Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 28 Gru, 2008
Tokina AF 28-105mm f/3.5-4.5 - czy jest warty uwagi ?
Autor Wiadomość
cris1234 
Nowy

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008   Tokina AF 28-105mm f/3.5-4.5 - czy jest warty uwagi ?

Witam , ostatnio zastanawiam się nad kupnem spacerówki i znalazłem takie coś :

Tokina AF 28-105mm f/3.5-4.5

http://allegro.pl/show_it...2+wys%C5%82any.

mam sonego A300 +kit 18-70, wcześniej myślałem nad MAF 28-105 ale ta tokina wydaje się być interesująca, czy wiecie coś na jego temat ? Może ktoś go posiada/posiadał ?

na jego temat w internecie jest niewiele, oto co znalazłem :

http://www.foto.com.pl/forum/viewtopic.php?p=4083

http://www.fotoexpert.pl/....ch.html#subset

http://www.photozone-i1.d....okina28105.htm

czy na podstawie tego "plasowania" i informacji z linków możecie coś napisać o tej Tokinie ?

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008   

miałem to szkło z c30d.........
nie jest to mistrz ostrości, ale..............
wykonanie 5+
af- 4
da się z nim żyć
sprzedałem, bo kupiłem 28-135 is usm
żaden inny powód nie skłonił by mnie do sprzedania tego szkła

wybór oczywiście jest twój
jedno co mogę napisać, to cena dość wysoka /nawet za wysoka/ jak na to szkło!

cris1234 
Nowy

ale od mojego kita (Sony DT 18-70 ) będzie o wiele lepszy (jeśli chodzi o ostrość i ogólnie) ?

co do ceny to ile jest tak naprawdę wart ? jak dam 400zł to nie przepłacę ? zaznaczam że z tego co napisał facet na aukcji to ta tokina jest nieużywana, nowa , tylko leżała w sklepie przez parę lat.

krisv740
[Usunięty]

1.nie wiem, bo ja mam canona i systemu sony nie znam od tej strony

2.po pierwsze nie wiem czy jest to wersja "digital" - nie ma zdjęcia pudełka , a na nim jest napis. co do ceny...... hm.......... ja sprzedałem chyba za ok 500pln, więc do sony powinien on kosztować około 300pln. tak mniej więcej kształtuje się różnica w cenie pomiędzy systemami. zaznaczam,że sprzedawałem praktycznie nowe szkło, z gwarancją 3 letnią ( w 3 roku gwarancji) i także praktycznie nie uzywane.......

ale jak to mówią /i piszą/ imho......... :cool:
decyzja jest twoja.......

cris1234 
Nowy

Wysłany: Pon 29 Gru, 2008   

czy ktoś jeszcze może coś napisać na temat tokiny 28-105 3.5-4.5 ? ( najlepiej pod system sony)

Dzemus 
Bywalec

A właściwie, czemu chcesz szkło z początkiem na 28 mm? Nie lepiej będzie dokupić jakieś tele: 70-300mm lub 70-200mm? Bo tu Ci się będzie dublować dość spora część zakresu.

krisv740
[Usunięty]

Dzemus, dublowanie zakresu nie jest problemem , jeśli jest to świadomy wybór.
jeśli nabywca wie że jest mu potrzebny ten właśnie zakres to wybór jest właściwy!
jeśli ma to być substytut "kita" to oczywiście robibłąd............
znacznie lepiej kupić sigmę apo aby mieć tele ponad 70 mm!

[ Dodano: Pon 29 Gru, 2008 16:56 ]
cris1234, jeśli angielski jest przyswajalny to : http://www.dyxum.com/lens...ype=3&offset=60

wiele opinii o szkłach do systemu sony/minolta

Dzemus 
Bywalec

Wiem, tylko się chciałem upewnić, czy to jest świadomy wybór. Bo takie coś w stylu 28-100mm jest całkiem miłe dla portetu i szeroko pojętych sesji gdzie robi się zdjęcia ludziowi, i gdzie ludź powinien wypełniać większość kadru. I reporterka też nie będzie taka zła na takim szkle.

krisv740
[Usunięty]

Dzemus, imho - bardzo słusznie poniosłeś tą kwestię......
ja nie zadałem pytania - bo rozważałem tylko kwestię szkła - nie potrzeb.......

tomek__gda 
Bywalec

Wtrącę się.
Popieram opinię Dzemusa. Jeżeli kit jest ok, to jego wymiana nie ma sensu. Prędzęj przyda się jakieś tele. Dzisiaj strzeliłem "przez przypadek" kilka fotek A300 i większych zastrzeżeń nie ma. Właściciel też sobie chwali. Na pewno lepszy niż mój kit do C 400D.
Cris 1234 - chcesz wymienić tego kita, bo coś Ci w nim nie pasuje, czy tylko dla zasady, że jest to kit?
Jeżeli tylko dlatego, że jest to kit, to kup tele.

cris1234 
Nowy

na pewno ten 28-105 nie zastąpi mi kita, chociażby przy 18-28mm , ale zrobiłem jużtrochę zdjęć tym kitem i zachwycony nim nie jestem, trzeba mocno zamykać żeby dobrze ostrzył, a sporo czytałem o tym MAF 28-105 i ludzie chwalą go, i właśnie większość z nich kupowała go zaraz po kicie, osobiście potrzebuję czegoś dłuższego od kita, jaśniejszego i ostrzejszego ( i z opinii użytkowników wynika też że 28-105 (przynajmniej MAF) daje też ogólnie lepsze zdjęcia. Oczywiście mam też zamiar kupić MAF 70-210/f4 (słynna flinta) a za jakiś czas ( jak się $$$ uzbiera więcej) może sigme 70-300 APO i tamrona 90/2.8.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Nigdy nie miałem jakiegokolwiek najprostszego kita Minolty, od 'zawsze' mam MAF 28-105. Zadowolony jestem. Z Minoltami analogowymi to własnie taki przyzwoity spacer zoom, chociaz jakośc optyczna 24-85/3.5-4.5 oraz 24-105/3.5-4.5 jest generalnie oceniana wyżej. Jeśli Cie stać na którys z ww. (sa droższe, pierwszy tak gdzies 150 PLN więcej a drugi ze 300 PLN więcej...) to polecam, szczególnie że 24 mm w APSC znacznie mniej ogranicza niz 28 mm.

cris1234 
Nowy

w te droższe nie będę się pchał , ale tego MAF 28-105 chyba sobie sprawię ( kita i tak będę używał jako szerokiego) a będę już zbierał na flinte i sigme 70-300 APO, mam tylko pytanie szczególnie do Ciebie RB , ile dałeś za MAF 28-105 ? albo inaczej ile jest teraz warte to szkło ? tak żeby nie przepłacić ?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

cris1234 napisał/a:
w te droższe nie będę się pchał , ale tego MAF 28-105 chyba sobie sprawię ( kita i tak będę używał jako szerokiego) a będę już zbierał na flinte i sigme 70-300 APO, mam tylko pytanie szczególnie do Ciebie RB , ile dałeś za MAF 28-105 ? albo inaczej ile jest teraz warte to szkło ? tak żeby nie przepłacić ?

Nie rozumiem po jaki czort Ci zarówno 70-210 jak i 70-300...

Ja swój kupiłem za HK$ lat temu osiem z okładem ;-) Nie wiem ile to było PLN...
Ile to jest warte teraz? 500-550 PLN? Pytaj na KKM http://klubkm.pl/forum/

cris1234 
Nowy

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008   

70-210 bo chce się przekonać czy naprawdę jest tak dobry jak o nim piszą ( a piszą bardzo dużo) i nawet jeśli nie będzie mi potrzebny to sprzedam za taką samą cenę ( bo cena się trzyma, więc nic nie stracę) a potem chce też mieć jakiś większy zoom, no i o tej sigmie 70-300 APO tez już dużo się naczytałem, więc i ją chciałbym wypróbować. Nawet jeśli zostawię sobie flintę to po jakimś czasie kupię tą sigmę, najwyżej sprzedam trochę taniej ( w co wątpię).

mam jeszcze pytanie do Ciebie RB , czy masz wersję MAF 28-105 'normalną' ( nie RS, ani nie xi) ? czy może RS ? Dla ścisłości chodzi mi o 'normalną' , i taka zamierzam kupić. Znalazłem kogoś na forum KKM kto chce sprzedać za 400zł+przesyłka właśnie MAF 28-105 wersje 'normalną', i dlatego chciałem wiedzieć czy to nie za dużo.

Odpowiedz do tematu