylo mi dane potrzymac pentaxa w dloniach bo w zadnym sklepie nie bylo zadnego modelu tej marki - bylem w 3.
Wzialem do reki nikona i juz mialem dwie uwagi... Jest ciezki - to tez zalezy od obiektywu bo z innym obiektywem ten d80 byl troszeczke lzejszy ... i druga sprawa to wizjer byl ciemny - po pstryknieciu fotki w sklepie zdjecia jasniejsze byly niz to co widzialem przez ten wizjer...
Byl tez Olympus 520 i powiem szczerze ze odrazu mi sie spodobal, dobrze lezy w dloni i nawet ten wizjer ma jasniejszy i nie jest za ciezki jak dla mnie;-) Urzekla mnie tez jego cena bo z dwoma obiektywami kosztuje 1999zł
Po co to pisze... A po to by wam naswietlic troche sytuacje bo gdzies czytalem ze mozna sie kierowac np. firma - chialem miec nikona ale jak juz napisalem tak do konca to na pierwsze wrazenie ma dla mnie wady - wiec juz tym kierowac sie nie bede;-)
Chcialbym byscie drodzy userzy mi napisali jakie ma wady ten aparat - a mianowicie co ma takiego gorszego np. od Nikona d80 ??
Widzialem ze Olympus ma tylko 3 pola autofokusa a nikon chyba 11 - czy to ma jakis wplyw na jakos zdjec czy to tylko jakis bajer ??
Acha jeszce mi pan sprzedawca powiedzial ze fotki nie sa "panoramioczne" tylko "kwadratowe" - czy to prawda??
Zaleta tej firmy sa chyba obiektywy ktore sa tansze i podobno ostrzejsze z tego co wyczytalem....
Prosze napiszcie jak mozecie dlaczego moze byc gorszy od Nikona d80.
Pozdrawiam i dzieki
Ps. a co to jest ten "srubokret" i do czego to jest??
olek ma inną matrycę - mniejszą i bardziej kwadratową (4:3 zamiast 3:2)
skutkiem wizjer jest śmieszny, a wysokie iso szumi.
plusem jest mniejszy wymiar.
śrubokręt to napęd autofocusa z body. teraz nikon robi szkła z własnym silnikiem, ale starsze są go pozbawione.
jeżeli body nie ma śrubokręta (jak d40-50-60) to nie może z nich korzystać.
u canona i olka af jest zawsze napędzany z obiektywu.
Chcialbym byscie drodzy userzy mi napisali jakie ma wady ten aparat - a mianowicie co ma takiego gorszego np. od Nikona d80 ??
Nikon d80 to aparat o klasę lepszy niema co porównywać .
Cytat:
Bylem dzisiaj w kilku sklepach "pomacac" aparaty poniewaz chce kupic jakis najepiej juz w poniedzialek co by miec na sylwestra czym pstrykac;-)
a IMHO na sylwestra proponuje zaopatrzyć się w zwykłą małpkę , sprawdzone a z lustrem poczekać i poświecić więcej czasu na szukaniu i czytaniu , sam osobiście jestem w trakcie kupna lustra po trzech miesiącach szukania czytania i macania testowania moje typy to Pentax k200d i K-M ,oba mają śrubokręt , ale który wybiorę z tych dwóch tego jeszcze nie wiem
Af ma byc szybki i celny. Czy jest ich 3, 11 lub nawet 100 nie ma z tym nic wspólnego. Natomiast jak jest ich więcej daje Ci to więcej mozliwosci, ponieważ możesz sobie nie tylko centralny uzywac ale tez pozostałe. Przydatnosc tych pozostałych zalezy tez jak sa umieszczone. Jako poczatkujacy się tym nie przejmuj.
Stabilizacje nie maja Nikony tak samo jak Canony w body talko w obiektywach. Plus tego Ola vs. D80 to czyszczenie matrycy i Lv. Przed zakupem musisz sobie uswiadomic ze kupnem aparatu wchodzisz w system. To znaczy przede wszystkim szklarnia. Napisz moze co bys chciał fotografowac.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 27 Gru, 2008
jenknermario napisał/a:
Plus tego Ola vs. D80 to czyszczenie matrycy i Lv
czyli dwie rzeczy, które potrzebne są jak świni siodło, pewnie lv to w olku przydatne właśnie z powodu małego wizjera. Rzeczywiście tych dwóch gadżetów D80 nie ma.
inos, matryca, ergonomia, odwzorowanie kolorów, szklarnia- wszystko to na korzyść D80......
Jeżeli miałbym wybierać to K20>D80>E520.
inos, matryca, ergonomia, odwzorowanie kolorów, szklarnia- wszystko to na korzyść D80......
Jeżeli miałbym wybierać to K20>D80>E520.
Matryca w d80 jest dość stara i już archaicznie wręcz oprogramowana. To jest to samo co w a100 i uzyskuje się z tego podobne rezultaty. Nikon nie zrobił nic aby coś więcej z ej matrycy w d80 wyciagnąc, a móglby bo to samo w a200 juz działa lepiej...
Jesli chodzi o matryce to ja raczej za arkiem... Tyle, ze olek za maly dla mnie...
glownie to krajobraz ale tez makro;-) na poczatku bede pstrykal wszystko ale tez duza uwage skupie na np. zachodach slonca czy noca - ogolnie natura pod kazdym wzgledem. - oh ciezko odpowiedziec na to pytanie bo na poczatku tak jak wczesniej napisalem bede fotografowal wszystko a z czasem moga wymagania urosnac - wiadome jak sie pozna sprzet i troche popstryka to sie juz widzi wady i zalety;-) mialem juz w planach kupic nikona d80 + nikkor 18-70 + 50/1.8 ale wziolem w lapy tego olympusa i caly plan dal w leb:/
Napisze tak... Boje sie ze jak wezme Olympusa to bede pozniej zalowal ze nie wziolem drozszego (ogolnie chodzi o obiektywy) nikona a z drugiej strony boje ze jak wezme nikona to bedzie mi to bardzo przeszkadzac jego ciezar no i to ze troche ceimny wizjer ma - moze to tylko kwestia przyzwyczajenia no ale jak juz na poczatku napisalem to olympus lezy mi w rekach bardzo dobrze i ten wizjer jakos jasniejszy byl niz w nikonie. Inna sprawa bardzo przydatne jest to czyszcenie matrycy a rozmiar 4/3 mi chyba w niczym nie bedzie przeszkadzac, grunt ze to nie kwadrat. Pewnie napiszecie zebym bral Olympusa a w razie czego kiedys zmienil ale mi wlasnie o to chodzi by nie zmeiniac;-)
Najwazniejsze dla mnie sa fotki ... Czyli ostrosc, jakos i kolorystyka. Moze macie jakies swoje fotki gdzies na necie robione tymi aparatami?? Niestety nie mam mozliwosci porownania fotek zrobionych przez siebie na tych aparatach.
Nikon D80 + Nikon AF 50mm f/1,8 D Nikkor + Nikon AF-S DX Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED
Ktory lepszy zestaw?? Nie mam pomyslow juz bo z tego co widze oba maja zalety ale tez i wady Takie zestawy biore pod uwage i prosze nie sugerujcie sie cena. Nie chce juz i wam mieszac i sobie w glowie bo ciezko - fotki jak dla mnie z mojego punktu widzenia podobne
Podobno wazne sa obiektywy wiec zdam sie na wasze zdanie;-)
Pozdrawiam:-)
Ostatnio zmieniony przez inos Sob 27 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz
inos, jest to temat na dlugie dyskusje. Powiem tak od 16stego roku zycia robie zdjecia, czyli od 20stu lat. Kazda lustrzanka mozna robic ladne foty ale sa tylko dwa systemy ktore nadaja sie do kazdego typu fotografi. Canon i Nikon maja tez najwiekszy wybor objektywow. Nie chcesz kompromisow biez Nikona.
Ostatnio zmieniony przez jenknermario Sob 27 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 27 Gru, 2008
RB napisał/a:
Matryca w d80 jest dość stara i już archaicznie wręcz oprogramowana.
archaicznie, nie znaczy źle -zresztą to są bananowe wnioski .......co z tego jak jest oprogramowana jak wypada lepiej i mniej szumi od olka. Nie wspomnę już o paru innych tematach, w których D80 ma znaczną przewagę nad E520.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9